Ναπ. Ντίνος: «Το 1/3 των εποχιακών λοιμώξεων οφείλεται σε κοροναϊό, αλλά… δεν κινδυνεύεις αν δεν πήγες στην Κίνα!»

Ο Ειδικός Παθολόγος και πρ. Επιμελητής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΑ στην «Θ»
«Διαχρονική και όχι ασήμαντη η γρίπη – Γνωστός και καλά μελετημένος ο ιός» συμπληρώνει ο ίδιος

Για τις πιθανότητες «εισβολής» του κοροναϊού στην χώρα μας αλλά και για την γρίπη (που «μετράει» σε ανθρώπινα θύματα στην χώρα μας) μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» ο Ειδικός Παθολόγος πρ. Επιμελητής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ντίνος Ναπολέων.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στους «κοροναϊούς» που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και προκαλούν από κοινά κρυολογήματα μέχρι και πνευμονίες, εξηγώντας ότι ο «νέος κορονοϊός», επί της ουσίας προκαλεί ευκολότερα την πνευμονία και ότι το ενδεχόμενο «εισαγωγής» του στην χώρα μας, προϋποθέτει να έχει κανείς επαφή, γενικότερα με την Κίνα. Επίσης αναφέρθηκε και στον ιό της γρίπης σημειώνοντας μεταξύ άλλων είναι μια διαχρονική νόσος και ότι κατά κανόνα βλάπτει πολύ περισσότερο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και εξασθενημένους οργανισμούς λόγω συνυπαρχόντων νοσημάτων.

«ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΡΟΝΑΪΟ – Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Ντίνος αναφέρει αποκλειστικά στην «Θ» ότι «κατ΄ουσίαν τα ΜΜΕ τρομοκρατούν και πανικοβάλλουν τον γενικό πληθυσμό και όταν ο γενικός πληθυσμός πανικοβάλλεται, τρέχει στα νοσοκομεία, πράγμα που είναι δυσάρεστο για όλους. Κάποιος θα πρέπει να πηγαίνει στο νοσοκομείο όταν έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και όχι όταν επηρεάζεται από μια περιρέουσα ατμόσφαιρα. Αναφορικά με το θέμα του κοροναϊού, επισημαίνω ότι υπάρχουν ένα σωρό κοροναϊοί έξω. Το 1/3 των εποχιακών λοιμώξεων που βλέπουμε τέτοια εποχή, οφείλεται σε κοροναϊό. Δεν είναι κάτι παράξενο ο κοροναϊός. Κυκλοφορεί έξω και προκαλεί κοινά κρυολογήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πιο «βαριές» λοιμώξεις (βρογχίτιδες) και σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πνευμονίες. Συνήθως αυτές οι πιο «βαριές» εικόνες εμφανίζονται σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα, με σημαντικούς παράγοντες κινδύνου (όπως αναφέρουμε σε αυτές τις περιπτώσεις). Κατ, ουσίαν δηλαδή ηλικιωμένους, εξασθενημένους και ασθενείς που έχουν συνολική επιβάρυνση της υγείας τους. Ο φετινός «ντόρος» γίνεται διότι ο καινούριος κοροναϊός, συνδέεται σε μεγαλύτερο βαθμό με πνευμονία, από όσο οι συνηθισμένοι κοροναϊοί. Είναι και αυτός ένας κοροναϊός όπως όλοι οι άλλοι, προκαλεί και αυτός κρυολογήματα, συνάχι και βρογχίτιδες αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους υπάρχοντες, προκαλεί πνευμονίες, οι οποίες έχουν δυσάρεστη εξέλιξη κατά κανόνα σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας ή σε ασθενείς με συνοσηρότητα. Όχι στον γενικό πληθυσμό».

«ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ – ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΑ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός τέτοιου κρούσματος στην χώρα μας, ο γνωστός Ειδικός Παθολόγος, τονίζει ότι «αυτό προϋποθέτει να έχει κανείς επαφή, γενικότερα με την Κίνα. Είναι μέσα στα διαγνωστικά κριτήρια. Αν κανείς προσέλθει αναφέροντας πρόσφατο ταξίδι δεκατετραημέρου στην Κίνα, τότε θα ενεργοποιηθεί ένας «μηχανισμός» γιατί υπάρχει ένα θεωρητικό ή πρακτικό ενδεχόμενο, να μεταφέρει ο ασθενής κοροναϊό και δεν θέλουμε να εξαπλωθεί σε γενικό πληθυσμό. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν σαφείς οδηγίες σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και σε όλα τα νοσοκομεία για το πώς θα γίνει η διαχείριση ενός τέτοιου περιστατικού είτε σε επίπεδο νοσοκομείου είτε σε επίπεδο ιδιωτικού ιατρείου ακόμη. Υπάρχουν οδηγίες, υπάρχουν εγκύκλιοι, ακολουθούνται πρωτόκολλα και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχεδόν ανύπαρκτος, διότι υπάρχει εγρήγορση του υγειονομικού προσωπικού, ώστε ένα υπάρχουν κριτήρια, να απομονωθεί αμέσως το περιστατικό. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού σε όλο τον πλανήτη αυτήν την στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα είναι κρούσματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν μια άμεση επαφή με την Κίνα. Είναι ταξιδιώτες που ήρθαν από την Κίνα στις διάφορες χώρες του πλανήτη. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει μεταδοθεί (εκτός από μια περίπτωση στην Γερμανία) σε μη ταξιδεύοντες στην Κίνα. Αν δεν έχει πάει κάποιος στην Κίνα, δεν κινδυνεύει από τον κοροναϊό. Όπως συμβαίνει και με τους άλλους κοροναϊούς μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πιθανόν να έρθει σε επαφή με τον ιό και να το περάσει απολύτως ασυμπτωματικά. Να λειτουργήσει το «αμυντικό» του σύστημα και να περιορίσει- μην επιτρέψει – τον ιό».

«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΗΜΑΝΤΗ Η ΓΡΙΠΗ –ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΙΟΣ»

Σε ο,τι αφορά στην γρίπη, ο ίδιος αναφέρει ότι «η γρίπη είναι μια διαχρονική νόσος. Η πρώτη επιδημία της ισπανικής γρίπης (1917-1918) προκάλεσε μερικά εκατομμύρια νεκρούς, ίσως και περισσότερους νεκρούς από όσους ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος που προηγήθηκε. Δεν είναι μια ασήμαντη νόσος, ωστόσο υπάρχει δεκάδες χρόνια (αν όχι εκατοντάδες ή χιλιάδες). Ο ιός της γρίπης είναι γνωστός και καλά μελετημένος. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, προκαλεί τις επιδημίες του. Ένας καλός τρόπος ανάσχεσης του κύματος της επιδημίας, είναι ο ομαδικός εμβολιασμός μεγάλων μερίδων πληθυσμού. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, κάθε χρόνο βλέπει μέσω των μελετών που διενεργεί, ποιος τύπος γρίπης κυκλοφορεί και αναλόγως εφοδιάζει τα εμβόλια με τον συγκεκριμένο τύπο ώστε ο πληθυσμός που θα εμβολιαστεί να αποκτήσει ανοσία απέναντι στον τύπο γρίπης που αναμένεται να μας «επισκεφθεί». Κάθε χρονιά υπάρχουν περιστατικά γρίπης, κάθε χρονιά υπάρχουν εμβολιασμοί, κάθε χρονιά υπάρχουν βαρέως νοσούντες και κάθε χρονιά υπάρχουν θάνατοι από γρίπη. Δεν είναι ένας εντελώς ακίνδυνος ιός, πολύ περισσότερο στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

«ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ Ή ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ»

«Η γρίπη βλάπτει πολύ περισσότερο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, εξασθενημένους (είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω συνυπαρχόντων νοσημάτων). Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, σπάνιες αλλά υπαρκτές, κατά τις οποίες ένας υγιέστατος κατά τα άλλα άνθρωπος, για κάποιο λόγο βλάπτεται πολύ σοβαρά από την γρίπη, σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτά είναι σπάνια περιστατικά, αλλά υπαρκτά και μάλλον έχουν να κάνουν με την κατάσταση της ανοσίας. (δηλαδή για κάποιο λόγο ο συγκεκριμένος ιός, κατάφερε να υπερνικήσει τις αμυντικές αντιστάσεις του οργανισμού). Υπάρχουν περιστατικά όπου νεαροί άνθρωποι έχουν άσχημη εξέλιξη, αν και είναι εξαιρετικά σπάνια. Έχει να κάνει με την «συμβατότητα» του ιού και την «άμυνα» του δέκτη. Κατά κανόνα η γρίπη βλάπτει πιο σοβαρά ασθενείς με συνοσηρότητα ή μεγάλη ηλικία» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «οι ομάδες του πληθυσμού που θα κινδύνευαν από σοβαρή νόσηση, κατά κανόνα εμβολιάζονται. Έρχονται μόνοι τους και ζητούν το εμβόλιο. Δεν επηρεάζονται από το εμβολιαστικό κίνημα. Δεν είναι μικρά παιδιά, αλλά άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έχουν τον φόβο γιατί έχουν την καρδιά τους, το σάκχαρο κλπ. Έρχονται και ζητούν να εμβολιαστούν».


«ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΦΕΤΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ – ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ TAMIFLU ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ»

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Ντίνος «φέτος φαίνεται ότι ο εμβολιασμός δεν «λειτούργησε» αποτρεπτικά σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό, όσο άλλες χρονιές. Αυτό έχει να κάνει με τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν. Το εμβόλιο περιλαμβάνει μέσα 3 – 4 στελέχη ιού. Αυτά δηλαδή που αναμένεται να προσβάλλουν πληθυσμούς, αναλόγως των επιδημιολογικών παρατηρήσεων που έχουν γίνει. Φαίνεται όμως ότι ενδεχομένως να υπήρξαν φέτος και άλλα στελέχη του ιού, που δεν περιλαμβάνονται στο εμβόλιο και με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν νοσήσεις (και σοβαρές) ακόμη και σε εμβολιασμένους. Ακόμη και εντατικές νοσηλεύουν ασθενείς που είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμη, όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάσχεσης του ιού από τον εμβολιασμό. Εκτός από το εμβόλιο που είναι ο μοναδικός υπάρχον «μηχανισμός» πρόληψης, για τον ιό της γρίπης, υπάρχει και φαρμακευτικό σκεύασμα, το πολύ γνωστό TAMIFLU το οποίο είναι ένα αντιικό φάρμακο. Δηλαδή ένα φάρμακο εναντίον του ιού της γρίπης. Δεν είναι αντιβίωση, δεν «σκοτώνει» μικρόβια, δεν «σκοτώνει» τον πνευμονιόκοκκο και τον σταφυλόκοκκο, δεν αναστέλλει τους άλλους ιούς (δεν μπορεί να κάνει τίποτα στους κοροναϊούς που προαναφέραμε) όμως μπορεί να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης, γιατί δρα στο dna του. Οπότε όταν υπάρχει πιθανότητα λοίμωξης από γρίπη, είναι καλό οι ασθενείς να προσέρχονται σε έναν θεράποντα ιατρό».

«ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – Η ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΙ…ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ»

Κλείνοντας ο γνωστός γιατρός σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία οι ασθενείς. Τα νοσοκομεία είναι για τα επείγοντα περιστατικά. Όποιος φοβάται ότι μπορεί να πεθάνει, ας απευθυνθεί στο νοσοκομείο. Όποιος δεν έχει τέτοιον άμεσο φόβο, αλλά χρειάζεται μια βοήθεια για την υγεία του, ας απευθυνθεί στον θεράποντα οικογενειακό ιατρό του και εκείνος θα κρίνει αν συντρέχει νόσος από τον ιό της γρίπης, οπότε σε αυτήν την εντύπωση μπορεί να βοηθήσει με το σκεύασμα TAMIFLU. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Ο ασθενής μπαίνει σε ανάρρωση το επόμενο 24ωρο. Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, αρκεί να τεθεί σωστά η διάγνωση. Η διάγνωση τίθεται εύκολα από την κλινική εικόνα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να διενεργηθεί το διαγωνιστικό τεστ στα μικροβιολογικά εργαστήρια και όταν η διάγνωση είναι βέβαιη, είναι εύκολη και η θεραπεία.
Δεν είμαι βέβαιος ότι φέτος είναι πιο πολλά τα κρούσματα της γρίπης ή πιο επικίνδυνα ή ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές ή σε σχέση με πέρυσι. Υπήρξε ένα επιδημιολογικό «κύμα» τον τελευταίο μήνα, αλλά νωρίτερα υπήρξε σχετική αδράνεια του ιού της γρίπης. Θα το δείξει η χρονιά. Αλλά δεν φαντάζει σαν μια χρονιά χειρότερη από τις άλλες, αλλά σαν μια χρονιά όπως όλες οι άλλες. Η γρίπη είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες και αν χρειαστεί αντιμετωπίζεται».