164.280 ευρώ καλείται να πληρώσει ο Δήμος Ξάνθης μετά από 12 χρόνια

Στους συγγενείς του μικροπωλητή που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού στο Λιμνίο…

Σ. Καραγιαννίδου: Δεν φταίγαμε εμείς… ήταν κι η αντιπολίτευση που μας κατήγγειλε όταν πηγαίναμε για κόψιμο επικίνδυνων δένδρων

 

Ένα περιστατικό που εξελίχθηκε στην Ξάνθη το 2009 και έγινε αφορμή να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, ξαναζωντάνεψε πριν λίγο καιρό με αφορμή την τελεσιδίκιση της υπόθεσης και στα αστικά δικαστήρια. Ο λόγος, για τον τραγικό θάνατο που βρήκε ένας 57χρονος μικροπωλητής μετά από πτώση ενός κλαδιού δένδρου από μεγάλο ύψος στην περιοχή του Λιμνίου.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΧΑΜΟΥ ΤΟΥ 57ΧΡΟΝΟΥ

Αναλυτικότερα, ο 57χρονος, το 2009, μαζί με την γυναίκα του είχαν στήσει πάγκο μέσα στον χώρο του Λιμνίου στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών. Όμως, ξαφνικά ένα κλαδί από λεύκη, μήκους 14 μέτρων, κατέπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων στο κεφάλι του μικροπωλητή.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ξάνθη, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αποφασίστηκε να γίνει η διακομιδή του σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικό νευροχειρουργό. Όμως, κατά τη διακομιδή του απεβίωσε.
Η σύζυγός του, τότε 52 ετών και τα δύο ενήλικα παιδιά του, διεκδίκησαν από τον Δήμο αποζημίωση, μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του 57χρονου, οφείλονταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Δήμου, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων, ούτε έκοψε  τα επικίνδυνα κλαδιά τους, ενώ παρέλειψε, μέσω των υπαλλήλων του, να διενεργήσει έλεγχο εάν ορισμένα δένδρα και μάλιστα σε χώρο δημοτικού πάρκου, είχαν καταστεί επικίνδυνα και επιρρεπή  για σπάσιμο των κλαδιών τους, λόγω σαθρότητας.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Το ΣτΕ επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης, το οποίο έκρινε ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του δήμου να προβούν στην συντήρηση του χώρου» του πάρκου που υπήρχε το επίμαχο δένδρο και «την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Ο δήμος υποστήριξε ότι την ημέρα του θανατηφόρου ατυχήματος επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ισχυρισμό τον οποίο όμως οι εφέτες απέρριψαν.

Παράλληλα, το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, στην σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του θανόντα, ενώ επιπρόσθετα επιδίκασε στην σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Σε όλα τα επιδικασθέντα ποσά προστίθενται ο νόμιμος τόκος από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής.

 

«ΕΝΟΧΟΙ» ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ

Από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβάλλοντος του δήμου και η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη της διεύθυνσης πρασίνου, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια και τους επιβλήθηκε, αφενός στον πρώτο φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, αφετέρου στην δεύτερη φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

 

Η Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΣΤΗΝ «Θ»

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η «Θ» απευθύνθηκε στην τότε Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Σοφία Καραγιαννίδου, η οποία – όπως είχε σημειωθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα μάλιστα – είχε αναλάβει μόλις προ 20 ημερών από το τραγικό συμβάν, τα καθήκοντά της.

Η ίδια δηλώνει ακόμη ιδιαίτερα συγκλονισμένη από το εν λόγω συμβάν, ενώ παράλληλα παραθέτει τις δυσκολίες που πέρασε, για την κοπή άλλων επικίνδυνων δέντρων κατά την διάρκεια της θητείας της, που έφτασαν ακόμη και στο…αυτόφωρο υπαλλήλους του δήμου, συμβουλεύοντας παράλληλα τους νυν αυτοδιοικητικούς της πόλης, επί αυτού του θέματος.

