Μιλούν στην «Θ» οι Διοικητές Π.Υ ΑΜΘ και Ν. Ξάνθης
8 συνολικά πυροσβέστες, συνδράμουν από την Ξάνθη – κατά περίπτωση – στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Ρόδο και στην Αττική, ενώ ακόμη 2 μετακινούνται καθημερινά στην Κεντρική Μακεδονία για να ενισχύσουν τις εκεί «δυνάμεις», όπου χρειαστεί.
Συνολικά οι πυροσβεστικές «δυνάμεις» που εστάλησαν από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα «πύρινα μέτωπα» ανέρχονται σε 44 άτομα με 12 οχήματα, ενώ στην Ρόδο επιχειρούν οι 32 εξ αυτών με 8 οχήματα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κούκουρας και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ξάνθης κ. Ιωάννης Αραμπατζής.
«32 ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ 8 ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ – 2 ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ – 2 ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 44 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Κούκουρας, εξήγησε στην «Θ» ότι «αυτήν την στιγμή έχουμε διαθέσει για την ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά της Ρόδου, 8 οχήματα με διπλά πληρώματα. Δηλαδή ουσιαστικά με 32 άνδρες, στο σύνολο, διότι αλλάζουν. Από εκεί και πέρα, έχουμε 2 οχήματα στη Αττική – Βοιωτία, που είχαν πάει για την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια και το ένα συμμετείχε και στην φωτιά της Καρύστου, μαζί με τις «αλλαγές» τους, που είναι άλλοι 8 άνδρες. Επίσης έχουμε και 2 οχήματα στην Κεντρική Μακεδονία με άλλους 4 άνδρες, που αλλάζουν καθημερινά. Κατά συνέπεια, έχουμε συνολικά 12 οχήματα και 44 άτομα από την περιφέρειά μας. Ο σχεδιασμός ενίσχυσης, όταν μας ζητείται η συνδρομή μας, αφορά σε όλους τους νομούς της περιφέρειάς μας. Οι τρεις νομού έχουν στείλει από 2 οχήματα και οι άλλοι δυο νομοί από 3 οχήματα».
«ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ, ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν η αποστολή των ενισχύσεων σε άλλες περιοχές, επηρεάζει την λειτουργία της πυροσβεστικής της ΑΜΘ και κατ΄επέκταση των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ο κ. Κούκουρας, απαντά:
«Βεβαίως! Όταν έχουμε διασπορά κάποιων δυνάμεων μακριά από εμάς (π.χ Ρόδος και Αττική), μειώνεται το διαθέσιμο προσωπικό της περιφέρειάς μας. Αλλά αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός. Όταν μας ζητάται να συνδράμουμε και εμείς σε κάποιες περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη, όπως αυτές της Αττικής και της Ρόδου, δεν μπορούμε να μην συμμετέχουμε. Όλες οι περιφέρειες της Ελλάδος αυτή την στιγμή (Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία) συνδράμουν με προσωπικό και οχήματα».
«ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΩΠΑ, ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ»
Σε άλλο ερώτημα της «Θ» αναφορικά με την εικόνα που συνάντησαν οι πυροσβέστες της περιφέρειάς μας στα πύρινα μέτωπα, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απαντά:
«Στην Ρόδο, είναι δύσκολη η κατάσταση. Υπάρχουν πολλά ενεργά μέτωπα και ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Στην Αττική, λόγω της μεγάλης έκτασης των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζοπυρώσεις και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και τα δύο οχήματα που έχουμε ακόμη στην Αττική και στην Βοιωτία».
«ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ – ΚΑΘΕ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΜΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ… ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «από εδώ και μπρος και μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο πορεί να συμβεί ο,τιδήποτε. Η δική μας περιφέρεια δοκιμάστηκε πέρυσι με μεγάλες πυρκαγιές (Δαδιά, Θάσος, Παπίκιο Όρος). Από εδώ και μπρος έχουμε το δύσκολο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου και συνήθως τα δικά μας περιστατικά σημειώνονται και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Είμαστε σε ετοιμότητα όλες οι «δυνάμεις» για να αντιμετωπίσουμε σε πρώτο χρόνο όλες τις πυρκαγιές που πιθανόν να εκδηλωθούν. Καθημερινά έχουμε και εμείς περιστατικά, απλά προλαβαίνουμε. Ευτυχώς δεν έχουμε τους ανέμους που υπάρχουν στην Νότια Ελλάδα, ενώ οι βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, μας έχουν βοηθήσει σε έναν βαθμό και περιμένουμε τώρα, στο δύσκολο κομμάτι που απομένει, να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εδώ, οι πολίτες πλέον θα πρέπει να καταλάβουν – βλέποντας και τις εικόνες από τις μεγάλες πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη – ότι κάθε απερίσκεπτη ενέργεια (το να βάλει δηλαδή κάποιος φωτιά για οποιοδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και σε δασικές εκτάσεις) είναι εγκληματική. Πρέπει να αποφύγουν τα πάντα. Να μην κάνουν χρήση φωτιάς, σε καμία περίπτωση, για οποιοδήποτε λόγο. Αυτό είναι το μήνυμα και πρέπει να το κατανοήσουν οι συμπολίτες μας».
