2867 οι υποψήφιοι… “νονοί” του καρναβαλιού Ξάνθης 2025

Και το όνομα αυτού “60 χρόνια Delulu”

Η σημασία του όρου στην “αργκό” και στην “slang” – Τι κρατάει από αυτό ο Δήμος Ξάνθης

“60 χρόνια Delulu”. Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης του Καρναβαλιού Ξάνθης 2025, όπως αποφάσισαν – μεταξύ τριών θεμάτων που τέθηκαν, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των ΘΛΕ-οι πολίτες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία του Δήμου Ξάνθης. 

Πρόκειται για μία έννοια, εμπνευσμένη από την σύγχρονη ποπ κουλτούρα, η οποία ωστόσο δίχασε το κοινό της Ξάνθης, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ξανθιώτες, να δηλώνουν άγνοια για τον όρο και βεβαίως να δυσανασχετούν και να ρωτούν για τους αριθμούς συμμετοχής στην εν λόγω ψηφοφορία. 

Αυτή η ακριβώς ήταν και η ερώτηση που έθεσε η “Θ” στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Τσέπελη, ο οποίος παρουσίασε τα αναλυτικά στοιχεία της ψηφοφορίας, ενώ δεν παρέλειψε να “αναλύσει” και τον όρο “Delulu”. 

“2867 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ – ΣΤΟ 50,5% ΤΟ “DELULU” – 29,7% ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ 19,8% ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ”

Αναλυτικότερα ο κ. Τσέπελης, εξήγησε στην “Θ” ότι “αρχικά, να αναφέρω ότι για πρώτη φορά αποφασίστηκε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή και επέλεξε τα τρία (από τα δεκαπέντε θέματα) που θεώρησε ότι είναι πιο “δυνατά”. Από εκεί και πέρα, μπήκαμε στη διαδικασία να θέσουμε μία δημόσια ερώτηση σε όλο τον κόσμο της πόλης μας, ώστε να ανακύψει το θέμα του φετινού καρναβαλιού. Μία διαδικασία που από ό,τι φάνηκε ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και αυτό το αναφέρω διότι φάνηκε από τον κόσμο που συμμετείχε στην ψηφοφορία. Ψήφισαν 2867 ανθρώποι (συνολικά, για όλα τα θέματα). Ένα νούμερο πολύ μεγάλο σε σχέση και με τα προηγούμενα ερωτηματολόγια που είχαμε είτε για τα Καρναβάλια είτε για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Εκεί συμμετείχαν  – αν θυμάμαι καλά – περί τους 600- 700 συμμετέχοντες, οπότε αντιλαμβανόμαστε την τεράστια διαφορά εδώ. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός. Να βάλουμε ξανά την πόλη στο “παιχνίδι” του καρναβαλιού, να πάρουμε όλοι μέρος με κάποιο τρόπο (με αυτό ή με κάποια άλλα πράγματα που θα ακολουθήσουν) και ο κάθε πολίτης να γίνει ένα μέρος αυτής της μεγάλης διοργάνωσης. Αυτού του μεγάλου θεσμού. 

Αναφορικά με τα ποσοστά, το θέμα “Του καρναβαλιού ο ρυθμός, σερπαντίνες και χορός” έλαβε 19,8%, το θέμα “60 and Fabulous”, έλαβε 29,7% και το “60 χρόνια Delulu”, έλαβε 50,5%. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη. Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο για μένα ήταν η συμμετοχή”.

“ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “DELULU” – ΕΜΕΙΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ”

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε ότι “έχω λάβει αρκετά θετικά σχόλια για το θέμα, γιατί είναι και ένα θέμα που δεν το ξεχνάς. Είναι εύηχο, είναι γρήγορο, είναι εύκολο, είναι μια λέξη με εκατομμύρια hashtags (#) και ηδη από προχθές που μπήκε στα social media του ξανθιώτικου καρναβαλιού, βλέπουμε μία πάρα πολύ καλή απήχηση. Και δεν αναφέρομαι στις αντιδράσεις (likes) αλλά στην οργανική απήχηση την οποία βλέπουν μόνον οι διαχειριστές. Φυσικά για εκείνους που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει “Delulu”, τους παραπέμπουμε στο google. Να πω όμως ότι το “Delulu” είναι μια “αργκό”, μία “slang” που λέμε σε αυτήν την εποχή. Έχει πολλές έννοιες. Εμείς κρατάμε ότι αυτή η έννοια εκφράζει την δύναμη της θέλησης και την πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά όταν πιστεύουμε βαθιά σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Αυτός είναι ο όρος που θέλουμε εμείς να κρατήσουμε αναφορικά με το καρναβάλι και αναφορικά μετά “60 χρόνια Delulu”. Να πω επίσης ότι όταν δημοσιοποιήθηκε το περσινό θέμα του καρναβαλιού, δεν υπήρχε τέτοια ανταπόκριση από περιφερειακά ΜΜΕ. Φέτος βλέπουμε ότι και η διαδικασία που ακολουθήσαμε, αυτή της ψηφοφορίας, αλλά και το θέμα, είχαν ως αποτέλεσμα πολλά τηλεφωνήματα από περιφερειακά ΜΜΕ προκειμένου να προχωρήσουμε σε κάποιες δηλώσεις για το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι απο τώρα ακόμη έχει ξεκινήσει να “δουλεύει” το “Delulu”. 

To “Delulu” βγαίνει από την λέξη “delusional ” (παραληρηματικός), αλλά στην “αργκό ” και στην “Slang” όπου χρησιμοποιείται ο όρος “Delulu” έχει πάρα πολλές έννοιες. Εμείς όμως κρατάμε αυτό που μας αρέσει και θέλουμε για το καρναβάλι μας, δηλαδή τη δύναμη της θέλησης και την πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά. Πιστεύω ότι είναι ένας όρος που θα μας δώσει αυτό που θέλουμε. Πιστεύουμε όντως ότι το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι ένα brand, πολύ δυνατό, κρατάει 60 χρόνια και θα κρατήσει και πολλά πολλά περισσότερα. Είμαστε λοιπόν εδώ για να το κάνουμε όσο πιο δυνατό γίνεται. Τέλος να πω ότι η εμπειρία από τα προηγούμενα ερωτηματολόγια που απάντησαν Ξανθιώτες για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και για τα καρναβάλια, δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που απάντησαν στις ερωτήσεις, ήταν 30+. Οι άνθρωποι άνω των 30 ετών μπήκαν στη διαδικασία να δώσουν μία ιντερνετική απάντηση. Με αυτό το σκεπτικό, σίγουρα και σε αυτό το ερωτηματολόγιο ήταν πάλι πάνω- κάτω αυτές οι ηλικίες και όχι μικρότερες ηλικίες όπως νομίζουμε. Το αναφέρω με το σκεπτικό ότι στα προηγούμενα ερωτηματολόγια οι έφηβοι και οι νέοι 18-20 ετών, δεν μπήκαν στην διαδικασία να συμμετάσχουν. Άρα θεωρώ ότι και αυτή τη φορά οι ηλικίες τη διαδικασία να απαντήσουν ήταν 30 ετών και άνω”.