Καθησυχασμός αλλά και ετοιμότητα για τον «κορονοϊό» στην Ξάνθη

«Stand by» το Νοσοκομείο και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ– Γενικότερη «προσοχή» εφιστά ο Εμπορικός Σύλλογος
Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, ο Αντιπ/ρχης Δημόσιας Υγείας και ο Πρόεδρος των Εμπόρων μιλούν στη «Θ»

Καθησυχασμός αλλά και…ετοιμότητα, είναι οι δύο λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση στην Ξάνθη, αναφορικά με τον «Κορονοιό» που ξεκίνησε από την Κίνα, «θερίζοντας» αρκετές ψυχές ανθρώπων.
Ωστόσο, επειδή το «προλαμβάνειν» είναι καλύτερο από το «θεραπεύειν» η «Θ» θέλησε να διευκρινίσει τις υποδομές και την ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών που υπάρχουν (ή που δεν υπάρχουν) σε επίπεδο Ξάνθης και γενικότερα σε επίπεδο Περιφέρειας, γι’ αυτό και επικοινώνησε, τόσο με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. ‘Ελενα Ροφαέλα καθώς και με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κ. Κώστα Βενετίδη.
Ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με σχετική ευκολία. Τι γίνεται όμως με τα προερχόμενα από την Κίνα εμπορεύματα, με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή;
Θέμα, για το οποίο συντιστά «γενικότερη προσοχή» από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, τονίζοντας ότι «πρέπει να υφίστανται συνεχείς έλεγχοι, γενικά». Μάλιστα ο ίδιος, σχολιάζει και τα όσα ακούγονται περί του ότι «τα εμπορικά καταστήματα θα «ρεφάρουν» απο τα κινέζικα στα οποία θα μειωθεί η πελατεία τους» και επισημαίνει παράλληλα ότι το πρόβλημα με αυτά τα καταστήματα «υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει», ανεξαρτήτως ιού.

«’STAND BY’ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ»

«Έχουμε πάρει τις οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, τηρούμε τα προβλεπόμενα και είμαστε «stand by» σημείωσε με έμφαση στη «Θ» η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα.

«ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ – ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ή ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΟΥ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ STAND BY»

Από την πλευρά του ο κ. Βενετίδης τόνισε ότι «οι υπηρεσίες μας, δηλαδή οι Ειδικές Διευθύνσεις είναι σε συνεχή επαφή με το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ). Έχουμε ένα κύριο νοσοκομείο, σε περίπτωση Κορονοϊού, στην Θεσσαλονίκη και ως αναπληρωματικό αυτό της Αλεξανδρούπολης για την περιφέρειά μας. Οποιοδήποτε περιστατικό θα αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο στην Θεσσαλονίκη και εάν υπάρχει κάποια έξαρση (που δεν το νομίζω) υπάρχει και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αυτά έχουμε μέχρι στιγμής από τον ΕΟΔΥ. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο, εάν πρώτα δεν λάβουμε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Το Υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις. Είναι ένα θέμα υψηλής ιατρικής και περιμένουμε να πάρουμε οδηγίες, χωρίς να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Έχουμε συνεχή επαφή πάντως. Αν υπάρχει είσοδος κάποιου ανθρώπου με τον Κοροναϊο, σαφώς και θα ελεγχθεί. Για παράδειγμα για όσους κατεβαίνουν από την Κίνα, έχουν ενημερωθεί τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Οι άνθρωποι αυτοί ελέγχονται και στην συνέχεια δίνεται η εντολή να συνεχίσουν το ταξίδι τους ή αν χρειαστεί να λάβουν κάποια μέτρα. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Σε περίπτωση όμως που ο ιός εισρεύσει και εξαπλωθεί και έρθει και στην χώρα μας, είμαστε εδώ για να πάρουμε τα πρώτα μέτρα. Έχουμε λάβει οδηγίες για μέτρα πρόληψης και για ο,τιδήποτε χρειαστεί, να είστε σίγουροι ότι θα ενημερώσουμε τον κόσμο, σχετικά με το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει. Ελέγχονται τα αεροδρόμια και τα λιμάνια για ανθρώπους από περιοχές που υπάρχει ο ιός. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή για ο,τιδήποτε χρειαστεί. Από μόνοι μας δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια ανακοίνωση, γιατί είμαστε σε συνεχή επαφή και με τα νοσοκομεία και με τον ΕΟΔΥ και με το Υπουργείο Υγείας, που έχει την κεντρική ευθύνη για αυτόν τον ιό. Οπότε αναμένουμε οποιαδήποτε οδηγία. Είμαστε «stand by» για ο,τιδήποτε προκύψει. Υπάρχει «μηχανισμός», υπάρχουν τα νοσοκομεία μας, οι διοικητές είναι ενήμεροι και συζητούμε κάθε μέρα με τις υπηρεσίες μας, σχετικά με το αν υπάρχει κάτι».

