«Οργασμός» προετοιμασίας στις βιοτεχνίες της Ξάνθης για τις καρναβαλικές στολές-Πάνω από 12.000 παραγγελίες!

ÎÁÍÈÉÙÔÉÊÏ ÊÁÑÍÁÂÁËÉ

Από τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησαν τα θέματα, τα δείγματα και τα «πατρόν»…
Ελ. Παπαδοπούλου: «Στο τέρμα οι μηχανές – Όμορφες οι στολές – Όλα παίζουν ρόλο στην τιμή»

«Οργασμός» δουλειάς αυτό το διάστημα στις βιοτεχνίες της Ξάνθης που ασχολούνται με το ράψιμο των καρναβαλικών στολών, ενόψει των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2020, με τις ραπτομηχανές να παίρνουν «φωτιά», με τις κλωστές, τα πανιά και τα «πατρόν» να έχουν την «τιμητική» τους.
Μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τον…Αύγουστο ακόμη, τουλάχιστον εκ μέρους των κατασταλαγμένων στο θέμα ή στην «εμφάνιση» της στολής συλλόγων, όπως εξηγεί στην «Θ» η κα Ελένη Παπαδοπούλου που ράβει στολές στην βιοτεχνία της για 16 καρναβαλικούς συλλόγους.
Αντίστοιχα, όπως εξηγεί η ίδια υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί της, που βρίσκονται στην ίδια διαδικασία, ενώ το ευτύχημα είναι ότι η «δουλειά» τα τελευταία χρόνια δίνεται σε τοπικές επιχειρήσεις (ή επιχειρήσεις όμορων νομών) με τους συλλόγους που απευθύνονται στην Αθήνα ή αλλού και σε στολές εμπορίου, να είναι ελάχιστοι.

«ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ»

Αναλυτικότερα η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει στην «Θ» ότι «σαφώς και δεν είμαι η μόνη που ασχολούμαι με το αντικείμενο. Οι σύλλογοι που βγαίνουν εκτός, είναι ελάχιστοι πλέον. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας περιγράψω τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Είμαστε στην βιοτεχνία δέκα άτομα και προσωπικά δουλεύω μέρα – νύχτα ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν επί οκτάωρο, αλλά κάνουν φοβερή δουλειά. Είναι όλες εξειδικευμένες και είναι στο «τέρμα» οι μηχανές. Φέτος θα παρελάσουν «χαλαρά» πάνω από 12.000 καρναβαλιστές. Όλα αυτά είναι φτιαγμένα από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν από τον Σεπτέμβριο μήνα, ενώ προσωπικά εμείς δουλεύουμε από τον Αύγουστο. Για να βγουν τα δείγματα, τα πατρόν κλπ θέλουν χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τα υφάσματα. Θέλουν όλα χρόνο και καλή οργάνωση. Σκεφτείτε ότι εμείς ξεκινούμε με τους «νοικοκυραίους» συλλόγους από τον Αύγουστο, γιατί υπάρχουν και σύλλογοι οι οποίοι θα έρθουν μετέπειτα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά (τουλάχιστον με τους συλλόγους που συνεργάζομαι εγώ) και έρχονται στην «ώρα» τους. Δεν είναι πάντα το θέμα των ίδιων των συλλόγων. Μερικές φορές βγαίνει σε συνεργασία, μερικές φορές είναι δικό μου, ενώ άλλες του ίδιου του συλλόγου. Ανάλογα με την χρονιά. Το πρώτο δείγμα – σε εμάς τουλάχιστον – δεν διαφέρει πολύ από το τελικό αποτέλεσμα. Στο τελικό δείγμα που θα καταλήξουμε με τον εκάστοτε σύλλογο, δεν θα υπάρχει περίπτωση αλλαγής. Αν βγάλουμε ένα δείγμα και δεν μας αρέσει για παράδειγμα, θα βελτιώσουμε το δείγμα. Εάν ολοκληρωθεί η βελτίωση δεν θα αλλάξει ξανά, τίποτα. Παλαιότερα όλοι οι σύλλογοι έρχονταν πολύ αργά και αυτό είναι πρόβλημα στην αγορά. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία χρόνια, κανείς από τους προμηθευτές μας δεν «στοκάρει» πανιά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις προβλέψει να τα παραγγείλεις πιο νωρίς. Όλα πρέπει να γίνουν πιο νωρίς. Όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο πιο σωστά θα γίνουν οι στολές. Κάτι αξιοσημείωτο επίσης, είναι ότι η Ξάνθη δεν φορά στολές κολλημένες, με ταινίες κλπ. Είναι όλα ραμμένα. Επίσης, προς τιμήν μας και πάλι, 1-2 σύλλογοι παίρνουν μόνο έτοιμες στολές, δηλαδή στολές του εμπορίου. Οι περισσότεροι σύλλογοι υποστηρίζουν την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Αυτήν την στιγμή έχουμε 16 συλλόγους. Στην δε παραγωγή, η αντρική στολή διαφέρει από την γυναικεία. Ακολουθούμε…32 διαφορετικές διαδικασίες».

«ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ – ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ»

Αναφορικά με τις τιμές, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι «αυτές διαφέρουν. Είναι θέμα συλλόγου. Ο σύλλογος ορίζει τα έξοδα που κάνει συνήθως για τον καρναβαλιστή του. Υπάρχουν σύλλογοι που διαθέτουν ένα σάντουιτς για παράδειγμα, υπάρχουν σύλλογοι που θα τον ταΐσουν, θα τον «ποτίσουν», θα τον ευχαριστήσουν. Το ένα με το άλλο, δεν έχουν καμία σχέση. Σαφώς, οι τιμές έχουν να κάνουν και με το κομμάτι του ραψίματος. Υπάρχει στολή που έχει επάνω της «την Άρτα και για Γιάννενα». Αυτή η στολή δεν μπορεί να έχει την ίδια τιμή με το «έτοιμο». Το ένα έχει ώρες δουλειάς, ωραία υφάσματα, ωραία κοπή κλπ και το άλλο όχι. Παίζει ρόλο ακόμη και το πατρόν. Είναι άλλο να φτιάξω μια φούστα και μια μπλούζα και άλλο να κάνω σακάκι με πένσα, με μόστρα κλπ. Όλα αυτά βγαίνουν και σε διαφορετικά μεγέθη».

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ»

Αναφορικά με το αν υπάρχει ακόμη μεγάλος δρόμος για την ολοκλήρωση των καρναβαλικών στολών η ίδια υπογραμμίζει ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι, τουλάχιστον για εμάς, έχει τελειώσει. Από ότι ξέρω στην Ξάνθη, υπάρχει ακόμη μια κοπέλα που ράβει στολές, μια στην Κομοτηνή και ένας κύριος που έρχεται από Θεσσαλονίκη. 1-2 σύλλογοι πηγαίνουν απευθείας στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο κομμάτι μένει στην περιοχή. Αν το καλοσκεφτούμε, το καρναβάλι δεν είναι καλό να επικεντρώνεται σε ένα μόνον άτομο. Αν σε εμένα έρχονταν 32 σύλλογοι, δεν θα τους δεχόμουν ποτέ. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους καρναβαλιστές. Χρειάζεται να δουλεύουν όλοι».

«ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ – ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΑΛΛΟ…ΚΟΥΡΕΛΙ»

Τέλος, σε ο,τι αφορά στην σύγκριση σχετικά με τις στολές που ήδη ετοιμάζονται, σε σχέση με τις περσινές και αν θα δούμε κάτι «διαφορετικό» φέτος, η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει ότι «αν και δεν περιαυτολογώ εύκολα, είναι η καλύτερη χρονιά μου. Έχουμε κάνει τις πιο όμορφες στολές και των 16 συλλόγων. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός και με την πρόταση που κάναμε και υποστήριξαν οι σύλλογοι οργανωτική επιτροπή για την κλήρωση. Ο σκοπός ήταν η αναβάθμιση του καρναβαλιού. Αυτό κατ΄εμε θα δημιουργήσει και μια ευγενή άμιλλα ώστε ο ένας σύλλογος να κάνει καλύτερη στολή από τον άλλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ακριβότερη. Δεν έχουν όλες οι στολές την ίδια τιμή, είναι όμως όλες όμορφες. Επίσης, υπάρχουν target group για όλους. Το αν πάρει κανείς μια οικονομική στολή για να κάνει παρέλαση, δεν σημαίνει ότι η στολή θα πρέπει να είναι «κουρέλι». Άλλο το ένα άλλο το άλλο».