Τι κρέας τρώνε οι Ξανθιώτες;

Έρευνα της «Θ» για τις «ελληνοποιήσεις» κρεάτων, τις εισαγωγές, τις τιμές και τις προτιμήσεις των καταναλωτών

Δ. Σκουλαρίκης και Ν. Κώτσογλου, μιλούν στην «Θ»

 

Απάντηση στο ερώτημα «τι κρέας τρώνε οι Ξανθιώτες» προσπαθεί να δώσει σήμερα η «Θ» μέσα από μια έρευνα για τις ελληνοποιήσεις κρεάτων, τις εισαγωγές, τις τιμές και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, με την βοήθεια του επιχειρηματία σφαγείων Ξάνθης κ. Διαμαντή Σκουλαρίκη και του Αντιπροέδρου του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Νίκου Κώτσογλου.

 

«ΑΝΟΥΣΙΕΣ, ΠΛΕΟΝ, ΟΙ…ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»

Πιο συγκεκριμένα, για το παραπάνω ζήτημα ο κ. Σκουλαρίκης αναφέρει ότι «οι ελληνοποιήσεις δεν έχουν «ουσία» για να γίνονται πλέον. Παλαιότερα έκαναν εισαγωγή από Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ και γίνονταν τέτοια πράγματα, αλλά σήμερα οι τιμές είναι ίδιες, οπότε δεν…«αξίζει» για αυτό και δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Αν εγώ φέρω ένα αρνί από την Βουλγαρία τώρα, για παράδειγμα, η τιμή του μαζί με τα μεταφορίκά θα είναι 5.20 ευρώ, περίπου. Γιατί να μην το πάρω με 5 ευρώ από εδώ; Δεν είναι δηλαδή ότι θα το πάρω πολύ φθηνότερα από εκεί. Έπειτα, οι έλεγχοι που γίνονται (με τα συστήματα από το κράτος), επιφέρουν βαριά πρόστιμα και δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το πράγμα. Η Ξάνθη όμως, δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τέτοια κρούσματα. Ειδικά για το θέμα του αρνιού, το αρνί είναι σαν ένα «χρηματιστήριο». Όσο πλησιάζουν οι γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Τσικνοπέμπτη) ανεβαίνει λίγο η τιμή, ενώ τις άλλες περιόδους είναι σε πιο λογικές τιμές. Όλοι πλέον όμως, συμβαδίζουν στις τιμές».

 

«Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΙΜΗ»

Αναφορικά με το καταναλωτικό κομμάτι, ο ίδιος τονίζει ότι «τα σουπερ μάρκετ, αναφέρουν αν είναι Γαλλίας ή Γερμνανίας κλπ και αυτό γίνεται πιο πολύ στο μοσχάρι. Οι τιμές σε ένα μάρκετ, σε σχέση με ένα τοπικό κρεοπωλείο, είναι διαφορετικές στο βόειο ή στο χοιρινό. Στο αρνί και το μάρκετ, πουλά στην ίδια περίπου τιμή με ένα κρεοπωλείο. Στο βόειο γίνεται νόμιμη εισαγωγή και έρχονται κρέατα από Γαλλία ή Γερμανία κ.ο.κ. και αναφέρεται στο μάρκετ η προέλευση. Έτσι ο καταναλωτής διαλέγει τι θέλει να πάρει και σε ποια τιμή».

«ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ – ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ»

Όσον αφορά στην μείωση του κεφαλαίου των κτηνοτρόφων μας, ο κ. Σκουλαρίκης αναφέρει: «Βρείτε μου έναν νέο στην ηλικία μας ή λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο, που θα ασχοληθεί με την κτηνοτροφία ή με την δουλειά που κάνει ο πατέρας του. Όλοι κοιτούν πως θα μπουν σε μια τράπεζα ή στο δημόσιο για να παίρνουν 600-700 ευρώ. Οι νεότεροι δεν δίνουν έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι μια δουλειά που έχει τις δικές της δύσκολες, αν και αυτή τάιζε τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας. Τα δικά μας παιδιά έγιναν «καλομαθημένα». Όταν οι γονείς βλέπουν ότι τα παιδιά δεν ακολουθούν, πουλάνε και το κοπάδι. Βγαίνουν στην σύνταξη, σφάζουν ο,τι σφάζουν και κλείνει ο κύκλος του πρωτογενούς τομέα εκεί. Αν είναι πεσμένη φέτος η τιμή, θα ανέβει του χρόνου και το αντίστροφο. Τα ζώα είναι ένα «χρηματιστήριο», αλλά όταν έχεις για να «παίξεις» στο χρηματιστήριο.

 

«ΣΤΑ 5 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟ ΑΡΝΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ – ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΤΡΩΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ»

Για τις τιμές αυτό το διάστημα, ο κ. Σκουλαρίκης υπογραμμίζει ότι «το αρνί είναι γύρω στα 5 ευρώ περίπου για αγορά από τον παραγωγό. Εκεί κυμαίνεται» ενώ στην ερώτηση «τι κρέας επιλέγουν οι Ξανθιώτες» σημειώνει: «Αυτός που θέλει κάτι ντόπιο, ελληνικό, θα το πάρει. Πολλές φορές λέμε ότι έχει να κάνει και η τιμή με το τι θα επιλέξει κάποιος. Ορισμένοι βέβαια λένε ότι θέλουν ντόπιο, ελληνικό κλπ. Αυτοί θα το πληρώσουν. Όμως έτσι όπως είμαστε αυτήν την στιγμή, από την μια δεν έχει μεγάλη διαφορά η τιμή αλλά από την άλλη ο κόσμος πλέον σκέφτεται πως θα εξοικονομήσει το «πενηνταράκι». Θέλουν να έχουν μια κατσαρόλα για να φάνε τα παιδιά τους στο σπίτι».

«ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΝΤΟΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Κώτσογλου τονίζει ότι «για αυτούς που θέλουν να κάνουν ελληνοποιήσεις, θεωρώ ότι είναι ασύμφορο γιατί τα εισαγόμενα χοιρινά έχουν ακριβύνει. Έκανε και κάνει μεγάλες εισαγωγές η Κίνα. Προσωπικά δεν με αφορά το κομμάτι τους, διότι πάντα πουλούσα και πάντα πουλάω ελληνικά. Δεν με ενδιαφέρει η φθηνή τιμή, αλλά να πουλήσω Ξανθιώτικα κρέατα. Μόνο τα κοτόπουλά μου δεν είναι ντόπια, αλλά είναι η καλύτερη μάρκα στην αγορά και είναι και αυτά ελληνικά. Η πλειοψηφία των κρεοπωλείων της Ξάνθης έχουν ντόπια κρέατα. Κάποιοι βέβαια διαφημίζουν το ότι έχουν εισαγόμενα και όχι ντόπια. Υπάρχουν και τέτοιοι επαγγελματίες».

 

«ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΧΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤ, ΑΛΛΑ…»

Αναφορικά με τους «κράχτες» των σούπερ μάρκετ, ο κ. Κώτσογλου τονίζει ότι «σαφώς επηρεάζει. Βέβαια από κάτω υπάρχει «υποσημείωση» (σ.σ. για τις χαμηλές τιμές) ότι αφορούν σε 500 ή 600 γραμμάρια. Οπότε οι καταναλωτές βλέπουν την μισή τιμή σε σχέση με ένα κρεοπωλείο, αλλά είναι μισό και το προϊόν. Αυτά είναι «κόλπα» μέσα από την τηλεόραση. Δίνουν το 1.91€, π.χ. μέχρι κάποια ημερομηνία, οι καταναλωτές τρέχουν, ενώ με ψιλά γράμματα αναφέρεται σε συσκευασία των 600 γραμμαρίων. Άλλο τα 600 γραμμάρια και άλλο τα 1000, που είναι το κιλό. Είναι ένα «κόλπο» του marketing αυτό, με το οποίο εξαπατάται εύκολα ο κόσμος. Ένα ακόμη γεγονός που δεν βολεύει αυτούς με τα εισαγόμενα, είναι ότι έχουν ακριβύνει τα χοιρινά. Ο γύρος στην πίτα για παράδειγμα, είχε ακριβύνει γιατί το 95% στην Ελλάδα, δουλεύουν εισαγόμενο έτοιμο γύρο».

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ – Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ»

Σε ο,τι αφορά στις τιμές, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «έχουν μια διαφορά οι τιμές, αλλά όχι τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις για το μοσχάρι το εισαγόμενο και το ελληνικό. Αλλά τα πλεονεκτήματα όταν τρως ελληνικό  κρέας, είναι ότι αυτό το κρέας το έχει δει ήλιος. Δεν είναι κλεισμένο δηλαδή σε έναν στάβλο, με υγρασία σε μια χώρα που δεν βγαίνει ήλιος. Τρώει σανό, έχει φάει και αρωματικά φυτά της ελληνικής γης μαζί με τα χόρτα. Εκεί έγκειται η νοστιμιά και η ποιότητα του ελληνικού μοσχαριού, ενώ δεν υπόκειται ούτε ταλαιπωρία για να ταξιδέψει σφαγμένο μέχρι την Ελλάδα. Το συμπέρασμα είναι ότι ο ίδιος ο καταναλωτής επιλέγει τι είδους διατροφή θα κάνει. Οι τιμές, σας διαβεβαιώ, δεν είναι απαγορευτικές».

 

«ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΤΡΩΕΙ, ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ…ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ»

Τέλος στην ερώτηση «τι κρέας επιλέγουν να καταναλώσουν οι Ξανθιώτες» ο κ. Κώτσογλου απαντά: «οι Ξανθιώτες, σε μεγάλο ποσοστό εν γνώσει τους, τρώνε ντόπιο μεν, αλλά αγελαδινό κρέας, γιατί επιλέγουν να πάρουν πιο φθηνό κιμά. Τέτοιος κρέας, δεν θα βρείτε σε όλα τα κρεοπωλεία. Για παράδειγμα εγώ έχω να φέρω αγελάδα 25 χρόνια, αλλά υπάρχει τέτοιο κρέας στην ορεινή περιοχή, στα χωριά από τα Κιμμέρια και έπειτα. Υπάρχουν και σε οδούς της Ξάνθης. Σε κάποια κρεοπωλεία μάλιστα η αναλογία είναι 1 μοσχάρι με 5 αγελάδες, για να έχουν φθηνό…«βοδινό» κρέας. Αλλά απευθύνονται σε τέτοιο κόσμο που κοιτά το ότι είναι…μοσχάρι και φθηνό».