5 κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου στην ΠΕ Ξάνθης . Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών

  • Κ. Βενετίδης: «Καμιά σχέση με τον CoviD, ο ιός του Δυτ. Νείλου»
  • 39 «περιστατικά» και 6 θάνατοι, καταγράφηκαν από την αρχή του 2020 σε όλη τη χώρα

Εύλογη ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμοι Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων), καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (Δήμος Νέστου).
Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 20/08/2020, έχουν διαγνωστεί, δηλωθεί και διερευνηθεί τριάντα εννέα (39) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα τριάντα τρία (33) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και έξι (6) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ – σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ – έχουν καταγραφεί έξι (6) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 66 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 79 έτη).

5 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ – 1 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Αναλυτικότερα στην περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας εβδομαδιαίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας,  εντοπίστηκαν 3 κρούσματα στον Δήμο Τοπείρου, 1 στον Δήμο Ξάνθης και 1 στον Δήμο Αβδήρων ενώ στην ΠΕ Καβάλας, εντοπίστηκε  1 κρούσμα  στον Δήμο Νέστου (βλ. φωτο).
Εν τω μεταξύ η όχληση από τα κουνούπια συνεχίζεται, αν και σε αρκετές περιπτώσεις έχει μειωθεί.
Το δε πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα συνεχιστεί έως και τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ από τους αντίστοιχους περσινούς αριθμούς κρουσμάτων, η ΠΑΜΘ φέτος – τουλάχιστον για την ώρα – βρίσκεται στο 1/3, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης.

 

«ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ COVID, Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»

Ειδικότερα ο κ. Βενετίδης ανέφερε ότι «πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό είναι βασικό. Δεν έχει καμία σχέση με τον CoviD. Από το 2017 υπάρχει στον ελλαδικό χώρο επιδημία του Δυτικού Νείλου. Εμείς στο νέο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, προβλέψαμε και τοποθετήσαμε – όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές – κλουβιά με πουλερικά σε όλη την περιφέρεια».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ – ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ»

«Το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Η καταπολέμηση όμως δεν είναι μόνο οι ψεκασμοί, αλλά μια σειρά μέτρων (ρέματα, λήμματα, καθαρές αυλές κ.ο.κ) Εμείς όπου εντοπίσαμε ιό του Δυτικού Νείλου (και σας πληροφορώ ότι κυκλοφορεί σε όλη την περιφέρεια) αυξήσαμε τις δράσεις. Στα κοτόπουλα, ο ιός εντοπίστηκε σε Ξάνθη, Ροδόπη, δράμα και σε ένα τμήμα του Έβρου. Στον Δήμο Νέστου τον είχαμε εντοπίσει πριν ξεκινήσει η ακμαιοκτονία. Όπου εντοπίζεται, πρώτα γίνεται η ενημέρωση του κόσμου για την λήψη απαραίτητων μέτρων και έπειτα οι δράσεις μας σε εκείνα τα σημεία αυξάνονται. Τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα ακμαιοκτονίας από αέρος (που είναι η πιο δραστική μέθοδος) θα φανούν ως το τέλος Αυγούστου. Περιμένουμε τα δείγματα από τα πουλερικά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «η όχληση το τελευταίο διάστημα, μετά τους αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας έχει μειωθεί, αλλά για εμάς πρωτίστως είναι θέμα υγείας και όχι όχλησης. Πέρυσι, που είχαμε πάρα πολλά κρούσματα ιού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είδαμε ότι πολλά από αυτά εμφανίσθηκαν περί τα τέλη Αυγούστου, όταν η όχληση ήταν μειωμένη. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και έως ότου σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχουμε ιό. Ελέγχουμε συνεχώς τα κουνούπια. Ξέρουμε που υπάρχε ιός και που υπάρχουν κρούσματα και μέχρι τώρα τουλάχιστον, αν δούμε τις ημερομηνίες σε σχέση με πέρυσι, είμαστε στο 1/3 των κρουσμάτων και μακάρι να μείνουμε έτσι. Ωστόσο επειδή πρόκειται για πανδημία, δεν σταματούμε καθόλου τις δράσεις μας».