Κάποιοι τα εξυπηρετούν, άλλοι τα «κοκκίνησαν» και άλλοι αντιμετωπίζουν πλειστηριασμούς και funds
Δ. Χατζηφωτιάδου και Αγγ. Κολώνιας μιλούν στην «Θ»
Στεγαστικά και άλλα δάνεια του…παρελθόντος, αποτελούν σήμερα για την συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών έναν μόνιμο «βραχνά», αφού κάποιοι συνεχίζουν να τα αποπληρώνουν (παρά τις περικοπές μισθών, συντάξεων και την οικονομική στενότητα), ενώ κάποιοι άλλοι όχι μόνο τα έχουν «κοκκινίσει» αλλά αυτή την στιγμή βρίσκονται σε νομικές οδούς (Νόμος Κατσέλη) ή σε προσπάθεια συμβιβασμών ή ακόμη χειρότερα, αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς που πολλές φορές διενεργούνται από τα ξένα funds – «ανάδοχες» εταιρίες όπου τα έστειλαν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Βέβαια, υπάρχει και μια κατηγορία ατόμων που συνεχίζουν να «πίνουν εις υγείας των κορόιδων» και δεν είναι άλλοι από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που διαθέτουν περιουσία και χρήματα, αλλά ούτε πλήρωσαν ποτέ, ούτε έχουν σκοπό να πληρώσουν.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» για το πολύπλευρο και πολυδιάστατο θέμα των δανείων, στο οποίο μιλούν η γνωστή νομικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου καθώς και το μέλος του τοπικού κινήματος κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας κ. Άγγελος Κολώνιας.
«ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ»
Πιο αναλυτικά η κ. Χατζηφωτιάδου αναφέρει ότι «ο νόμος Κατσέλη έπαψε να ισχύει. Τώρα δεν μπορεί να καταθέσει κάποιος. Ωστόσο οι υποθέσεις όσων έχουν καταθέσει, δικάζονται κανονικά. Αυτές οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ισχύουν όπως είναι. Πλέον όμως δεν μπορεί να κάνει κάποιος αίτηση. Τώρα υπάρχουν διαμεσολαβήσεις, εξωδικαστικοί συμβιβασμοί κλπ, αλλά από την εμπειρία μου μιλώ, η πλειοψηφία ολων αυτών των προσπαθειών, αποβαίνουν άκαρπες γιατί πολλές φορές και οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες είναι απαγορευτικές. Υποτίθεται ότι ζητούν οικονομική κατάσταση και οι δόσεις που προτείνουν είναι απαγορευτικές για να μπορέσει κάποιος να κάνει ρύθμιση και αν την κάνει δεν μπορεί να την τηρήσει, με αποτέλεσμα και πάλι να καταλήγει πολύς κόσμος με άγχος. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα που έχει να εξετάζουν το Ε9, το εκκαθαριστικό σου, την μισθοδοσία σου και όλα τα στοιχεία εξόδων διαβίωσης της οικογένειας και στο τέλος να προτείνουν δόσεις που δεν μπορείς να τις τηρήσεις. Εν τω μεταξύ τα περισσότερα δάνεια παλαιότερα είχαν πολλά επιτόκια και οι άνθρωποι πληρώνουν αλλά ένα μέρος πηγαίνει στους τόκους και ένα μικρό μέρος στο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο που ανατοκίζεται να παραμένει το ίδιο για να μην πω και μεγαλύτερο».
«ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ»
«Σήμερα, κάποιοι εξυπηρετούν τα δάνεια όταν οι δόσεις είναι μέσα στις δυνατότητές τους αλλά κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν. Το θέμα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, οι πελάτες με ενημερώνουν ότι τα δάνειά τους έχουν πουληθεί χωρίς την συναίνεση του δανειολήπτη σε ξένα funds. Έχω ακούσει για αμερικάνικες εταιρείες, ιρλανδικές εταιρείες κλπ. Δεν ξέρουμε βέβαια ακόμη τι ισχύει. Βέβαια καθησυχάζουμε τους πελάτες και τους λέμε ότι όσο εξυπηρετείται το δάνειο, θα ισχύει και για την εταιρεία που ανέλαβε. Το ερώτημα είναι, γιατί εφόσον η τράπεζα ήθελε να πουλήσει το δάνειο, δεν απευθύνθηκε πρώτα στον δανειολήπτη, μήπως έχει αυτός την δυνατότητα να το αγοράσει και το πούλησε κατευθείαν σε ένα ξένο fund, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε ούτε εμείς τι μέτρα θα πάρουν στο μέλλον αυτές οι εταιρείες για να εισπράξουν τις οφειλές;» συνέχισε η ίδια, τονίζοντας ότι «οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν πάρει τα δάνειά τους με σκοπό να τα αποπληρώσουν, αλλά λόγω της κρίσης πολλοί έχασαν την δουλειά τους ή έχουν αλλάξει τα δεδομένα τους. Νομίζω ότι κανείς δεν πήρε στεγαστικό δάνειο με δόλο, για να μην το πληρώσει. Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνονται ρυθμίσεις, αλλά από την δική μου εμπειρία βλέπω ότι στην προσπάθεια που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, λόγω του ότι οι τράπεζες προσέφεραν ένα πιο δελεαστικό προϊόν ρύθμισης προσέφυγαν πολλοί δανειολήπτες, ήταν λίγο «παραπλανητικό» όλο αυτό γιατί ο κόσμος είχε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση και εν τέλει καταλήγουμε στο ίδιο σημείο. Στο να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το δάνειο και οι άνθρωποι να βρίσκονται σε απόγνωση».
«ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ – Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ»
Από την πλευρά του ο κ. Κολώνιας υπογραμμίζει ότι «οι άνθρωποι που έχουν και δεν πληρώνουν είναι ελάχιστοι. Το ζήτημα είναι ότι έδιναν αφειδώς δάνεια μέχρι και για διακοπές, οι τράπεζες παρακαλούσαν, ο κόσμος έπαιρνε υπολογίζοντας το εισόδημά του και ότι θα μπορέσει να πληρώνει τις δόσεις και ξαφνικά ήρθε η κρίση και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Αυτή είναι η πλειονότητα. Η μειονότητα, που δεν πληρώνει δάνεια, δεν πλήρωνε ποτέ και πάντα την «γλίτωνε». Και δεν θα πληρώσει εν τέλει και θα τους τα χαρίσουν. Και η ελληνική ιστορία αυτό έχει δείξει. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, είναι οι άνθρωποι που έπαιρναν ένα δάνειο για να αγοράσουν ένα σπιτάκι και ξαφνικά άλλαξαν όλα. Όσον αφορά στα δάνεια που εξυπηρετούνται από τις μισθοδοσίες, οι δανειολήπτες δεν κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς, αλλά κινδυνεύουν να κοπεί ο μισθός τους ή η σύνταξή τους. Στο τέλος, αν έχεις και χρήματα να τα πληρώσεις, σου βάζει και «πέναλτι». Αν θέλει κάποιος να ξεχρεώσει δηλαδή και έχει χρήματα για να ξεπληρώσει 5 δόσεις, για παράδειγμα, του λένε «όχι» και του βάζουν μια δόση «πέναλτι» γιατί κερδίζουν από τους τόκους. Υπάρχουν και άλλοι μισθωτοί που δήλωσαν στην τράπεζα να παίρνουν τα χρήματα από τον μισθό».
«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ»
«Όλα τα άλλα δάνεια «κοκκίνησαν» και ήδη πουλήθηκαν σε ξένα funds, με ελάχιστα χρήματα για την τράπεζα. Η τράπεζα προκειμένου να έχει διαδικασίες με δικαστήρια και διευθετήσεις, το πουλά στο 10% της αξίας του, αλλά το ξένο fund σου ζητά το 100% και αν δεν το δώσεις, το παίρνουν» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τους πλειστηριασμούς σημειώνει ότι «έχουν αυξηθεί πολύ. Έχουν γίνει ηλεκτρονικοί λόγω των αντιδράσεών μας και του κόσμου που «μπλόκαραν» τους πλειστηριασμούς και τώρα για να το «μπλοκάρεις» ηλεκτρονικά, είναι πολύ δύσκολο. Εμείς κάνουμε ο,τι μπορούμε. Σκεφτείτε ότι στις 8 του μηνός ήταν η δίκη του Λαφαζάνη και τριών ακόμη συντρόφων μας και ο ίδιος είχε άπειρες κατηγορίες για όλο τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών».