1600 – 1700 μαθητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες στο φετινό Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

«Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς», επισημαίνουν στην «Θ» οι κ. Ηλ. Ασκαρίδης και Χρ. Βαρδικελδόγλου

Με συμμετοχή που σπάει κάθε προηγούμενο «ρεκόρ» (27 σχολεία και 1600 – 1700 περίπου άτομα)  προσκεκλημένους που αποτελούν την «ελίτ» της Μουσικής αλλά και «καινοτομίες» όπως ο Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης, θα διεξαχθεί – υγειονομικών πρωτοκόλλων επιτρέποντος – φέτος το  Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων».

Όλα θα κινηθούν γύρω από το «πάντρεμα» του σύγχρονου και του παραδοσιακού τραγουδιού, ενώ οι μαθητές κατά τα βιωματικά εργαστήρια που θα παρακολουθήσουν, αλλά και κατά τις μεγάλες συναυλίες που θα παρουσιάσουν, θα πλαισιώνονται από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της μουσικής, όπως οι κ. Παντελής Θαλασσινός, Σωκράτης Σινόπουλος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Βαγγέλης Καρίπης, Γιώργος Κοντραφούρης κ.α.

Καλεσμένοι στην γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι, θα είναι επίσης ο μαθητής του  και γνωστός Dj κ. Κώστας Παπαζέτης, το μουσικό συγκρότημα Manitarock, που θα «ροκάρει» στο αποχαιρετιστήριο πάρτυ με παραδοσιακά τραγούδια αλλά και απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης – σημερινοί αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ

Αναλυτικότερα, ο κ. Ασκαρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ήδη ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» και είμαστε σε συνεννόηση με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή, όμως θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα (σε υγειονομικό κομμάτι). Είμαστε ούτως ή άλλως, πάντα έτοιμοι, σαν Κέντρο Πολιτισμού. Συνομιλούμε επίσης ήδη και με τον Παντελή Θαλασσινό, στον οποίο και έχει γίνει κάλεσμα, ενώ φέτος οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα ξεκινήσουν – επί της ουσίας – από τις 2 Μαΐου με την συμμετοχή δημοτικών σχολείων. Ο  κύριος όγκος των εκδηλώσεων, βέβαια, αφορά στην Πέμπτη (5 Μαΐου) και στην συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, στην Παρασκευή (6 Μαΐου) με τις μουσικές σκηνές των Μουσικών Σχολείων και στο Σάββατο (7 Μαΐου) με τις μεγάλες «αποχαιρετιστήριες» συναυλίες.

ΑΡΙΘΜΟΣ – ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΦΕΤΟΣ – ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ Η…«ΕΛΙΤ» ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδικελδόγλου, επισήμανε ότι:

Φέτος, θα υπάρχουν εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τις 2 Μαΐου (Δευτέρα). Όσον αφορά στις συμμετοχές, φέτος έχουμε το «ρεκόρ» των 27 σχολείων, που συνεπάγεται 1600 – 1700 άτομα επισκέπτες. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, αφού το «ρεκόρ» μέχρι τώρα ήταν 19-20 σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι αφενός το φεστιβάλ γίνεται ολοένα και πιο γνωστό και αφετέρου είναι η 3η μεγαλύτερη εκδήλωση της Ξάνθης (μετά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και το Καρναβάλι). Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, ενώ δημιουργήσαμε και μια πολύ όμορφη αφίσα. Ο τίτλος του φεστιβάλ αφορά στο πάντρεμα του παραδοσιακού με το σύγχρονο τραγούδι. Οι δε καλεσμένοι μας φέτος, είναι η «ελιτ» της μουσικής. Ο Παντελής Θαλασσινός θα είναι στην έναρξη και θα παίξει μαζί με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Εκτός αυτού, θα είναι οι κ. Αχαλινωτόπουλος, Καρίπης, Κηπουργός, Παπαδοπούλου, Σινόπουλος κ.α, ενώ στο τέλος (στο πάρτυ – έκπληξη στην Πλατεία  Μητροπόλεως) θα είναι οι  Manitarock.

Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά θα γίνει και διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης. Τα παιδιά έχουν συνθέσει κάποια κομμάτια. Θα υπάρχει λοιπόν επιτροπή που θα προκρίνει και στο τέλος θα γίνει παρουσίαση ώστε να αναδειχθούν τα τρία πρώτα.  Πραγματοποιείται για πρώτη φορά αυτό το project.

Ας ευχηθούμε ότι θα βοηθήσει βέβαια τόσο ο κορωνοϊός όσο και ο καιρός.

Όσον αφορά στις πρώτες εκδηλώσεις, την Δευτέρα 2 Μαΐου το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, θα παίξουν σε συναυλία τα Δημοτικά Σχολεία. Την Τρίτη στην πλατεία Αντίκα, θα γίνει συναυλία των αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης (όσοι έχουν τελειώσει το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και είναι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες σήμερα, θα μαζευτούν στην Ξάνθη), ενώ την Τετάρτη το βράδυ στο «Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι», θα πραγματοποιηθεί ένα gala με την παρουσίαση του Φεστιβάλ όπου θα παίξει ως Dj (με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι) ο κ. Παπαζέτης (Ραδιοφωνικός Παραγωγός του Pepper FM στην Αθήνα) που ήταν και μαθητής του Μάνου Χατζιδάκι.