Αν. Μαρ. Ζαφειριάδου: «Ας εφαρμοστεί πρώτα ο νόμος που ήδη υπάρχει και…βλέπουμε για τα καταφύγια»

Χωρίς τα «Αδεσποτούλια» η «Λαϊκή Συνέλευση» για τα αδέσποτα

Τι αναφέρει η ίδια για στειρώσεις, καταφύγια και προβλήματα

 

Μικρές…«γκρίνιες» και ασυνεννοησία, φαίνεται να επικρατεί στους «κόλπους» των φιλοζωικών οργανώσεων της Ξάνθης, καθώς…απουσίαζαν, από την «λαϊκή συνέλευση» (από την Ομάδα Φιλοζωικής Δράσης Ξάνθης και τους «Αδέσποτος Φίλους Ξάνθης») με θέμα τα αδέσποτα, οι σύλλογοι «Αδεσποτούλια Ξάνθης» και «Σω.Ζω».
Κάτι για το οποίο μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κ. Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου, η οποία αναφέρεται και στα δύο βασικά «σημεία» της παραπάνω ημερίδας, εκφράζοντας την άποψη ότι αφενός θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί ο νόμος που υπάρχει ήδη σε ο,τι αφορά στα αδέσποτα που προβλέπει κυνοκομεία και σε μικρότερους δήμους και αφετέρου λέει «ναι» στην υποχρεωτική στείρωση (και) των δεσποζόμενων για τα επόμενα δέκα χρόνια. Κλείνοντας η ίδια, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «σαφώς και θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των σωματείων, όπως επίσης και ένας συντονισμός των «φιλοζωικών» στην Ελλάδα».

«ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ…ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ»

Ειδικότερα η κ. Ζαφειριάδου αναφέρει ότι «έγινε μια γενική πρόσκληση από ο,τι είδα. Δεν ξέρω αν προσκάλεσαν κάποιους ειδικά, αλλά εμάς δεν μας προσκάλεσαν. Ενδεχομένως να μην προσκάλεσαν γενικά τα φιλοζωικά και να ήταν γενικό. Ο κ. Κομνηνός κατά καιρούς με έχει πλησιάσει και έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα. Το ότι προέβη σε αυτήν την ενέργεια, που εύχομαι να πάει καλά αν και δεν ξέρω τι ακριβώς θέλει να κάνει, χωρίς να μας ενημερώσει και χωρίς να το συζητήσουμε πριν (γιατί εμείς έχουμε και μια εμπειρία 7-8 ετών με χιλιάδες ζώα που έχουν περάσει) θεώρησα ότι δεν είμαστε και τόσο «ευπρόσδεκτοι».

«ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΡΩΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ…ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ»

Αναφορικά με τα δύο βασικά σημεία που επισημάνθηκαν κατά την εκδήλωση, δηλαδή το θέμα της δημιουργίας καταφυγίου ζώων αλλά και των υποχρεωτικών στειρώσεων, η άποψη της κ. Ζαφειριάδου είναι η εξής:
«Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων για τα επόμενα δέκα χρόνια. Έτσι πως είναι η κατάσταση, μόνο δια νόμου, δια ροπάλου και δια υψηλού προστίμου, θα μπορέσει να ελεγχθεί. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα, στην κατάσταση που είμαστε, θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η στείρωση και στα δεσποζόμενα. Οσον αφορά το θέμα των καταφυγίων, για το οποίο είπαν ότι θα υποβάλλουν ψήφισμα, για εμένα δεν έχει καμία σημασία. Ας «κυνηγήσουν» να εφαρμοστεί ο νόμος που ήδη υπάρχει αρχικά. Εμείς τώρα δηλαδή λέμε ότι «εφαρμόζουμε τον νόμο και πάμε να δημιουργήσουμε έναν άλλο». Μα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Δηλαδή ο νόμος προβλέπει κυνοκομεία σε κάθε δήμο, τα οποία δεν έχουν γίνει. Είναι πάρα πολλοί οι δήμοι – οι μικροί-  που δεν έχουν κυνοκομείο, που δεν εξαιρούνται από τον νόμο. Δεν έχουν κάνει τα κυνοκομεία. Μιλάμε για μια Ξάνθη με 5000 αδέσποτα που θα κάνει ένα κυνοκομείο 40 θέσεων. Ας εφαρμόσουμε πρώτα τον νόμο δηλαδή και παράλληλα να περάσουμε «σημεία».

 

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – ΟΥΤΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

«Σε όλη την Ελλάδα, ιδίως τα δημοτικά καταφύγια έχουν τεράστια προβλήματα. Καθημερινά διαβάζουμε και βλέπουμε εικόνες «φρίκης». Ποια είναι δηλαδή η λύση στο πρόβλημα; Το να κάνουμε τέτοια καταφύγια, από την στιγμή που δεν έχουμε τα βασικά κυνοκομεία για να μπουν τα επιθετικά ζώα και να γίνει μια στείρωση;» συνέχισε η ίδια, ενώ αναφορικά με το αν είναι «διχασμένοι» οι φιλοζωικοί σύλλογοι της Ξάνθης και αν υπάρχει ή όχι συνεννόηση, η κ. Ζαφειριάδου σημειώνει ότι «εγώ θα το πω απλά. Όπως υπάρχουν δύο ή τρεις σύλλογοι Ποντίων, για παράδειγμα, έτσι ο καθένας κάνει την δουλειά που πρέπει να κάνει. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει συνεννόηση, ούτε συντονισμός, όπως στα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα. Σαφώς και θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση. Όπως επίσης θα έπρεπε να υπάρχει και ένας συντονισμός των «φιλοζωικών» στην Ελλάδα. Πανελλαδικός συντονισμός. Δεν μπορεί δηλαδή το «Χ» «φιλοζωικό» της Ξάνθης να λειτουργεί διαφορετικά από οτι της Κρήτης. Δεν έχει λογική. Εμείς λένε ας συντονίσουμε τρία σωματεία στην Ξάνθη, που προφανώς δημιουργήθηκαν δια δύο λόγους. Ο ένας είναι για να καλύπτονται περισσότερες ανάγκες και ο άλλος επειδή το ένα σωματείο δεν συμφωνεί με την πρακτική του άλλου. Υπάρχει μια «αντιζηλία» για το ποιος τα «σώζει καλύτερα».

 

«ΠΑΜΕ…ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Κλείνοντας η ίδια, σημείωσε ότι «εγώ δεν είμαι υπέρ των καταφυγίων όσον αφορά στην Ελλάδα. Δεν την θεωρώ ικανή να τα διαχειριστεί. Ποια καταφύγια; Ας πάρει ο δήμος έναν γιατρό να έχει στο κυνοκομείο. Γιατί δεν έχει έναν νόμιμο κτηνίατρο να στειρώνει, ενώ έχει τόσους κηπουρούς και τόσες καθαρίστριες, για παράδειγμα; Δεν χρειάζεται ο κτηνίατρος; Είναι απλά τα πράγματα. Πηγαίνουμε σε τελείως διαφορετικό σημείο, από το πρόβλημα».