Οι εμπειρίες και οι προβληματισμοί μου από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Στοκχόλμη

Από το 1995, συμμετέχω σε μία ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων, στα πλαίσια διεκδίκησης (τότε) του Μεσογειακού Κέντρου Τύπου από την χώρα μας.

Η πρώτη συνάντησή μας έγινε στην Βαρκελώνη το 1996 και έκτοτε διατηρούμε επαφές και συναντιόμαστε κατά διαστήματα σε διάφορες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, για να συζητήσουμε τρέχοντα θέματα δημοσιογραφικού, πολιτικού, διπλωματικού και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια μιας ακόμη τέτοιας συνάντησης, βρέθηκα το περασμένο 4ημερο στην Στοκχόλμη, όπου παράλληλα με την συμμετοχή μου στο δημοσιογραφικό «meeting» είχα την χαρά και την τιμή να προσκληθώ από τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα, να παραβρεθώ και να παρακαθήσω στο τραπέζι του με την ευκαιρία κοπής της βασιλόπιτας της Ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Στοκχόλμη.

Είχα επίσης τη χαρά να συναντηθώ και να συνομιλήσω για σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, με τον πρέσβη της Ελλάδος στη Στοκχόλμη Ανδρέα Φρυγανα και τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σουηδική πρωτεύουσα Σώτο Λιασίδη.

Εξαιρετική ήταν και η εμπειρία από την συζήτηση που είχα με τον διακεκριμένο και διεθνούς φήμης Έλληνα καθηγητή βιοιατρικής στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης κο Νικόλαο Βενιζέλο.

Αισθήματα συγκίνησης με πλημμύρισαν από την επαφή που είχα με τους Έλληνες της Σουηδίας οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ότι αφορά τα εθνικά συστήματα της πιο προηγμένης χώρας της Ευρώπης.

επέστρεψα γεμάτος εμπειρίες αλλά και προβληματισμούς για το μέλλον της χώρας μας, σε σχέση πάντοτε και σε σύγκριση με τα όσα κατέγραψα κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου, από βιωματικές εμπειρίες και από ακούσματα- πληροφορίες που συνέλεξα από τους πλέον ειδικούς και αρμοδίους…