Δημ. Πέτροβιτς: Είναι σημαντικό που πριμοδοτείται η εντοπιότητα στις προσλήψεις των συνοριοφυλάκων

Στο «επίκεντρο» τα θέματα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο – Ενισχύεται η συνοριοφύλαξη

«Μειώθηκαν από τον συνδυασμό δυνάμεων αστυνομίας και στρατού, οι μεταναστευτικές ροές» σημείωσε ο ίδιος στην «Θ»

Θέματα φύλαξης των συνόρων συζητήθηκαν στην προσφατη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με κοινή διαπίστωση πως ο συνδυασμός μικτών δράσεων αστυνομίας και στρατού, έχει οδηγήσει στη μείωση έλευσης μεταναστευτικών ροών.
Κατά την συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά στην προκήρυξη για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, η οποία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη, καθώς πριμοδοτείται η εντοπιότητα των Εβριτών, ενώ συμφωνήθηκε να κινηθούμε απά κοινού αρμοδίως ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 180 αστυνομικοί που στελεχώνουν τις δύο Διευθύνσεις Αστυνομίας του Έβρου ενισχύοντας αποτελεσματικά το έργο της συνοριακής φύλαξης.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ – ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς ο οποίος ανέφερε επακριβώς ότι «είναι σημαντικό να πριμοδοτείται η εντοπιότητα για να παραμένουν οι συνοριοφύλακες στην περιοχή και να μην έχουμε περιπτώσεις (όπως στο παρελθόν) όπου κάποιος προσλαμβάνετο για μια συγκεκριμένη υπηρεσία (π.χ στην περιοχή Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος) και αργότερα έπαιρνε μετάθεση και έφευγε από τον Έβρο, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η φύλαξη των συνόρων. Αυτό συζητήσαμε στην συνάντηση με τν Ένωση Συνοριακών Φυλάκων, όπως επίσης και το ότι όσοι βρίσκονται εθελοντικά στον Έβρο (αστυνομικοί, συνοριοφύλακες) και επιθυμούν να μείνουν γιατί έχουν «συμφέροντα» στην περιοχή, ας παραμένουν και ας μην μετακινούνται προς άλλες υπηρεσίες, γιατί αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια μετακίνηση περιορισμένου χρόνου και δεν επιβαρύνει οικονομικά την υπηρεσία. Εθελοντικά ζήτησε κάποιος να είναι σε αυτό το γεωγραφικό κομμάτι. Ας μείνει».

«ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ –ΜΠΑΝΟΥΝ ΠΥΛΩΝΕΣ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ»

«Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να υπάρχει ενδυνάμωση της φύλαξης των συνόρων και επιπλέον όλοι αυτοί που είναι εντεταλμένοι με αυτόν τον ρόλο, θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους σύγχρονα μέσα. Να εκσυγχρονίζεται δηλαδή και ο στόλος των οχημάτων αλλά και τα μέσα που θα έχουν στην διάθεσή τους για την καλύτερη άσκηση του καθήκοντός τους» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, σημείωσε πως «υπάρχουν μεικτές περιπολίες και δράσεις αστυνομίας και στρατού και αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, ότι υπάρχει μείωση των ροών. Αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Συγχρόνως κάθε βράδυ, υπάρχει και στο νότιο τμήμα του νομού (και στην περιοχή Σουφλίου – Αλεξανδρούπολης) υπάρχει εναέρια περιπολία και με ελικόπτερα του Στρατού αλλά και στην περιοχή Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος. Αυτό βοηθά και τις επίγειες δυνάμεις. Σε περίπτωση που εντοπιστεί από αέρος, κάποια ομάδα μη νόμιμων μεταναστών, συλλαμβάνονται. Είναι ο συνδυασμός αστυνομίας και στρατού και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν στα μέχρι τώρα γνωστά «περάσματα», συρματοπλέγματα για να δυσχαιρένουν την διέλευση και συγχρόνως το επόμενο διάστημα θα γίνει ένας διαγωνισμός, προκειμένου να τοποθετηθούν 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων ο καθένας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, που θα έχουν εποπτικά μέσα (σύγχρονες κάμερες). Οι ροές έχουμε μειωθεί, τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας από την αστυνομία. Απλώς συνεχίζονται. Βέβαια, από θαλάσσης – ενώ στο παρελθόν είχαμε από το χερσαίο σκέλος – έχει παρατηρηθεί μια αύξηση. Δεν μπορώ να πω ότι τα χερσαία σύνορα «σφραγίστηκαν» αλλά εποπτεύονται καλύτερα και αυτό είναι στοιχείο αποτροπής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημήτριος Δερβεντλής, ο Αναπληρωτής Ταμίας Νικόλαος Μουμτζίδης και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Άγγελος Κρατίδης.