 

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ –  ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΝΑ ΚΛΑΔΕΨΟΥΜΕ, Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ – ΕΙΧΑΝ ΠΙΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΠ’ ΑΥΤΟΦΩΡΩ

Ειδικότερα η κ. Καραγιαννίδου, ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι:

Το κλαδί είχε πέσει από ανεμοθύελλα. Ήμουν 20 μέρες αντιδήμαρχος και μέσα σε 20 μέρες δεν προλαβαίνεις να δεις γύρω σου. Μάλιστα μου είχαν επιβληθεί δύο χρόνια με αναστολή. Εκείνη την ημέρα που φυσούσε πάρα πολύ, είχα κάνει μια βόλτα με τον σύζυγό μου στο παζάρι (σ.σ. στα παζαράκια του Λιμνίου). Είχε τόσο αέρα που φύγαμε και έπειτα έμαθα ότι έπεσε ένα κλαδί και σκότωσε έναν μικροπωλητή. Λυπάμαι πραγματικά για την απώλεια αυτού του ανθρώπου αλλά ήταν ατυχία. Η αρχή μου ήταν πάρα πολύ δύσκολη και πραγματικά συγκλονίσθηκα περισσότερο για την απώλεια αυτού του ανθρώπου αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι και ούτε ήταν υπαιτιότητα δική μου. Βεβαίως δεν θέλω να κατηγορήσω τον προηγούμενο από εμένα αντιδήμαρχο, αλλά αν ήταν να κλαδέψουν κάτι θα έπρεπε να το είχαν προνοήσει πριν δυο χρόνια (σ.σ. πριν το ατύχημα). Από την άλλη βέβαια μετέπειτα, κάθε φορά που πήγαινα να «κλαδέψω» κάτι – ακόμη στο σημείο του Ναού απέναντι από τις γραμμές όπου υπήρχε ένα δένδρο που οι ρίζες του είχαν βγάλει όλα τα πλακάκια της εκκλησίας. Η αντιπολίτευση ήταν εναντίον μας (έπιασαν μάλιστα επ΄ αυτοφώρω τα παιδιά του πρασίνου με καταγγελία της). Οι ρίζες του δέντρου είχαν σηκώσει όλα τα πλακάκια και ο εφημέριος με καλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο και κάθε φορά που το συζητούσα με την αντιπολίτευση, αντιδρούσε. Όμως είχαν σπάσει κάποια κλαδιά και είχαν πέσει στην Εκκλησία και έτσι αποφασίσθηκε να πάμε και να κόψουμε το δένδρο. Αν ήθελε άδεια ή όχι – για να είμαι ειλικρινής – δεν το θυμάμαι κιόλας. Αλλά είχαν πιάσει επ΄αυτοφώρω τα παιδιά, πήγαμε στην Αστυνομία με τον τότε Δήμαρχο κ. Στυλιανίδη και φυσικά τα παιδιά  έφυγαν. Το δέντρο έπρεπε να κοπεί και μάλιστα είχαμε πάρει και την συναίνεση του π. Κωνσταντίνου ο οποίος εκλιπαρούσε να κοπεί το δέντρο. Οι ρίζες είχαν φτάσει μέσα στον αυλόγυρο.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ…ΛΕΥΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ – ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Επιπλέον η κ. Καραγιαννίδου επισήμανε ότι:

Παλιά, που έκαναν πάρκα, τα έδιναν σε εργολάβους. Οι εργολάβοι, για να μην πληρώσουν πολλά στα δέντρα, στα φυτά κλπ, φύτευαν λεύκες. Λεύκες μέσα στα πάρκα, απαγορεύεται να βάλουν και το έχω διαπιστώσει σε πολλά μέρη. Οι λεύκες ήταν η εύκολη λύση αλλά η λεύκα με έναν αέρα θα πέσει και θα σου κάνει ζημιά. Και εκεί μέσα ήταν όλο λεύκες. Το πιο λυπηρό ήταν όμως η απώλεια αυτού του ανθρώπου. Εγώ θα συμβούλευα και στην αντιπολίτευση αλλά και στον κάθε πολίτη για ένα επικίνδυνο δέντρο που μπορεί να έχει ακόμη και στην αυλή του, είναι ότι θα πρέπει κάθε χρόνο να κλαδεύεται (ή και κοπή αν χρειαστεί). Και φυσικά, οι εργολάβοι, όταν αναλαμβάνουν εργολαβίες, να μην βάζουν λεύκες.