Φέτος η χρονιά θα είναι μεταβατική, αφού θα οργανωθεί σύστημα διπλών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ειδικότερα από το 2021 θα θεσμοθετηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, ωστόσο η Τράπεζα θα είναι μια παραλλαγή εκείνης που ίσχυσε έως το 2015. Συγκεκριμένα, καθηγητές θα επεξεργαστούν την ποιότητα των θεμάτων τα οποία θα καταταχθούν στις επιμέρους ζώνες δυσκολίας. Εξετάζεται να αυξηθεί το πλήθος των υποερωτήσεων κάθε θέματος, ενώ το νέο σύστημα θα συνδυαστεί με αύξηση της εξεταστέας ύλης. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι μαθητές θα αποφύγουν να αποστηθίζουν όλα τα θέματα της Τράπεζας.
Μελετάται επίσης η προσμέτρηση – για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο- σταδιακά της επίδοσης του μαθητή στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ σε βάθος χρόνου θα αναδειχθεί και ως βαθμολογική βάση εισαγωγής ο βαθμός του ενισχυμένου και αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου που θα προκύπτει από τις επιδόσεις των τριών τάξεων.
Για τους φετινούς υποψηφίους οι τελειόφοιτοι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα. Αντίθετα, οι απόφοιτοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο νέο σύστημα και το παλαιό στο οποίο έχουν ήδη εξεταστεί και το οποίο εφαρμόστηκε για τελευταία φορά πέρυσι. Στις βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο συστημάτων είναι ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, τα εξεταζόμενα μαθήματα, η εξεταστέα ύλη αλλά και το ποσοστό θέσεων, το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό προσεχώς. Μέσα στον Μάρτιο θα οριστεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής για τις φετινές Πανελλαδικές στις οποίες οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το σύστημα και τα εξεταζόμενα μαθήματα.