50 κουτάβια, 10 κυνηγόσκυλα και… 30 τσομπανόσκυλα μέσα σε μια εβδομάδα

Έξαρση εγκαταλείψεων οικόσιτων σκυλιών στην Ξάνθη

Α.Μ. Ζαφειριάδου: «Ότι και να κάνει ο Δήμος αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν θα γίνει τίποτα»!

Σε «απόγνωση» η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης, αλλά και οι φιλοζωικές οργανώσεις, από το συνεχιζόμενο φαινόμενο εγκατάλειψης οικόσιτων σκυλιών στους δρόμους και σε περιοχές μέσα και έξω από την πόλη. Μόνον την τελευταία εβδομάδα, «πετάχτηκαν» από τους ιδιοκτήτες τους περίπου… 50 κουτάβια, για να συμπληρώσουν το ατελείωτο πρόβλημα, που πρωταγωνιστεί στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια.

Νεογέννητα κουτάβια, άρρωστα ή γερασμένα ζώα, αποτελούν καθημερινά «περιστατικά» τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης και όλα αυτά λόγω έλλειψης «παιδείας» ορισμένων, που αποτελεί την «βάση» για όλα όσα συμβαίνουν, αφού δεν φτάνουν ούτε δέκα φιλοζωικές ούτε δέκα κυνοκομεία από μόνα τους, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τις «πεταμένες» ψυχές, από ασυνείδητους, στον δρόμο.

 

ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ…

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» η πρόεδρος του συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κ. Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου, η οποία επισημαίνει ότι «φυσικά φταίμε και εμείς. Κάθε εβδομάδα είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Και δέκα φιλοζωικές να ήμασταν, πάλι δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης το έχουν οι «φιλόζωοι». Δεν είναι απαραίτητα υπεύθυνος ο δήμος για το χάλι αλλά οι φιλόζωοι που δεν στειρώνουν τα ζώα τους. Δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος μόνο ο δήμος. Και εμείς είμαστε υπεύθυνοι, διότι αυτά τα σκυλιά δεν γεννιούνται από αδέσποτα. Κάποιος τα πετάει. Το πρόβλημα ξεκινά από το ότι δεν γίνονται έλεγχοι για τσίπ, για βιβλιάρια υγείας κ.ο.κ. Δεν υπάρχει κάποιος που να το κάνει αυτό».

 

50 ΚΟΥΤΑΒΙΑ, 10 ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ… 30 ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ!

«Σαφέστατα το πρόβλημα είναι η παιδεία μας. Όλο το πρόβλημα ξεκινά από εκεί. Η αύξηση των περιστατικών είναι τρομερή και εμείς έχουμε προβλέψει – και συνεχίζω να το πιστεύω αυτό – ότι σε 1-2 χρόνια θα έχουμε τετραπλά κρούσματα από δαγκώματα, αν συνεχιστεί αυτό. Δεν ξέρεις τι να μαζέψεις. Τα κουτάβια; Τα άρρωστα; Τα γέρικα; Τα επιθετικά; Ποιο από όλα να σώσεις; Τα 50 κουτάβια; Τα ετοιμόγεννα; Τα 10 κυνηγόσκυλα που πέταξαν οι κυνηγοί; Τα 30 τσομπανόσκυλα από τα μαντριά; Τα 10 άρρωστα; Έχουμε πάρα πολλά μηνύματα καθημερινά. Δεν θα πω για αυτά που βρίσκονται μέσα σε κουτιά» συνέχισε η ίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι «είχαμε μάλιστα ένα περιστατικό από όπου φαίνεται η «παιδεία». Υιοθέτησαν πριν από έναν χρόνο ένα σκυλάκι και μετά από ένα χρόνο το έφεραν σε εμάς, αστείρωτο και μας είπαν ότι θέλουν κάτι πιο μικρό. Μέχρι να πάρουμε την θλίψη από τα μάτια εκείνου του ζώου, χρειάστηκε μια εβδομάδα».

«Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ»

«Ο,τι και αν κάνει ο δήμος, αν δεν αλλάξουμε εμείς σαν πολίτες, δεν θα γίνει τίποτα. Πρέπει να μάθουμε να καταγγέλλουμε. Στην Γερμανία, αν κάποιος κάνει κάτι στον σκύλο του, καταγγέλλεται από τον γείτονα. Αυτή είναι η μόνη λύση» τόνισε επίσης η κ. Ζαφειριάδου, σημειώνοντας ότι «η φιλοζωία ξεκινά από την παιδεία και την καταγγελία. Όσα κυνοκομεία και όσους συλλόγους και αν έχουμε, αν δεν καταγγείλουμε και αν δεν «περάσει» μέσα στα σχολεία μαθήματα για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά με την φύση, το περιβάλλον και τα ζώα, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν ξέρουμε, ειλικρινά, τι να μαζέψουμε. Τι να πρωτοκάνουμε; Ξέρετε πόσα σκυλιά ιδιοκτητών έχω στειρώσει εγώ προσωπικά; Δεν με πειράζει αν είναι να μαζεύω κουτάβια. Αναλαμβάνω να πληρώσω και να στειρώσω (παρά τα χρέη που έχουμε) φτάνει να μην μαζεύουμε κουτάβια. Προτιμώ να με καλέσουν και να μου πουν ότι θέλουν να στειρώσουν. Χωρίς να ρωτήσω, θα τους πω να κλείσουν ένα ραντεβού με έναν γιατρό και να πάνε να κάνουν την στείρωση και θα περάσω να πληρώσω. Μια στείρωση κοστίζει περίπου στα 80 ευρώ. Μπορούν να καλέσουν και τον δήμο, αν δεν έχουν χρήματα. Δεν νομίζω ότι θα αρνηθούν. Επαναλαμβάνω ότι αν κάποιος θέλει να στειρώσει το σκυλί του και δυσκολεύεται οικονομικά, ας καλέσει τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης», να το αναλάβουν. Φτάνει να μην μαζεύουμε κουτάβια».