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ, ΥΠΗΡΧΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ – ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου αναφέρει ότι «δεν γνωρίζω αν υπάρχει ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιο ρούχο ή αντικείμενο. Όσον αφορά στο αν τα κινέζικα στην Ελλάδα θεωρούνται πρόβλημα, ξεκινά από την «κεφαλή». Γιατί και όλοι αυτοί από κάπου ψωνίζουν. Μάλιστα πολλές εταιρείες «ράβονται» στην Κίνα. Άρα πλέον πρέπει να προσέχουμε τα πάντα. Οπότε το κράτος πρέπει να είναι σε εγρήγορση και αν ισχύει ότι ο ιός έφτασε τόσο κοντά, ένα παραπάνω. Έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι με το που ήρθαν τα κινέζικα στην Ελλάδα, έχει αλλάξει όλη η «ρότα», όχι μόνον στο ρούχο. Σκεφτείτε ότι και τα παιχνίδια και οι αναπτήρες και τα κινητά κλπ, γίνονται εκεί. Και μπαίνουμε σε έναν «φαύλο κύκλο» και διερωτόμαστε αν ελέγχονται όλα αυτά ή όχι. Πρέπει να ελέγχονται. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλα αντικείμενα, πλην των ρούχων από την Κίνα. Πολλά πράγματα φτιάχνονται στο εξωτερικό και είναι μέσα και η Κίνα. Άρα πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος, για να μην φτάσουμε στο σημείο να συζητούμε σε λίγο καιρό ότι έφτασε ο ιός στην Ελλάδα ή στον νομό μας. Συνεπώς είναι πολύ βασικό να προσέχει ο κόσμος. Να κοιτά, να ελέγχει και να ξέρει. Το πρόβλημα με τα κινέζικα υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υφίσταται».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η επιδημία της μυστηριώδους φονικής πνευμονίας στην κεντρική Κίνα έχει συνδεθεί μ’ έναν νέο κοροναϊό – μια οικογένεια ιών υπεύθυνων για νόσους που ποικίλουν σε σοβαρότητα από το απλό κρύωμα μέχρι το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (SARS).
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο παθογόνο σ’ έναν πληθυσμό πυροδοτεί ανησυχία επειδή συνήθως οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία σ’ αυτό και δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ή συγκεκριμένες θεραπείας. Οι νέοι κοροναϊοί προκαλούν, ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία επειδή είναι γνωστό ότι προκαλούν περίπλοκες επιδημίες με χιλιάδες κρούσματα, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του SARS.
Οι κοροναϊοί είνια μια μεγάλη ομάδα ιών, κοινών μεταξύ ζώων. Ορισμένοι μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι όχι. Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι κοροναϊοί σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) νέοι κοροναϊοί εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και αρκετοί κυκλοφορούν μεταξύ ζώων, χωρίς να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους. Έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν μπορεί να αυξηθεί όσο κυκλοφορούν.