Διάταξη για την εισαγωγή μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία

Διάταξη για την εισαγωγή μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία , περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, διάταξη έχει ως εξής:
Στο άρθρο 18 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί επιλογής μαθητών, προστίθενται παρ. 10 και 11 ως εξής:
«10. Στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως πειραματικά με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., ύστερα από εισήγηση του ΕΠ.Ε.Σ. της σχολικής μονάδας σύμφωνα με το άρθρο 13 του παρόντος, είναι δυνατή, κατόπιν αίτησης, η κατ’ εξαίρεση εισαγωγή μαθητή στην εισαγωγική ή ενδιάμεση τάξη του Πειραματικού Σχολείου (ΠΕΙ.Σ), υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ο μαθητής βρίσκεται στους πίνακες των επιλαχόντων της εισαγωγικής κλήρωσης και
β) στην ίδια σχολική μονάδα φοιτά αδελφός αυτού, που είχε εγγραφεί σε αυτή πριν από τον χαρακτηρισμό της ως ΠΕΙ.Σ..
Η αίτηση υποβάλλεται από τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή εντός τριάντα (30) ημερών από την κλήρωση εισαγωγής στο ΠΕΙ.Σ. ή από τη δημοσίευση του παρόντος για περιπτώσεις μαθητών που αναγράφονται σε πίνακες επιλαχόντων προηγουμένων ετών. Οι ανωτέρω αιτήσεις γίνονται δεκτές κατά τη σειρά του αύξοντος αριθμού στον πίνακα των επιλαχόντων μαθητών της οικείας σχολικής μονάδας και έως τη συμπλήρωση του ανώτατου προβλεπόμενου αριθμού μαθητών ανά τάξη αυτής.
Οι αποφάσεις ορισμού των μελών των επιτροπών που συγκροτούνται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για τη διενέργεια των εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία και στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στη Διαύγεια.».