Σπ. Ραψομανίκης: «Χωρίς μετρήσεις σπέρνουν πανικό!»

Άκρως ανησυχητική η «προειδοποίηση» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τα τζάκια
«Επιχειρησιακά υποχρεωμένο το κράτος να κάνει τις μετρήσεις –Διαθέτουμε στοιχεία αλλά δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς, εκτός από την εφημερίδα σας» σημειώνει ο γνωστός καθηγητής στην «Θ»

 

Σε μια άκρως ανησυχητική προειδοποίηση προχώρησε τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία η οποία καλεί τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα τζάκια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Εταιρείας, «το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία».
Θέμα για το οποίο ο πρόεδρός της Ε.Α.Ε κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, στάθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις που δημιουργεί η καύση ξύλων και άλλων υλικών στον αστικό ιστό.
Σε ερώτηση για το εάν είναι τόσο επικίνδυνη η χρήση του τζακιού, απάντησε: «Δυστυχώς είναι. Και θα ήταν μεγάλη αμέλεια ή κακή υπεράσπιση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, εάν δεν λέγαμε ότι η καύση του ξύλου είναι ανθυγιεινή. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο εμείς, αλλά όλος ο κόσμος. Σε όλο τον κόσμο 7 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην καύση ξύλων, είτε για θέρμανση, είτε για άλλες δραστηριότητες».
Για το εάν γενικά η καύση του ξύλου είναι επικίνδυνη, σημείωσε την «υπερβολική συγκέντρωση μικροσωματιδίων στον αέρα του σπιτιού και άλλων τοξικών ουσιών που εκπέμπει η καύση του ξύλου. Αυτό το βλέπουμε πολύ συχνά στην Αθήνα, η οποία δεν έχει καθόλου καλό εξαερισμό και στο σημείο που βρίσκεται και στον τρόπο που έχει δομηθεί. Τον χειμώνα παρουσιάζει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που είναι πολύ επικίνδυνο. Και δεν κινδυνεύει μόνο αυτός που το καίει, αλλά και ο διπλανός του και ο παραδιπλανός του».
Αναφορικά με το εάν ισχύει το ίδιο και για τις σόμπες με πέλετ, τόνισε: «Το ίδιο». Και έφερε ως παράδειγμα τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, που «καθόρισαν αυστηρότατες προδιαγραφές για το πώς θα είναι κατασκευασμένες οι ξυλόσομπες».

Όλα τα παραπάνω, όπως ήταν προφανές, δημιούργησαν ιδιαίτερη ανησυχία και στους Ξανθιώτες συμπολίτες μας, οι οποίοι συζητούν ήδη το ζήτημα και αναρωτιούνται κατά πόσο εκτεθειμένοι είναι, ενώ παράλληλα αναζητούν διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης.
Υπερβολές ή κινδυνολογία;

«ΣΕ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΣΤΟ ΑΙΤΙΑΤΟ; – ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;»

Η «Θ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρυπαντικής Τεχνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπύρο Ραψομανίκη, ο οποίος διευκρίνησε λέγοντας πως: «Σε τι μετρήσεις εσωτερικού χώρου το βασίζει αυτό; Και σε τι ενδελεχείς μετρήσεις ασθενών το βασίζει αυτό; Ποιες μετρήσεις βρήκε ο κύριος αυτός και τα λέει όλα αυτά; Που βάσισε τους υπολογισμούς για 7 εκατομμύρια θανάτους; Ποιες μετρήσεις στην Ελλάδα έχει κάνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για να δει πόσα μικροσωματίδια υπάρχουν σε κάθε σπίτι από το τζάκι; Έχει αντιπροσωπευτικό δείγμα; Τέλος, σε ποιες περιπτώσεις, ποια τζάκια είναι επικίνδυνα σε εσωτερικό χώρο; Εμείς είμαστε ειδικοί επ αυτού, να κάνουμε μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξωτερικών και εσωτερικών χώρων. Ουδείς από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει αναθέσει ποτέ, ένα τέτοιο έργο. Αυτά που λέει ο κύριος αυτός, είναι…βιβλιογραφικά, για να μην κόψω το «βιβλίο» και αφήσω μόνον την δεύτερη λέξη. Πριν βγω, ως υπεύθυνος επιστήμονας και πω αυτά τα πράγματα, που είναι γενικολογίες, θα έπρεπε σε αυτήν την χώρα, να έχουν κάνει μετρήσεις σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους και να αποδώσουν το αίτιο στο αιτιατό. Το αίτιο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση από καύση ξύλου αλλά θα πρέπει να το βλέπουν αυτό στο αιτιατό. Στον άνθρωπο ο οποίος πέθανε από καρκίνο και να το βρουν αυτό στα πνευμόνια του, ως επιστήμονες γιατροί. Όλα τα άλλα είναι για να βγαίνουν στον αέρα και να λένε το όνομά τους και το «Αντικαρκινική Εταιρεία». Το τι συμβαίνει με αυτά τα πράγματα το έχω αναλύσει και σε πάρα πολλές ομιλίες μου, με δεδομένα, αλλά το να εκφοβίζεις τον κόσμο, χωρίς να έχεις δεδομένα της χώρας σου, χωρίς να έχεις κάνει μετρήσεις στην χώρα σου (είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους) και χωρίς να έχεις αποδώσει το αίτιο στο αιτιατό, μετά από νεκροψίες και τοξικολογικές μελέτες (και όχι στατιστικές που ξέρουμε πως βγαίνουν), δεν γίνεται. Δεν με έχετε ακούσει ποτέ να βγω, να πανικοβάλω τον κόσμο και να πω «σταματήστε τα τζάκια» ή «πεθαίνουμε». Το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Εδώ στην χώρα μας, πρέπει πρώτα να υπάρχουν μετρήσεις και μετά να βγαίνουμε να μιλάμε. Είμαστε το μόνο εργαστήριο στην Ελλάδα που φέρει το όνομα «Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρυπαντικής Τεχνολογίας». Δεν υπάρχει άλλο με αυτό το όνομα, αλλά ας αφήσουμε και τις «ταμπέλες» απ΄έξω. Δεν βγήκα ποτέ να πω τέτοια πράγματα εγώ. Μετρήσεις έχουν στην Ελλάδα; Έχουν ενδελεχείς και τοξικολογικές εξετάσεις για το πόσους θανάτους έχει επιφέρει στην Ελλάδα αυτό; Όχι όμως στατιστικά. Πρώτα θα κάνουν μετρήσεις και θα έχουν αριθμούς στα χέρια τους και μετά θα βγουν να μιλήσουν».

