102 χρόνια Ελεύθερη Ξάνθη: Στα βήματα της Απελευθέρωσης «έζησε» σήμερα η πόλη μας

Αναλυτικά η πομπή και η σημασία της εκδήλωσης

Στα «Βήματα της Απελευθέρωσης», μια αναπαράσταση της καθόδου ελευθερωτή στρατού  στην Ξάνθη, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα 100α «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ» και όπως την εμπνεύσθηκε και την σχεδίασε, ο γνωστός Ξανθιώτης, Καθηγητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης, περπάτησαν ξανά οι σημαιοφόροι μαθητές των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Ξάνθης και όλοι οι συμμετέχοντες και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, σήμερα το πρωί.

Η Ελληνική Σημαία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ξάνθης, έφτασε στα χέρια του Εκπροσώπου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κατόπιν στον Στρατηγό Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού και έπειτα στα χέρια του Δημάρχου Ξάνθης, ο οποίος με την σειρά του την «παρέδωσε» ώστε να υψωθεί στο ρολόι της κεντρικής πλατείας.

 

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

1η στάση : Εκκλησία – Λαός 

Η πρώτη στάση γίνεται στον Καθεδρικό Ναό Της του Θεού Σοφίας. Οι ιερείς υποδέχονται στα σκαλιά του μεγαλόπρεπου ναού την γαλανόλευκη σημαία που πρωτοστατεί και κυματίζει στην πομπή. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και πανηγυρικά, ενώ ταυτόχρονα αυτό συμβαίνει και στους όμορους νομούς που συμμετέχουν στον εορτασμό της Ξάνθης. Η στάση συμβολίζει τον ρόλο της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους, αλλά και την άρρηκτη σχέση της με τον λαό.

2η στάση :Στρατός – Λαός 

Η πομπή συνεχίζει προς τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Αυτή τη φορά την Ελληνική σημαία υποδέχονται η ηγεσία κι οι αξιωματικοί του ΔΣΣ, συμβολίζοντας τους ένδοξους αγώνες του Ελληνικού στρατού, αλλά και τον θαυμασμό και περηφάνια του λαού προς τους στρατευμένους μας. Η παράδοση γίνεται στα σκαλιά του μεγάρου, με φόντο την κεντρική πλατεία Ξάνθης.

3η στάση : Πολιτεία – Λαός 

Τα «βήματα της απελευθέρωσης» ολοκληρώνονται μπροστά απ’ τον Πύργο Ρολογιού και το Δημαρχείο Ξάνθης. Η στιγμή είναι συγκινητική, καθώς ο Δήμαρχος παραλαμβάνει την σημαία ως 1ος δημότης της πόλης, αλλά και ως εκπρόσωπος των πολιτών. Στη συνέχεια την δίνει να αναρτηθεί στην κορυφή του ρολογιού, όπως έκανε πριν από 100 χρόνια ο εύζωνας στρατιώτης της 9ης Μεραρχίας, κατά την ημέρα απελευθέρωσης. Εκτός των ιστορικών αναμνήσεων η κίνηση συμβολίζει την ομοψυχία, την Εθνική συνείδηση, αλλά και περηφάνια του λαού μας.