Τα συμπεράσματα από την προχθεσινή «λαϊκή συγκέντρωση»…
Σε «Λαϊκή Συγκέντρωση», με σκοπό την ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα, αλλά και προκειμένου να αποσταλεί ένα ψήφισμα προς όλους τους υπεύθυνους δημόσιους φορείς, κάλεσαν τους Ξανθιώτες προχθές Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, οι Σύλλογοι «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης» και «Ομάδα Φιλοζωικής Δράσης Ξάνθης».
Το «παρών» στην ημερίδα, έδωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Σιαμπάν Μπαντάκ καθώς και η πλειοψηφία των επικεφαλής αλλά και άλλοι εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων της Ξάνθης (Σ. Μελισσόπουλος, Γ. Παπαχρόνης, Γ. Χατζηθεοδώρου, Σ. Ζάικου – που εκπροσώπησε την «Λαϊκή Συσπείρωση») οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα και δήλωσαν διατεθειμένοι να συζητηθεί το ζήτημα και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
Γ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΑΔΕΣΠΟΤΑ – ΤΟ LOBBY ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΘΕΛΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ»
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος της «Ομάδας Φιλοζωϊκής Δράσης Ξάνθης» κ. Γιώργος Κομνηνός, ο οποίος αφού ενημέρωσε το κοινό ότι ο σκοπός είναι η έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα αποσταλεί στην Κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει πράξη η βασική στόχευση που συμπυκνώνεται σε δύο προτάσεις. «Θέλουμε πολίτες ασφαλείς, ευτυχείς, σε πόλεις χωρίς αδέσποτα. Θέλουμε όλα τα αδέσποτα, ασφαλή και ευτυχισμένα σε μεγάλα, ελεύθερα καταφύγια και όχι στα «κλουβάκια», τόνισε ο κ. Κομνηνός, ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε στον νόμο 4039 για τα αδέσποτα και στην προτεινόμενη αλλαγή του. Μάλιστα, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε τόσο σε περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα σε Ξανθιώτες και άλλους πολίτες, ενώ αίσθηση προκάλεσε η κουβέντα του περι «Lobby φιλόζωων που θέλουν τα σκυλιά μέσα στις πόλεις». Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «κάποιοι φιλόζωοι, σε εισαγωγικά, θέλουν τα σκυλιά μέσα στις πόλεις και αυτοί αποτελούν ισχυρό lobby και δεν παλεύονται. Εμείς λοιπόν λέμε «όχι» σε αυτές τις φιλοζωικές εταιρείες. Εμείς θα παλέψουμε και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα νικήσει η λογική…Εκτιμώ ότι μια ελάχιστη πλειοψηφία, είναι οι «περίεργοι φιλόζωοι» που τα θέλουν μέσα στις πόλεις».
Δ. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ: «200 ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ Μ.Ο ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ – ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ»
Ακολούθησε μια εισήγηση από τον γνωστό Ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Δημήτρη Νικηφορίδη, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αδέσποτα. Ο κ. Νικηφορίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…το ζήτημα έχει αναχθεί σε «ταμπού» για την πατρίδα μας μόνο, όπου σε ένα άτυπο «μπρα-ντε-φέρ», μια περιθωριακή αλλά εξόχως φωνασκούσα άποψη, έχει κατά κάποιο τρόπο επιβληθεί ως κανονικότητα, την στιγμή που το σύνολο της κοινωνίας, βιώνει καθημερινά με επώδυνο τρόπο τις πολυεπίπεδες συνέπειες…».
Επίσης ο ίδιος αναφέρθηκε σε περιστατικά από επιθέσεις αδέσποτων, που «συμβαίνουν καθημερινά» τονίζοντας οτι «…οι επίσημες καταγεγραμμένες επιθέσεις των αδέσποτων – κυρίως αλλά όχι μόνο- σκύλων με τραυματισμό από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης που καταλήγουν στο νοσοκομείο για περιποίηση και μερικές φορές για νοσηλεία και θεραπεία (συρραφή τραυμάτων συχνά σοβαρών, αντιλυσσική θεραπεία όπου χρειάζεται, αντιβιώσεις, αλλαγές, επιπλοκές κλπ) ήταν 223 επιθέσεις το 2014, 235 το 2015 κ.ο.κ. Εάν αυτό το αναγάγει κανείς στον γενικό πληθυσμό της χώρας, το νούμερο είναι εφιαλτικό. Αν έχουμε 200 επιθέσεις σε 100.000 πληθυσμό, φανταστείτε τι έχουμε στα 10.000.000…».
