Μετά το σχετικό ρεπορτάζ της «Θ» και το άρθρο του Τένη Καμαρίδη…
Μετά από το σχετικό ρεπορτάζ της «Θ» (προηγήθηκε άρθρο του εκδότη μας κου Τένη Καμαρίδη), αναφορικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση στη διανομή σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Ξάνθης, τον «κώδωνα» κρούουν και οι δάσκαλοι του Νομού Ξάνθης, δια του Διδασκαλικού Συλλόγου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν , αναφέρουν τα εξής:
«Χιλιάδες μαθητές των σχολείων του Νομού μας δεν έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα σχολικά γεύματα στα 36 σχολεία (20 σχολεία στο δήμο Ξάνθης και 16 στο Δήμο Αβδήρων) που ορίστηκαν στην Απόφαση του ΥΠΕΠΘ, με αριθμ. Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 3210 στις 22.08.2019.
Οι 3.800 περίπου μαθητές και μαθήτριες των ανωτέρω σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ξάνθης στερούνται από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς τα σχολικά γεύματα, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα αρχίσει, επιτέλους, η διάθεσή τους. Για κάποια από τα παιδιά τα γεύματα είναι άκρως αναγκαία για τη σωστή σίτισή τους, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι οικογένειές τους. Άλλωστε στα προηγούμενα χρόνια της βαθιάς κρίσης πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας χρειάστηκε να στηρίξουν τη σίτιση των μαθητών καθώς αντιλαμβάνονταν την αδυναμία των οικογενειών τους να ανταποκριθούν στην πρωταρχική ανάγκη επιβίωσής τους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς, και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης καθυστέρησης στην εφαρμογή του προγράμματος, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε την επίσπευση των διαδικασιών και των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η σίτιση των μαθητών στα σχολεία του Νομού μας και με επιβεβλημένη την ανάγκη επέκτασής του σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα που να έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την εκπόνηση και την υλοποίηση τόσο σημαντικών προγραμμάτων, όπως είναι η σίτιση των μαθητών μιας και η καθυστέρηση που έχει προκύψει οφείλεται στην εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, η οποία αποδεδειγμένα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και επιπτώσεις στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος της σίτισης των μαθητών».