«4 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ, 4 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 2 – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Αραμπατζής, επισήμανε ότι «πρόκειται για αυτούς που ήταν στην Αθήνα εδώ και μια εβδομάδα. Από εκεί τους μετακινούν στην Ρόδο. Βέβαια το προσωπικό αλλάζει ανά πέντε ημέρες, αλλά τα οχήματα είναι εκεί από τότε που ξεκίνησαν οι φωτιές (στην Αττική). Είχαμε στείλει από 2 οχήματα κάθε νομός της περιφέρειάς μας. Τα 8 από τα 10 (και ένα της Ξάνθης, αφού το δεύτερο παραμένει στην Αθήνα) μετακινήθηκαν προχθές με πλοίο, στην Ρόδο. Έχουμε στείλει 4 άτομα από την Ξάνθη στην Ρόδο, 4 στην Αθήνα (με το άλλο όχημα) και άλλους 2 στέλνουμε κάθε μέρα στην Θεσσαλονίκη από όπου το όχημά μας, χθες, βρέθηκε στα Γιαννιτσά. Αναλόγως με τις ανάγκες της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι στην διάθεση του εκεί Περιφερειάρχη να στείλει το όχημα εκεί που υπάρχει ανάγκη. Για την Θεσσαλονίκη, ενισχύσεις στέλνουμε εμείς και η Δράμα. Οι υπόλοιποι νομοί (Έβρος, Ροδόπη, Καβάλα) δεν έστειλαν στην Θεσσαλονίκη, παρά στην Αθήνα και στην Ρόδο. Στην Ρόδο έχει καεί μεγάλη περιοχή και παρθένα έκταση. Σύμφωνα με τους συναδέλφους που πήγαν στην Αττική, αυτοί αντίκρισαν όλα αυτά που αντικρίζουμε κάθε φορά σε μεγάλες φωτιές. Έχουν καεί σπίτια, περιουσίες, ζώα, βλάστηση, ενώ υπάρχει δυσκολία στο να αναπνεύσεις και να ενεργήσεις. Ειδικά όταν υπάρχει άνεμος είναι ακόμη μεγαλύτερη η δυσκολία. Αλλάζουν και οι άνεμοι και ενώ επιχειρείς, ξαφνικά χρειάζεται να μετακινηθείς, να μετακινήσεις την εγκατάστασή σου σε άλλο σημείο για ασφάλεια, για να μην σε περικυκλώσει η φωτιά. Γενικά είναι αντίξοες οι συνθήκες. Κοιτάζουμε πάνω από όλα να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι. Τόσο οι οι δικοί μας οι πυροσβέστες όσο και οι υπόλοιποι πολίτες καθώς και όσοι έρχονται να συνδράμουν ως εθελοντές, οι οποίοι δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και την εμπειρία. Επομένως είναι δίπλα μας και έχουμε και εμείς την ευθύνη να μην πάθουν κάτι».
«ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ… ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΜΕΡΕΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν οι ενισχύσεις που εστάλησαν από την Ξάνθη στα «πύρινα μέτωπα» επηρεάζουν την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Νομό μας ο κ. Αραμπατζής, απαντά:
«Βεβαίως επηρεάζει. Έχουμε έλλειψη προσωπικού, όμως είμαστε σε γενική επιφυλακή εδώ και 10 μέρες. Δεν υπάρχουν άδειες και ρεπό. Όλοι οι υπάλληλοι είναι επί ποδός, βοηθούν, εργάζονται και καλύπτουμε τα κενά των συναδέλφων που βρίσκονται εκτός Ξάνθης. Εδώ και πολλές μέρες έχουν απαγορευθεί οι άδειες από τον Αρχηγό μας. Είναι όλοι χωρισμένοι σε δύο βάρδιες και δουλεύουν ανά 24 ώρες, κάθε μέρα μισοί – μισοί. Μόνον όσοι επιστρέφουν από τις φωτιές, ξεκουράζονται μια επιπλέον ημέρα και μετά επιστρέφουν και αυτοί εδώ».