Κλείνοντας ο κ. Νικηφορίδης, υπογράμμισε επίσης ότι ένας σοβαρός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων ή δυστυχημάτων, οφείλεται πολλές φορές, χωρίς να είναι καταγεγραμμένο, σε αδέσποτα ζώα.
Μάλιστα μιλώντας, μεταξύ άλλων για «τίμημα μιας αρρωστημένης αντίληψης για την ζωοφιλία που πληρώνει η κοινωνία» αναφέρθηκε και σε επώνυμες και επίσημες καταγγελίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, για υπήκοο άλλης χώρας που επισκέπτονταν όμορο νομό και μετέφερε αδέσποτα στην Γερμανία που κατέληγαν σε…ειδικούς οίκους ανοχής για την ικανοποίηση των άρρωστων σεξουαλικών ορέξεων των πελατών τους.
Μ. ΜΑΪΔΑΝΟΓΛΟΥ: «ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ»
Από την πλευρά της η Δικηγόρος κ. Μαριάννα Μαϊδάνογλου αναφέρθηκε στο πως ορίζει ο νόμος καταφύγια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ουσιαστικά αυτήν την στιγμή τα καταφύγια, είναι να γνωστά κυνοκομεία. Υπάρχουν, ιδρύονται και λειτουργούν με βάση κάποιους αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις, που έχουν μεγάλο κόστος. Αυτό καλώς υπάρχει και δεν λέμε να καταργηθεί αυτό. Θα υφίστανται τα κυνοκομεία, όπως κάθε δήμος οφείλει, γιατί είναι καλό για λόγους προσωρινής παραμονής και λειτουργούν ως νοσοκομείο, αλλά τα καταφύγια θα είναι ουσιαστικά τα σπίτια των αδέσποτων ζώων…»
Λ. ΤΖΕΜΠΡΑΗΛΙΔΟΥ: «ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ»
Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος των «Αδέσποτων Φίλων Ξάνθης» κ. Λουλουδιά Τζεμπραηλίδου, δήλωσε ότι «η σημερινή ημερίδα αφορά στα αδέσποτα. Θέλουμε πλέον, μαζικά, να δώσουμε λύση. Να κάνουμε προτάσεις, να ζητήσουμε αλλαγή της νομοθεσίας. Η νομοθεσία δεν ευνοεί καθόλου τα αδέσποτα στην ουσία, γιατί βλέπουμε την αθλιότητα στους δρόμους. Βλέπουμε το πόσο δύσκολη είναι η ζωή τους πλέον. Αυτό που προτείνουμε εμείς σαν σύλλογος – και αυτή θα είναι και η πρότασή μας σήμερα – είναι η δημιουργία καταφυγίων, αφού αλλάξει ο νόμος και οπωσδήποτε οι υποχρεωτικές στειρώσεις, δεσποζόμενων και μη. Είναι η μόνη λύση. Αν δεν στειρωθούν τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα, 500.000 καταφύγια και αν γίνουν, ακόμη και να δεσμεύσεις χιλιάδες στρέμματα, ο,τι και αν κάνεις, πάλι θα υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους. Διότι εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι, δεν έχουμε την συνείδηση να στειρώνουμε το σκυλί μας. Σήμερα για παράδειγμα, το πρωί μόλις άνοιξα τα μηνύματα, βρέθηκαν 9 κουταβάκια στην Χρύσα και 6 στα Κιμμέρια. Αυτό το ζούμε καθημερινά. Εβδομαδιαίως έχουμε τουλάχιστον 50 κουτάβια μέσα στον Νομό Ξάνθης. Τα μηνύματα έρχονται και από τα χωριά. Το 80% αυτών, είναι από μαντριά (μαντροσκυλάκια – κυνηγοσκυλάκια) και μερικά άλλα σκυλάκια. Τώρα τελευταία έχουμε και μικρόσωμα. Το σημερινό μήνυμα είναι να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση αλλαγής νομοθεσίας. Η πρότασή μας, ούτως ή άλλως, είναι η νομοθεσία περί υποχρεωτικών στειρώσεων και η δημιουργία καταφυγίων. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Προβλέπονται χώροι φιλοξενίας (τα γνωστά κυνοκομεία). Εμείς ζητούμε την δημιουργία καταφυγίων και θεωρούμε ότι θα «πέφτει» και πολύ πιο φθηνά στο κράτος και θεωρούμε ότι δεν έχει θέμα το κράτος. Οι φιλόζωοι έχουν το θέμα και καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν τα καταφύγια. Δεν θέλω να μπω σε τέτοια, αλλά νομίζω ότι η αθλιότητα και «πουλάει» λίγο και φέρνει χρήμα λίγο. Θα κάνουμε τα πάντα να αλλάξει η νομοθεσία. Θεωρώ ότι αν «πιέσουν» οι πόλεις, οι σύλλογοι, οι φιλοζωικές κλπ, πιστεύω ότι θα αλλάξει ο νόμος. Τα συμπεράσματα από την σημερινή συνάντηση θα σταλούν στο υπουργείο με αίτημα να αλλάξει ο νόμος».
