-Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, το τμήμα Γ2 του 2ου γυμνασίου Ξάνθης, στα πλαίσια του μαθήματος εικαστικών, με συνοδούς τις εκπαιδευτικους Καλλίδου Άννα και Θεοδώρου Άρτεμις, επισκέφθηκε την έκθεση ζωγραφικής “Έργα γυναικών της Ξάνθης πάνω σε καμβά, στην καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη.
Μέσα από την έκθεση αυτή, δίνεται βήμα σε 27 τοπικούς δημιουργούς, ώστε να παρουσιάσουν τα έργα τους, τα οποία, παρουσιάζουν μια ευρεία θεματολογία και διαφορετικές τεχνοτροπίες ζωγραφικής έκφρασης.
Στην έκθεση μας ξενάγησε η κ.Ολγα Χαιρόπουλου, μια από τις καλλιτέχνιδες που συμμετείχαν, καθώς και συντονίστρια υλοποίησης της έκθεσης.
Την επιμέλειά της έχει η πτυχιούχος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, κα Λίνα Πετρα.
-Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 τα τμήματα Β1 και Β3 του 2ου Γυμνασιου Ξανθης επισκέφτηκαν το οχυρό Νυμφαιας στη Ροδόπη. Ξεναγήθηκαν από στρατιωτικους στο χώρο του πολεμικού μουσείου, όπου εκτιθενται πολεμικές στολές, πολεμικό υλικο, φωτογραφίες της εποχής, αποκόμματα εφημερίδων και ενημερωθηκαν για τη δεξαμενή ύδατος, την αποθήκη πυρομαχικών, το θάλαμο οπλιτών, το ιατρείο του οχυρού, τον χώρο ξεκούρασης, το τηλεφωνικό κέντρο και τη μακέτα. Ήταν μια μοναδικη εμπειρια και η ξεναγηση ηταν εξαιρετικη. Συνοδοί καθηγητριες: κυρίες Καλαφάτη, Κλειτσιωτη, Μητακη, Τέζα.
-Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024, το τμήμα Α1 του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης με το ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας και τις υπεύθυνες καθηγήτριες Μπίλια Φλωρεντίνα και Τόνια Άννα πραγματοποιήσαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ο χαμένος θησαυρός της Παλιάς Πόλης». Με το παρακάτω ποίημα αποτύπωσαν την εμπειρία τους οι μαθητές:
«Τα παλιά τα χρόνια»
Δεν ήταν άκυρα, είχαν λεπτομέρεια
ακουγόταν σαν μουσική από πιάνο.
Ακόμη και οι τοίχοι είχαν ζωγραφιές
δωμάτια σωρό…
το μέγεθος ΤΡΑΝΟ
και απ’ το φούρνο ζέστη και μυρωδιές….
-Την 23/10/24 το τμήμα Α3 του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης με τη συνοδεία των καθηγητριών Καλλίδου Άννας, Λιάκου Στεργιανής και Πατζανακίδου Χριστίνας επισκέφτηκε το περιαστικό δάσος της πόλης. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος με τελικό προορισμό το μοναστήρι της Παναγίας Καλαμούς και με την καθοδήγηση του δασολόγου της Διεύθυνσης δασών Ξάνθης Θεοδωρίδη Παντελή, οι μαθητές -τριες ενημερώθηκαν για τα δέντρα και τα φυτά της περιοχής, όλα τα ενδημικά είδη, την αξία της φύσης και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.