 

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ – ΕΜΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ…ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ»

Σχετικά με το αν υπάρχουν μετρήσεις από πλευράς εργαστηρίου για την Ξάνθη, ο κ. Ραψομανίκης τονίζει ότι «τις μετρήσεις αυτές, είναι επιχειρησιακά υποχρεωμένο το κράτος να τις κάνει (περιφέρεια, αντιπεριφέρεια, δήμος κλπ). Μόλις τώρα βγαίνουν διαγωνισμοί για να εγκατασταθούν τέτοια όργανα στην Ξάνθη και σε όλες τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εμείς έχουμε μετρήσεις. Εμείς δημοσιεύουμε μετρήσεις στην διεθνή βιβλιογραφία. Τα κάνουμε όλα αυτά, αλλά είναι ερευνητικά που κάνει το εργαστήριο, το οποίο δεν είναι υποχρεωμένο να τα κάνει. Η υποχρέωση είναι της πολιτείας. Εμείς ερευνητικά, έχουμε τέτοιες μετρήσεις, ξέρουμε τι συμβαίνει. Δεν μας ρώτησε κανείς. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να μας ρωτήσει. Εσείς είστε εφημερίδα και ενδιαφέρεστε για τους πολίτες. Άλλοι έπρεπε να μας ρωτούν για τους πολίτες αυτής της πόλης και της περιοχής. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να μας ρωτήσουν ούτε να μας αναθέσουν ούτε να κάνουν τίποτα. Να ρωτήσετε τον αντιπεριφερειάρχη, τον περιφερειάρχη κλπ αν πρέπει να ανησυχείτε ή όχι. Είναι υποχρέωσή τους να σας πουν. Αν θέλουν να ξέρουν τα δικά μας αποτελέσματα, ας έρθουν να μας ρωτήσουν ή να μας αναθέσουν έργο, να τους τα πούμε. Μέχρι τώρα, αυτό που κάναμε το κάναμε καλή τη καρδία και συνεχίζουμε, αλλά εκείνοι είναι υποχρεωμένοι και μας αγνοούν. Δεν τους ενδιαφέρει. Κάποια στιγμή αυτά τα πράγματα πρέπει να ενδιαφέρουν και την πολιτεία και οι πολίτες να προωθούν πιέσεις επ αυτού για την υγεία τους. Έχουμε και τα όργανα και το know how και επαναλαμβάνω ότι είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα».

 

«ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ – Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ»

Αναφορικά με την παρατήρηση ότι κατά τις ιδιαίτερα ψυχρές ημέρες, υπάρχει έντονη…μυρωδιά καμένου υλικού σε πολλές περιοχές της Ξάνθης και στο αν πρόκειται για καυσόξυλα ή άλλα…υλικά που χρησιμοποιούν οι Ξανθιώτες προκειμένου να ζεσταθούν, ο γνωστός Καθηγητής σημειώνει: «από μυρωδιά δεν μπορώ να σας πω. Αν μου είχαν αναθέσει να κάνω χημικές αναλύσεις θα σας έλεγα. Το εργαστήριο είναι διαθέσιμο. Έχει όργανα 2 εκατομμυρίων ευρώ για να τα κάνει όλα αυτά. Δεν με ρωτά κανείς άλλος, παρά μόνο εσείς. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η ερώτηση πρέπει να τεθεί στους διοικούντες αυτής της χώρας και αυτοί ξέροντας τι είμαστε, να μας αναθέτουν να το κάνουμε σωστά. Όχι με «υποθέτω», «δεν υποθέτω» ή κινδυνολογώ χωρίς να έχω στοιχεία. Όταν κληθήκαμε στην Sunlight για να δούμε τι έχει γίνει με την φωτιά, καθίσαμε και μετρήσαμε. Δουλεύαμε σαν τους «είλωτες» επί δύο εβδομάδες για να βγάλουμε τα αποτελέσματα. Το κάναμε για το καλό του κόσμου γιατί ήταν μια επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε από ένα ατύχημα. Το εργαστήριο πλήρωσε το κόστος. Μας στοίχησε 20.000 ευρώ και δεν ζητήσαμε τίποτα από κανέναν. Το κάναμε για να ησυχάσουν οι Ξανθιώτες. Αυτό ήταν μια έκτακτη περίπτωση. Εδώ όμως, συμβαίνει κάθε μέρα να καίμε τζάκια στην Ξάνθη. Είναι ένα γεγονός που το ξέρουμε εδώ και 2-3 χρόνια. Άρα η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τους πολίτες της Ξάνθης, προκειμένου να ξέρουν τι συμβαίνει είτε μέσα στα σπίτια τους είτε έξω από τα σπίτια τους. Να ξέρουν τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Όλα τα υπόλοιπα είναι…λόγια του καφενείου».