Γ. Μπούτος: «Θλίβομαι για την εικόνα του Δημοτ. Συμβουλίου– Άδικη και αήθης η επίθεση στο πρόσωπό μου»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, μιλά για όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση περί «αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του»

«Θα τηρήσω κατά γράμμα τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ – Θα διακόψω συνεδρίαση και θα αποβάλλω συναδέλφους, εάν παρεκτραπούν» σημειώνει ο ίδιος, αποκλειστικά στην «Θ»

 

Τις δικές του απαντήσεις για όσα του «καταλογίζονται» αναφορικά με την στάση του και την τήρηση των διαδικασιών του «σώματος», δίνει αποκλειστικά μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννης Μπούτος, ο οποίος δέχεται λεκτικές «επιθέσεις» διά…μικροφώνου αλλά και εκτός αυτού και πολλές παρατηρήσεις σχετικά με την διεξαγωγή των συνεδριάσεων, η οποία κατά κοινή ομολογία, μόνο ομαλές δεν είναι, αφού πέραν των μαραθώνιων χρόνων και των εξαντλητικών ωραρίων, ουκ ολίγες φορές η κατάσταση ξεφεύγει ακόμη και με «μαχαιρώματα» επι προσωπικού, εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, δημιουργώντας κυριολεκτικά ένα ΜΠΑΧΑΛΟ!
Ο κ. Μπούτος απάντησε στην ερώτηση της «Θ» για την «αδυναμία» του ίδιου (όπως χαρακτηρίσθηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους) να κατευθύνει μια σοβαρή και παραγωγική διαδικασία, που αρμόζει σε ένα ανώτατο αυτοδιοικητικό όργανο, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει την πρόθεσή του να τηρήσει κατά γράμμα τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με ο,τι αυτό συνεπάγεται και ακόμη και αν χρειαστεί να διακόψει κάποια συνεδρίαση, εάν αυτή παρεκτραπεί του αντικειμένου της ή ακόμη και να αποβάλλει μέλος του «σώματος»!

«ΘΛΙΒΟΜΑΙ – ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΗΘΗΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ, Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπούτος αναφέρει ότι «γενικότερα το προεδρείο δέχεται μια σφοδρότατη επίθεση από μέρος της αντιπολίτευσης, η οποία – πολλές φορές για να μην πω όλες – είναι άδικη. Είναι μια επίθεση προς το πρόσωπο του προέδρου γενικότερα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Θλίβομαι για αυτήν την αήθη – πολλές φορές – επίθεση που δέχομαι με αναφορές σε προσωπικό επίπεδο. Με αναφορές του τύπου «αν ήσουν διευθυντής σε σχολείο δεν θα ήσουν επιτυχημένος», «αν ήσουν δάσκαλος δεν θα ήσουν έτσι» κλπ. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, γιατί θίγουν την τιμή και την υπόληψη αυτού στον οποίο απευθύνονται. Έχουν γίνει και άλλες τέτοιου τύπου φραστικές επιθέσεις, τις οποίες δεν θέλω να αναφέρω. Θλίβομαι για την εικόνα που δίνουμε στον πολίτη της Ξάνθης μέσα από αυτά τα Δημοτικά Συμβούλια. Θλίβομαι για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου κανείς δεν σέβεται κανέναν σε προσωπικό επίπεδο, ιδιαίτερα. Δεν με εκφράζει όλη αυτή η εικόνα ούτε ως πρόεδρο αλλά ούτε και ως δημοτικό σύμβουλο, δηλαδή ως εκπρόσωπο του πολίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες από την ανάληψη των καθηκόντων μου να είμαι πρόεδρος όλων. Δεν φίμωσα ποτέ κανέναν, απεναντίας έδωσα διπλάσιο ως και τριπλάσιο χρόνο – πολλές φορές – για να μιλήσει, κατά παράβαση του κανονισμού. Αναλαμβάνω και αναγνωρίζω τα λάθη μου για την παράβαση του κανονισμού προς χάριν της συζήτησης και της ανάπτυξης του θέματος όπως έχουν πάμπολλες φορές, επικαλεστεί οι σύμβουλοι. Παρόλα αυτά, μερίδα συμβούλων δεν σεβάστηκαν ούτε την παράβαση του κανονισμού, που εγώ έκανα και αναλαμβάνω την ευθύνη ακόμη και δίνοντας χρόνο τον οποίο αφιερώνουν στο να καταφέρονται σε προσωπικό επίπεδο, στο πρόσωπο του προέδρου, χωρίς καν να τους διακόψω».

