Η παραλαβή, το μενού, οι δυσλειτουργίες και οι προβληματισμοί εκπαιδευτικών και γονέων
Δ. Ντούμος και Μ. Ψάλτη, μιλούν στην «Θ»
Δεκαοκτώ Δημοτικά σχολεία στον Δήμο Ξάνθης και δεκαεπτά στον Δήμο Αβδήρων, περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών.
Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (Π.Δ. 97/2017 (ΦΕΚ 109/Α’/01-08-2017)) ως ακολούθως:
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από το Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες.
Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο.
Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» λήγει, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.
Κάτι το οποίο βέβαια δεν ίσχυε πέρυσι, καθώς οι μαθητές λάμβαναν κατά το σχόλασμα τα γεύματα για να τα καταναλώσουν σπίτι τους, όπως εξηγεί στην «Θ» η Πρόεδρος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης κ. Μαρία Ψάλτη.
«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ»
Για το παραπάνω θέμα ωστόσο μίλησε στην «Θ» και ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος ο οποίος ανέφερε ότι «λένε ότι αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επέλεξαν τους συγκεκριμένους δήμους. Δεν γνωρίζω με τι κριτήρια επιλέχθηκαν. Για παράδειγμα ο Δήμος Μύκης απουσιάσει και νομίζω ότι και εκεί έπρεπε να μπουν τα σχολικά γεύματα. Η προοπτική βέβαια, όπως λένε, είναι να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Υπάρχει μια επιτροπή παραλαβής από τους εκπαιδευτικούς τους σχολείου. Είχαμε διαφωνήσει βέβαια ως προς ένα κομμάτι. Ναι μεν στο κομμάτι της ποσοτικής παραλαβής, μπορούμε να τα παραλάβουμε, αλλά από εκεί και πέρα δεν είμαστε γνώστες σχετικά με το πόσο κατάλληλο είναι. Είχαμε τονίσει το θέμα της έλλειψης υποδομών, το θέμα της καθαριότητας, της τραπεζαρίας, το ότι πρέπει να κάνουμε τους «τραπεζοκόμους» και είχαμε πει ότι τα παιδιά του ολοήμερου θα πρέπει να τρώνε στο σχολείο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα να τα παίρνουν στο σπίτι. Το βασικό θέμα είναι η υγιεινή και η καθαριότητα. Την καθαρίστρια δεν μπορείς να την έχεις όλη μέρα εκεί για να καθαρίζει. Για αυτό και εμείς είχαμε πει (και η Ομοσπονδία) πως αν ο γονέας κάνει υπεύθυνη δήλωση και ζητήσει να παίρνει το παιδί στο σπίτι το φαγητό, πρέπει να το πάρει. Εν τω μεταξύ, το μισή ώρα επιπλέον παραμονής του παιδιού, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό, μέχρι να φύγουν τα υπόλοιπα παιδιά, να στρωθούν τα τραπέζια για το φαγητό, ενδεχομένως να ξεπεράσει και την μισή ώρα. Επίσης αν υπάρχουν υποδομές, τα παιδιά θα φάνε στην τραπεζαρία, αν δεν υπάρχουν, λογικά θα φάνε στα θρανία τους. Εμείς έχουμε πει οτι θα πρέπει να δοθεί υπεύθυνη δήλωση στους γονείς για να παίρνουν τα γεύματα στο σπίτι».
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ»
«Εμείς ως εκπαιδευτικοί, μπορούμε να βεβαιώσουμε μόνο τον ακριβή αριθμό των γευμάτων που οφείλει ο προμηθευτής να παραδώσει στην σχολική μονάδα. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην επιτροπή παραλαβής σχολικών γευμάτων για τον τεχνικό έλεγχο, εφόσον δεν έχουμε τις τεχνικές γνώσεις» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το πιστοποιούν κάποιοι άλλοι. Εμείς είχαμε αποστείλει, σύμφωνα με την ομοσπονδία, ένα υπόδειγμα πρακτικού σχολικών γευμάτων, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στο σχολείο αίθουσες σίτισης με κατάλληλες υποδομές, παρά μόνον αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο και γραφεία και ότι στο προβλεπόμενο πεντάλεπτο μεταξύ λήξης 6ης ώρας (13.15) και έναρξης σίτισης (13.20) οι αίθουσες διδασκαλίας δεν προλαβαίνουν να καθαριστούν, κάτι που ενέχει κινδύνους για την υγεία των μαθητών. Επίσης αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό ούτε κατάλληλη τραπεζαρία και ότι πρέπει να αποφασιστεί ότι από τους μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων, να σιτίζονται στο σχολείο μόνο οι μαθητές του ολοήμερου, όπως γίνονταν μέχρι τώρα και οι υπόλοιποι μαθητές να παίρνουν το γεύμα στο σπίτι τους, όπως προβλεπόταν στην πρώτη σχετική απόφαση. Αυτό είχαμε πει για να κάνουν».
«ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Πάντως πέρυσι, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης κ. Μαρία Ψάλτη, τα σχολικά γεύματα παραδίδονταν στους μαθητές που δεν παρέμεναν στο ολοήμερο (αλλά συμμετείχαν στο πρόγραμμα) κατά την λήξη του μαθήματος για να τα καταναλώσουν στο σπίτι.
«Ενημερώθηκα προχθές, με την υπεύθυνη δήλωση για αυτό το θέμα. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με τον Αγιασμό, ο Διευθυντής μας είχε ενημερώσει ότι θα είναι όπως πέρυσι και θα το παίρνουν μαζί τους κατά την λήξη του μαθήματος. Προχθές όμως διάβασα ότι το γεύμα θα καταναλώνεται εκεί» ανέφερε η ίδια στην «Θ», επισημαίνοντας ότι «δεν γνωρίζω ακόμη τι ακριβώς έχει αλλάξει. Πέρυσι τα παιδιά που δεν παρέμεναν στο ολοήμερο, έπαιρναν στις 13.15 στο σχόλασμα, μαζί το φαγητό. Φέτος όπως διάβασα στην δήλωση, θα πρέπει να κάθονται έως τις 13.45 για να το καταναλώνουν εκεί και να μην το παίρνουν μαζί τους. Αυτό προϋποθέτει κατά αρχήν ειδικό χώρο και προσωπικό να τα μαζεύει. Για παράδειγμα το σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί μου, δεν έχει τόσο μεγάλες αίθουσες για να καθίσουν τα παιδιά και να φάνε εκεί. Δεν ξέρω πως ακριβώς θα γίνει αυτό. Νομίζω ότι το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όλα τα σχολεία, ενώ από την άλλη θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να παίξουν και τον ρόλο του «σερβιτόρου» και της «καθαρίστριας» γιατί δεν τρώνε όλα τα παιδάκια όμορφα και συμμαζεμένα. Έπειτα είναι και θέμα υγιεινής. Ξέρω ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ζητήσει να μην γίνεται έτσι. Πέρυσι πάντως τα παιδιά έπαιρναν το φαγητό στο σπίτι και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο λογικό. Θεωρώ ότι θα έχουν πρόβλημα πολλοί γονείς, γιατί όλοι έχουμε κάνει το πρόγραμμά μας…»