Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης αναλαμβάνει την αποκατάσταση της πεσμένης στέγης του «Π» Καπναποθηκών
Μιλά στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Ζερενίδης
Εικοσιένα διατηρητέα κτίρια έχει στην κατοχή του ο Δήμος Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου της καπναποθήκης «Π», του Παλιού Δημαρχείου που εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα, αλλά και του «Μουζαφέρ Μπέη» που αν και αποκαταστάθηκε εδώ και χρόνια, παραμένει ανεκμετάλλευτο!
Τι γίνεται όμως με τα γκρεμισμένα (στέγη «Π») και…καμένα (καπναποθήκη επί της οδού Αναξάρχου) κτίρια; Πως θα αποκατασταθούν; Τι παρεμβάσεις αναμένονται στα υπόλοιπα κτίρια που έχει στην κατοχή του (πλην αυτό της Αναξάρχου) ο Δήμος Ξάνθης;
Απαντήσεις στα παραπάνω δίνει στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο Δήμος δεν εμπλέκεται πουθενά (πέραν των απαιτούμενων αδειών που πρέπει να προεγκριθούν από τους αρμόδιους φορείς) για την καμένη καπναποθήκη.
«ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΤΟ ΙΘΤΠ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Ζερενίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «όσον αφορά στο κτίριο «Π», εμείς έχουμε την νότια πτέρυγα και οι άλλες δύο πτέρυγες, έχουν παραχωρηθεί ως προς την χρήση, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το ΙΘΤΠ έχει προβεί σε μια συνολική μελέτη για τις δυο πτέρυγες, η οποία έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο των Νεωτέρων Μνημείων. Παρά ταύτα έκανε ένα τμήμα της βορεινής πτέρυγας. Και αυτό λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν προχώρησε. Όντως έχει υποχωρήσει η σκεπή σε ένα κομμάτι. Το γνωρίζει το ΙΘΤΠ και ήδη έχουμε προχωρήσει – στις αρχές του έτους – στην ανανέωση της σύμβασης, ώστε να προχωρήσει σε μια συνολική αποκατάσταση (από ο,τι γνωρίζω έχουν έρθει ήδη σε επαφή για να βρουν χρήματα) και για τις δυο πτέρυγες (βορεινή και ανατολική). Ταυτόχρονα και εμείς προχωρούμε στην αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας, ώστε να συμβαδίζουν όλα αυτά και να επιλυθεί ένα αρκετά σοβαρό θέμα, όπως αυτό της αποκατάστασης ενός νεώτερου μνημείου. Ήταν όρος της παραχώρησης, το να προβεί το Ίδρυμα σε μελέτη και σε έργο αποκατάστασης. Βέβαια, οι άνθρωποι προχώρησαν, απλώς δεν μπόρεσαν να το χρηματοδοτήσουν όλο. Η υπόσχεσή τους ήταν ότι τώρα με την ανανέωση χρήσης, θα προβούν – και ήδη προχωρούν στην εξεύρεση χρηματοδότησης –στην αποκατάσταση του υπόλοιπου κτιρίου».
«ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗΣ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ»
Αναφορικά με το καμένο κτίριο, ακριβώς απέναντι, ο ίδιος τονίζει ότι «πρόκειται για ιδιωτική περιουσία και μάλιστα με κληρονόμους. Επειδή είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο (και νεώτερο μνημείο) ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και κατ΄επέκταση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Η τελευταία, σύστησε μια επιτροπή, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμος Ξάνθης αλλά και άλλες υπηρεσίες που μελέτησαν το κτίριο μετά την πυρκαγιά και πρότειναν κατά αρχήν τα προσωρινά μέτρα για την ασφάλεια των διερχομένων και των παρακείμενων οικοδομών αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ιδιοκτήτες για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου. Από ο,τι γνωρίζω το θέμα βρίσκεται σε νομική διαδικασία. Έχουν ορίσει νομικούς οι κληρονόμοι που συνεννοούνται με την «Νεωτέρων» για την εξεύρεση λύσης καθώς και η δαπάνη για την αποκατάσταση είναι τεράστια όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι. Εμείς σαν Δήμος, δεν έχουμε καμία εμπλοκή – πέραν του ότι θα απευθυνθούν στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου για τις σχετικές άδειες, αφού τις προεγκρίνει η «Νεωτέρων» – σε αυτό και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των διαδικασιών».
«21 ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ»
Κλείνοντας, ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι «ο Δήμος Ξάνθης έχει στην κατοχή του 21 διατηρητέα κτίρια μαζί με το κτίριο του «Π». Εμείς, σαν διοίκηση είναι η πρώτη φορά που βάλαμε στο τεχνικό πρόγραμμα την αποκατάσταση – γενικά – των διατηρητέων κτιρίων στο σύνολό τους. Μεμονωμένα, έχει γίνει ήδη από την προηγούμενη διοίκηση το κτίριο «Μουζαφέρ Μπέη» και είμαστε έτοιμοι με έναν διαγωνισμό που κάναμε για να μπει και η χρήση για το παιδικό μουσείο πολιτισμού, ενώ ήδη είναι έτοιμο και το Παλιό Δημαρχείο (που εγκαινιάζεται σήμερα) που και αυτό είναι ένα «κόσμημα». Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά μέσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διατηρητέα κτίρια με χρήσεις (όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το κτίριο που στεγάζεται το Γραφείο Προσωπικού του Δήμου Ξάνθης) αλλά και άλλα ακίνητα που φιλοξενούν χρήσεις όπως το Λύκειο Ελληνίδων, η ΦΕΞ κλπ. Παρά ταύτα, εμείς θα προβούμε σε μια συνολική μελέτη, γιατί υπάρχουν και άλλα ακίνητα που οφείλουμε να τα αποκαταστήσουμε και να γίνει η επανάχρησή τους, όπως το κτίριο Ματσίνη, νηπιαγωγείο Στάλιο κ.α».