Σε Γενισέα, Διομήδεια, Μαγικό, Πηγάδια, Εύμοιρο και Κιμμέρια – Συστάθηκαν επτά Επιτροπές Ενστάσεων Κτηματολογίου
Δ. Χατζηφωτιάδου: «Μεγάλη η αγωνία του κόσμου – Πολλά τα κριτήρια με τα οποία θα τεκμηριώσουμε τις αποφάσεις μας»
Επτά Επιτροπές Ενστάσεων Κτηματολογίου έχουν ήδη συσταθεί στην Ξάνθη, οι οποίες από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν σε απορριφθείσες αιτήσεις στο κτηματολόγιο, λόγω εμπλοκής άλλων ιδιωτών ή λόγω διεκδικήσεων των εκτάσεων ως δημόσιες, κοινόχρηστες ή δασικές.
Οι παραπάνω επιτροπές, θα εκδικάζουν περίπου 2000 «ενστάσεις» για τον Νομό Ξάνθης που αφορούν στις περιοχές της Γενισέας, της Διομήδειας, του Μαγικού και των Πηγαδίων (για τον Δήμο Αβδήρων) και του Ευμοίρου και των Κιμμερίων, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες (για τον Δήμο Ξάνθης), όπως εξηγεί αποκλειστικά στην «Θ» η πρόεδρος της 5ης Επιτροπής Ενστάσεων Κτηματολογίου κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η οποία ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν, πριν παραβρεθούν στις προαναφερόμενες επιτροπές εφόσον κοινοποιήσουν πρωτίστως στον εναγόμενο (όποιος και αν είναι αυτός) την ένστασή τους και προσκομίζοντας όλες εκείνες τις διακατοχικές πράξεις που μπορούν να αποδείξουν ότι τα ακίνητα τους ανήκουν.
ΣΕ ΓΕΝΙΣΕΑ, ΔΙΟΜΗΔΕΙΑ, ΜΑΓΙΚΟ, ΠΗΓΑΔΙΑ, ΕΥΜΟΙΡΟ ΚΑΙ ΚΙΜΜΕΡΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ) ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ειδικότερα η κ. Χατζηφωτιάδου αναφέρει στην «Θ» ότι «όταν έγιναν οι αιτήσεις στο κτηματολόγιο, πολλά δικαιώματα απορρίφθηκαν.
Αυτό αφορά σε περιοχές όπως Γενισέα, Διομήδεια, Μαγικό, Πηγάδια (από τον καλλικρατικό Δήμο Αβδήρων) και Εύμοιρο και Κιμμέρια (από τον καλλικρατικό Δήμο Ξάνθης).
Τα πιο πολλά δικαιώματα που απορρίφθηκαν από ότι μας είπαν από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αφορούν στην περιοχή των Κιμμερίων. Εκεί πολλά είναι δημόσια ή κοινόχρηστα και ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν θα χρειαστεί και κάποια ρύθμιση σε αυτό το θέμα.
Το Κτηματολόγιο είναι μια ιδιωτική εταιρεία που μας πληρώνει και εμάς που θα κάνουμε τις εκδικάσεις των υποθέσεων. Μας έχουν κάνει κάποιες εισηγήσεις. Τα πιο πολλά από αυτά τα αιτήματα για παράδειγμα δεν είχαν επαρκείς τίτλους κτήσης.
Ο τίτλος κτήσης δηλαδή δεν ήταν από αγορά. Συνήθως ήταν από άτυπη δωρεά από τον πατέρα ή από αποδοχή κληρονομιάς του πατέρα από τον πατέρα του (που επίσης δεν είχε τίτλο) και όταν μπαίνει το «δημόσιο» ή το «κοινόχρηστο» στην μέση, σε πρώτη φάση απορρίπτονται αυτά τα δικαιώματα.
Έρχονται λοιπόν στην επιτροπή, όπου έχουν δικαίωμα να παραστούν και με δικηγόρο αλλά και οι ίδιοι αυτοπροσώπως, αφού κοινοποιήσουν στον «καθ΄ου» (σ.σ. στον εναγόμενο). Εμείς στην επιτροπή, μέσα σε δύο μήνες οφείλουμε να βγάλουμε απόφαση επί του θέματος και να την αποστείλουμε στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Αυτή η απόφαση, δυστυχώς ή ευτυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορεί να ανατραπεί με κάποιο άλλο μέσο. Δεν μπορεί να κάνει κάποιος ένσταση, διότι είναι η τελική απόφαση που αφορά κυρίως σε ο,τι έχει σχέση με αυτήν την εταιρεία που ονομάζεται «κτηματολόγιο», αλλά αποτελεί και πρόκριμα, διότι μετά έχεις το δικαίωμα να πας στον κτηματολογικό δικαστή και να προχωρήσεις σε δικαστήριο. Τα πιο πολλά βέβαια, απορρίπτονται στο δικαστήριο».
«ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΑ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ – 2000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ»
«Εμείς, από την επόμενη εβδομάδα θα τοιχοκολλήσουμε τις πληροφορίες στο δικαστήριο (γιατί όλες αυτές οι υποθέσεις θα εκδικαστούν στο δικαστικό μέγαρο), στο δημαρχείο και στο γραφείο κτηματολογίου. Ο καθένας λοιπόν που έκανε την ένστασή του, θα πρέπει με δικές του ενέργειες, να κοινοποιήσει στον εναγόμενό του. Έχουμε αποφασίσει ότι η κοινοποίηση δεν χρειάζεται να γίνει με Δικαστικό Επιμελητή για να μην χρεώνονται επιπλέον, αλλά θα πρέπει ο καθένας να προσκομίσει και τα απαραίτητα αποδεικτικά (αποδείξεις courier κλπ) προκειμένου να επιβεβαιώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι έλαβε γνώση ο «καθ΄ου» (δημόσιο ή ιδιώτης κλπ) » εξηγεί επίσης η ίδια, τονίζοντας ότι «η διαδικασία θα ξεκινά μετά τις 12.00 το μεσημέρι ή στις 15.00 όταν υπάρχουν δικαστήρια. Οι επιτροπές θα δικάζουν παράλληλα σε κάθε αίθουσα, ενώ κάποιες επιτροπές θα δικάζουν και το Σάββατο. Στην Ξάνθη οι επιτροπές είναι επτά, ενώ το σύνολο των ενστάσεων που θα εκδικαστούν είναι περίπου 2000. Πρόκειται για ενστάσεις μεταξύ ιδιωτών (αν δήλωσαν και οι δύο το ίδιο ακίνητο) αλλά και για υποθέσεις που αφορούν σε ακίνηταμ κάποια από τα οποία διεκδικούνται ως δημόσια, κάποια ως κοινόχρηστα και κάποια ως δασικά. Είναι τρεις οι κατηγορίες σε σχέση με το «δημόσιο». Από ο,τι γνωρίζω μέχρι στιγμής, στα Κιμμέρια για παράδειγμα, υπάρχει πρόβλημα κυρίως με τα «κοινόχρηστα».
«ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΙΚΟ»
«Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη αγωνία. Ήδη κάποιοι ρωτούν στο δικαστήριο, γιατί κάποιοι έχουν μεγάλα ακίνητα αξίας, ενώ δεν γνωρίζω ακόμη αν έχουν και σπίτια. Εκεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα. Πάντως είναι μια ευκαιρία να αποδείξει την κυριότητά του ο πολίτης με κάθε πρόσφορο μέσο που έχει (τοπογραφικά, τίτλους κτήσης κλπ), ενώ όπως προανέφερα μπορεί να παραστεί και με δικηγόρο. Συνήθως βέβαια όλοι αυτοί που έκαναν την ένσταση είχαν δικηγόρο. Από εκεί και μετά, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τις αποφάσεις μας στο κτηματολόγιο και ο καθένας θα λάβει γνώση» επισήμανε επίσης η κ. Χατζηφωτιάδου, σημειώνοντας ότι «αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στο Γραφείο Κτηματολογίου για να παίρνουν την ένστασή τους. Από εκεί θα τους ενημερώνουν σχετικά με τον αντίδικο στον οποίο θα κοινοποιήσουν. Οι τρόποι κοινοποίησης είναι τρεις: Εάν είναι δημόσιο, μπορούν να καταθέσουν την ένστασή τους τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την εκδίκαση και να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου. Ο δεύτερος τρόπος είναι να το αποστείλουν με συστημένη επιστολή και ο τρίτος τρόπος είναι η αποστολή με courier (και θα αποδεικνύουν ότι το έχουν στείλει στον αντίδικο).
«ΣΩΣΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ – ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ – ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ»
Κλείνοντας, σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν το κτηματολόγιο έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», η κ. Χατζηφωτιάδου απαντά: «σε καμία περίπτωση. Είναι σωστή η διαδικασία. Πρώτα από όλα κτηματολόγιο έχουν όλα τα κράτη. Έτσι, κάθε τεμάχιο θα έχει αριθμό κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Για αυτό ακριβώς γίνονται τα κτηματολόγια. Ξεκαθαρίζουν πια οι ιδιοκτησίες. Βέβαια δημιουργείται πρόβλημα όταν εμπλέκεται το δημόσιο. Θα δούμε επίσης, εάν απορριφθούν σωρηδόν όλες αυτές οι εκτάσεις και οι άνθρωποι χάσουν τις καλλιέργειές τους, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόβλεψη, να συσταθεί μια επιτροπή όπως παλιά και να τις εξαγοράσουν στην ουσία. Ωστόσο αυτό αφορά μόνον στις «κοινόχρηστες». Για τις «δημόσιες» υπάρχει άλλη διαδικασία. Ας έρθει σε πρώτη φάση ο κόσμος για να υποστηρίξει τις ενστάσεις που έχει καταθέσει και να προσκομίσει όσα έγγραφα έχει, γιατί μπορεί από την στιγμή που κατέθεσε την ένσταση μέχρι την εκδίκαση να έχουν προκύψει συνταρακτικά στοιχεία και να μπορέσουμε να το επικυρώσουμε επάνω του το ακίνητο. Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τον κόσμο. Δεν θέλουμε να χάσει τις περιουσίες τους. Υπάρχουν πολλά κριτήρια με τα οποία θα τεκμηριώσουμε την απόφασή μας. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάρτυρες, μηχανικούς, το Ε9, φωτογραφίες, περιφράξεις και γενικά όλα αυτά τα στοιχεία που αποδεικνύουν διακατοχικές πράξεις επάνω στο ακίνητο και που υπερβαίνουν τον χρόνο από τον οποίο έχει ορισθεί.