 

«ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ – ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΛΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΑΝ ΠΑΡΕΚΤΡΑΠΟΥΝ»

«Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσει η εικόνα αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα εφαρμόσω πλέον τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ, όσο και αν αυτό κάποιες φορές δεν το ήθελαν όταν δεν «βόλευε» και κάποιες φορές το θέλουν. Δεν θα δεχθώ άλλες προσωπικές επιθέσεις πλέον. Δεν είμαι παντογνώστης, δεν ήμουν έμπειρος (όπως ίσως θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να είμαι), αλλά θεωρώ ότι υπήρξα δίκαιος μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση προς όλους, δίνοντας απεριόριστο χρόνο στο να εκφράσουν όλοι αυτά που ήθελαν, ακόμη και αν αυτά είναι ύβρεις απέναντι στο πρόσωπό μου. Είμαι αποφασισμένος για την τήρηση του κανονισμού. Φυσικά και θα αναγκαστώ να διακόψω και ομιλητή όταν ξεπερνά πλέον τον χρόνο του ή όταν βρίσκεται εκτός θέματος. Είμαι διατεθειμένος να διακόψω το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν εκτρέπεται του αντικειμένου του. Είμαι διατεθειμένος να διακοπεί η συνεδρίαση για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» και θα το πράξω, όπως και το να διακοπεί η συνεδρίαση για την επόμενη ημέρα, εάν χρειαστεί. Είμαι διατεθειμένος να φτάσω μέχρι και στην αποβολή δημοτικού συμβούλου (συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης) εάν δεν συμμορφώνεται. Θα ακολουθηθεί ο κανονισμός με ο,τι αυτό συνεπάγεται» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «θλίβομαι και δεν θα δεχθώ άλλο βιασμό της προσωπικότητάς μου με αγοραία φρασεολογία, τόσο προς το πρόσωπό μου όσο και προς συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, από όπου και αν αυτή προέρχεται. Είμαι μέρος του προβλήματος, ίσως και με την μεγαλύτερη ευθύνη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε κατάσταση «γηπέδων» της προηγούμενης δεκαετίας. Αναγνωρίζω και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και στο εξής δεν θα επιτρέψω πλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο  να είναι «αρένα» φραστικών αντεγκλήσεων ανθρώπων οι οποίοι αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών για τα οποία έχουν εκλεγεί, βγάζουν τα «εσώψυχά» τους για προσωπικά θέματα, μεταξύ συναδέλφων».

 

«Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ, Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ, ΤΑ…ΤΡΩΤΑ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΑ – ΓΥΡΙΣΑΝ «ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ»

Αναφορικά με τα «τρωτά» αλλά και τα καλά σημεία του, ο ίδιος σημειώνει ότι «τα τρωτά σημεία μου είναι η ευγένειά μου, η ανοχή μου, το να δίνω περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται και από όσο προβλέπει ο κανονισμός, προς χάριν της ενημέρωσης και συζήτησης για την ανάπτυξη ενός θέματος και η υπέρμετρη δημοκρατικότητά μου. Όλα αυτά που θα έπρεπε να είναι σημεία που με «ξεχωρίζουν» προς το θετικό, τελικά γύρισαν μπούμερανγκ προς το πρόσωπό μου. Δεν υπάρχουν καλά σημεία για τον εαυτό μου. Αυτά μπορούν να τα κρίνουν οι πολίτες και όχι εγώ. Έχω την ατυχία (και την τύχη παράλληλα) να είμαι πρόεδρος ενός Δημοτικού Συμβουλίου, με έναν καινούριο εκλογικό νόμο, όπου δεν υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου (25 από 41 δημοτικούς συμβούλους) και αυτό το θεωρούσα «ευτυχία» προς χάριν της διαλογικής συζήτησης και της συνεννόησης. Τελικά γύρισε και αυτό μπούμερανκ, με κύρια ευθύνη δική μου, στο κανείς να μην σέβεται κανέναν. Κλείνοντας, ζητώ συγγνώμη από τον ξανθιώτικο λαό για αυτά που είδε και για αυτά που άκουσε παρακολουθώντας τα Δημοτικά Συμβούλια και θέλω να γνωρίζει ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Ο κάθε ένας πλέον ας αναλάβει την προσωπική του ευθύνη, που του αναλογεί, ως προς την ευπρέπεια του λόγου του στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και εκπροσωπεί μερίδα των πολιτών αυτής της πόλης».