Αγγ. Συρίγος: Πρέπει να προστατεύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο
Δηλώνει την απέχθειά του στην εκμετάλλευση των θέσεων διοίκησης και αντίθετος στην δημιουργία τέταρτης Νομικής στην Πάτρα
Μόνο η…λογική δεν «πρυτανεύει» στην Πρυτανεία και κατ’ επέκταση στην Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το διάστημα αυτό με τα όσα συμβαίνουν στα…ενδότερα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, να προβληματίζουν σφόδρα την κοινωνία…
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει για το «ποιος είναι ποιος» και οι «συγκρούσεις» μεταξύ Αθ. Καραμπίνη, Στ. Τουλουπίδη και του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, θυμίζει… παιδικούς καβγάδες και όχι διαφωνίες μεταξύ ανώτατων πολιτικών και ακαδημαϊκών αξιωματούχων… «Κερασάκι στην τούρτα», η εμπλοκή της Συγκλήτου, η οποία με την αλλαγή στάσης, δύο φορές εντός διαστήματος μιας εβδομάδας, χάνει το κύρος και το γόητρό της…
Με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ζητήσαμε την άποψη του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελο Συρίγο, ο οποίος μάλιστα διατηρεί και πνευματικές σχέσεις με την Ξάνθη, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο κ. Συρίγος εκφράζει την άποψή του για τα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία πρέπει να προστατευθούν, καθώς, όπως σημείωσε εξασφαλίζουν την κοινωνική κινητικότητα.
«ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ…»
Ειδικότερα, ο κ. Συρίγος αναφέρει στην «Θ»: «Προσωπικά έχω μια φυσική απέχθεια για όλες αυτές τις καταστάσεις στις οποίες «εκμεταλλεύεσαι» θέσεις και μάλιστα τέτοιες θέσεις. Όλα αυτά τα απεχθάνομαι και για να είμαι ειλικρινής αποφεύγω να μπω στην διοίκηση του δικού μου τμήματος εδώ και χρόνια. Η άποψή μου είναι ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Ελλάδα, διότι διασφαλίζει την κοινωνική κινητικότητα. Το παιδί του αγρότη και του τσομπάνη, μπορεί κάλλιστα να γίνει επιστήμονας, να αλλάξει κοινωνική τάξη, να αλλάξει κοινωνική ομάδα και όλα αυτά προσφέρονται μέσα από το πανεπιστήμιο. Ο πατέρας μου, ήταν το παιδί ενός υδραυλικού. Μπήκε με το «σπαθί» του στο χημικό και έγινε επιστήμονας, άλλαξε η κοινωνική του τάξη και η ζωή του. Αυτό δεν θα είχε γίνει αν το πανεπιστήμιο δεν ήταν δημόσιο. Για αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να το προστατεύσεις γιατί σου προσφέρει κοινωνική κινητικότητα, διότι μαζί με τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι από τους «μηχανισμούς» εκείνους οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα να αλλάξει η κοινωνία. Οι μεν πανελλαδικές εξετάσεις σου εξασφαλίζουν την δυνατότητα του αδιάβλητου, το δε πανεπιστήμιο την δυνατότητα της κοινωνικής κινητικότητας. Αυτά πρέπει να τα προστατεύσεις. Δεν έχεις άλλους τέτοιους μηχανισμούς».
«ΕΙΜΑΙ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ…»
«Από εκεί και πέρα αν το έχεις αυτό, το προστατεύεις. Αυτό αφορά χίλια δύο πράγματα. Ακόμη δηλαδή και τις απεργίες που κάνουμε. Διαφωνώ και με αυτό. Προχθές έκαναν στάση εργασίας και εγώ δεν πήρα μέρος, γιατί κατά την γνώμη μου υποβαθμίζει το πανεπιστήμιο» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την άποψή του για την ίδρυση μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα σημειώνει ότι «στο ζήτημα αυτό, είμαι εκ προοιμίου αντίθετος. Θεωρώ ότι τρεις Νομικές Σχολές φτάνουν και περισσεύουν».
ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ… ΤΟΥΛΟΥΠΙΔΗ
Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υιοθετεί και υποστηρίζει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης και της νομιμότητας στο ίδρυμά μας.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Δ.Π.Θ. συντάσσεται με την σημερινή διοίκηση του και στηρίζει την επιτυχία της δύσκολης αποστολής της.
Η συλλογικότητα και η ενότητα, η γαλήνη και η συνοχή είναι αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Συγκλήτου, η οποία καταδικάζει όσους υποκινούνται από προσωποπαγή κίνητρα και συμφέροντα δυναμιτίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική του Πανεπιστημίου μας.
Το Δ.Π.Θ., ως βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της Περιφέρειας ΑΜΘ, αναγνωρίζει την ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία και τους θεσμούς της και όραμα του είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός σύγχρονος και ελκυστικός που προάγει τον διάλογο και την καινοτομία.
Η Σύγκλητος του ΔΠΘ πιστεύει ότι η υπέρβαση της κρίσης που εμφανίσθηκε στους κόλπους του τους τελευταίους μήνες απαιτεί την πλήρη ενεργοποίηση, την ουσιαστική συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των δημιουργικών δυνάμεών για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του.
Από τη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Κομοτηνή 12.03.2018