Γ. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ: «ΕΙΝΑΙ…ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ»
Μετά το πέρας των ομιλιών, άνοιξε ένας κύκλος ερωτήσεων αλλά και τοποθετήσεων.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, αναφέρθηκε σε «διαδημοτική» υπόθεση, καλώντας τους διοργανωτές της εκδήλωσης να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, για να παρθούν σοβαρές αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι «από τα λίγα που έχω διαβάσει είναι ότι τα σημερινά αδέσποτα ζώα είναι στην πλειοψηφία τους χθεσινά δεσποζόμενα».
Σ. ΜΠΑΝΤΑΚ: «ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΔΡΑΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ – Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ»
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Σιαμπάν Μπαντάκ, ενημέρωσε ότι «ο δήμος διενεργεί δράσεις, έχει εντοπίσει σημεία στα οποία μπορούν να γίνουν χώροι για τα ζώα, για να έχουν ένα καλό περιβάλλον, απλά είναι η νομοθεσία που σχεδόν μας το απαγορεύει. Είπατε νωρίτερα ότι η πολιτεία επιτρέπει να είναι τα αδέσποτα στους δρόμους. Δεν το επιτρέπει. Το επιβάλλει. Από εκεί και πέρα, είναι πολλοί οι συνυπεύθυνοι. Είναι και οι κτηνίατροι, είναι η αστυνομία που πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να βρούμε την λύση. Δεν είναι μόνο στον Δήμο Ξάνθης. Τα καταφύγια, θεωρώ ότι είναι μια λύση σε συνδυασμό μαζί με άλλα. Αν δεν γίνουν όλα τα υπόλοιπα (τσιπάρισμα κ.α) δεν θα φέρει λύση. Θα είναι μια «πρόχειρη» λύση. Ενημερώνουμε με δράσεις. Για παράδειγμα έχουμε βάλει κάποια ενημερωτικά φυλλάδια στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΞ κλπ».
Σ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ – ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ – ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Μελισσόπουλος, αφού έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε και στις «προγραμματικές» των παρατάξεων για τα αδέσποτα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι πρωτοβουλίες. Δεν θέλω να ακούω ότι πρέπει να περιμένουμε πρώτα τον νόμο» και ότι «πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα με πρωτοβουλία. Να κάνει ένα διαπαραταξιακό συντονιστικό όργανο από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες και να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να βρούμε λύση εμείς για την πόλη μας…»
Σ. ΖΑΙΚΟΥ: «ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ…»
Τέλος η κ. Ζάικου, εκπροσωπώντας τον κ. Βογιατζή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα «κονδύλια» που πρέπει να υπάρξουν προκειμένου να επιτευχθεί η όλη διαδικασία, καθώς ένα καταφύγιο ή ένα κυνοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό.