Επίδοξοι επενδυτές της περιοχής μας έκαναν… «μεταβολή»!

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Πολεοδομία Ξάνθης…

Κων. Ζαγναφέρης: «Βασικός ανασταλτικός παράγοντας, η πολεοδομία, για επενδύσεις στην Θράκη»

 

Στο θέμα της προβληματικής λειτουργίας της πολεοδομίας (και γενικότερα των υπηρεσιών) που παρεμποδίζει τις όποιες προθέσεις για επενδύσεις στην Θράκη, επανήλθε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή το ενδιαφέρον που εξέφρασαν επενδυτές από την Θεσσαλονίκη οι οποίοι βλέποντας την περιπλοκότητα και την γραφειοκρατία το…«μετάνιωσαν», όπως εξηγεί ο ίδιος, με δηλώσεις του στην «Θ».

 

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ

Πιο αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ζαγναφέρη ανέφερε:
«ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ…
Οι Πολεοδομίες είναι οι υπηρεσίες που διαχρονικά δεν έχουν προσφέρει τίποτα τόσο στον πολίτη όσο και στο κράτος.
Επί πολλά έτη ήταν οι πλέον διεφθαρμένες υπηρεσίες πανελλήνια
Υπεύθυνες για οικογενειακά δράματα, οικονομικές καταστροφές ,έως αυτοκτονίες συναδέλφων. Ο βασικός λόγος που πολλοί συνάδελφοι άλλαξαν επάγγελμα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης τους εκ μέρους των υπαλλήλων της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Είναι αδιανόητο ο χρόνος υλοποίησης ενός έργου να έχει υπολογιστεί στο 10% του χρόνου που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική ολοκλήρωση της αδειοδότησης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 90 υπήρξε η μεγάλη απεργία των μηχανικών τού δημοσιου όπου είχε συσσωρευθεί πληθώρα φακέλων με αιτήματα ανέγερσης νέων οικοδομών.Μονο στην Ξάνθη υπήρχαν γύρω στις 500 αιτήσεις. Επειδή είχε δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με εντολή υπουργού εδόθησαν όλες οι άδειες με υπογραφή τού τότε Νομάρχη.Απλως ζητούσαν μία υπεύθυνη δήλωση από τον μελετητή περί πληρότητας τού φακέλου. Σας πληροφορώ παρά τις αντιρρήσεις και απειλές των πολεοδομικών υπαλλήλων όλες οι άδειες υλοποιήθηκαν χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα παραβάσεων.
Ακόμα περιμένουμε να ελεγχθούν οι συγκεκριμένες μελέτες Τελικά οι μόνοι που βολεύτηκαν και λουφαρισαν ήταν οι απειλουντες.
Κάνεις δεν έλαβε το συγκεκριμένο γεγονός ώς τροφή σκέψης για εκσυγχρονισμό του τρόπου αδειοδότησης.

Γι αυτό κύριε υπουργέ για να μείνετε στην ιστορία ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ
Φυσικά να τις αντικαταστήσετε με νέο σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και προ πάντων λιτό από κανόνες νομοσχέδιο».

 

«ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»

Σε δηλώσεις του στην «Θ» ο κ. Ζαγναφέρης εξηγεί ότι «γενικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είτε υπολειτουργούν είτε δεν θέλουν να λειτουργήσουν. Σε χειρότερο βαθμό από όλες τις υπηρεσίες, πανελλήνια είναι οι πολεοδομικές υπηρεσίες και για αυτόν τον λόγο έκανα και την σχετική ανάρτηση. Πρέπει να βρεθεί άλλο νομικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν, σύγχρονο, ευέλικτο, με συγκεκριμένη και μικρή νομοθεσία. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επειδή η πολεοδομία είναι μια βασική υπηρεσία από την οποία εξαρτάται η ανέγερση και η δόμηση γενικά, πιστεύω ότι είναι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις στην Θράκη. Είναι ένα πράγμα που με «πονά» και με ενδιαφέρει».

«ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΕΚΑΝΑ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΑΛΛΑ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟ»

Αναφερόμενος στις δικές του πρωτοβουλίες (που δεν υπήρξαν) του κατά τα παρελθόντα έτη, από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης ο κ. Ζαγναφέρης υπογράμμισε ότι «κατά αρχήν, η πολεοδομία δεν ανήκε στην περιφέρεια. Είχα προβλήματα με τις υπηρεσίες πολλές φορές και έχουν δημοσιοποιηθεί και τα γνωρίζετε. Ούτε είμαι ευχαριστημένος από την θητεία μου εκεί, αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν είχαμε την δυνατότητα παρέμβασης. Έχω ξαναπεί ότι ο θεσμός του αντιπεριφερειάρχη  – και ειδικά τώρα που έχει γίνει έρμαιο στις «ορέξεις» του περιφερειάρχη – δεν έχει κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Όταν για να κάνεις μια απλή μετάθεση ενός υπαλλήλου από το ένα τμήμα στο άλλο, σου δημιουργούνται χίλια δύο εμπόδια, ποια διοίκηση να ασκήσεις; Εγώ κατέβαλλα όσο το δυνατόν περισσότερες προσπάθειες μπορούσα, αλλά δυστυχώς βρισκόμουν μπροστά σε τοίχο. Και βρισκόμουν μπροστά σε τοίχο, διότι είναι έτσι διαμορφωμένο το νομικό πλαίσιο, που ναι μεν ψήφισαν οι διάφορες κυβερνήσεις, αλλά διαμορφώθηκαν υπό την πίεση των συνδικαλιστών. Είναι αναχρονιστικό και εντελώς αντιπαραγωγικό και μέσα από εκεί βρίσκουν την ευκαιρία, αυτοί που δεν θέλουν να δουλέψουν, να μην δουλέψουν, να μην γίνεται τίποτα και να μην υπάρχει καμία επίπτωση. Δυστυχώς αυτό συνεχίζεται και το πληρώνουμε οι κάτοικοι όλης της Ελλάδας αλλά εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο ότι το πληρώνουμε οι κάτοικοι της περιοχής μας».

 

«ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

«Χρειάζεται κατά αρχήν ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα πρέπει να μπουν και χρονικά όρια. Δεν μπορεί οι υπηρεσίες να απαντούν (μπορεί να φταίει και ο ιδιώτης μηχανικός ή μπορεί να φταίει και ο ιδιώτης επενδυτής) σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο υπάρχει και νομίζω ότι είναι 40 ημέρες. Για ποιο λόγο δεν υλοποιείται και δεν προχωρά η σχετική διαδικασία; Αυτός ο νόμος είναι κατηργημένος. Κανένας δεν τον λαμβάνει υπόψιν του, ενώ θεωρητικά είναι υποχρεωμένοι να απαντούν. Λίγοι νόμοι και αν είναι δυνατόν να δοθούν οι πολεοδομίες σε ιδιώτες, όπως είναι – σχεδόν – στο εξωτερικό» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όπως ανέφερα και στην ανάρτησή μου, υπήρχε το παράδειγμα της δεκαετίας του ’90, όταν όλες οι άδειες βγήκαν με μια απλή βεβαίωση των μηχανικών – των μελετητών – ότι είναι πλήρης ο φάκελος και αμέσως τις εξέδιδε ο νομάρχης. Εκείνες οι άδειες, υλοποιήθηκαν χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα».

 

«ΗΡΘΑΝ ΔΥΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ. ΠΑΜΕ ΑΛΛΟΥ»

Κλείνοντας ο κ. Ζαγναφέρης σημείωσε με έμφαση ότι «αφορμή για όλα όσα έγραψα, μου έδωσε το γεγονός ότι ήρθαν δύο γνωστοί σοβαροί επενδυτές από την Θεσσαλονίκη και με την πρώτη επαφή που είχαν με τις υπηρεσίες, τόσο την πολεοδομία όσο και με τις υπόλοιπες, είπαν: «Ευχαριστούμε πολύ. Πάμε αλλού». Αυτό είναι που με στεναχωρεί. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και με την κατάσταση που υπάρχει, δυστυχώς – άσχετα από τος προθέσεις τις κυβέρνησης και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη – στην Θράκη δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Όσο εκεί, στην Νέα Δημοκρατία – κατά την άποψή μου – δεν ακούν αυτούς που πρέπει αλλά ακούν διάφορους συμβούλους που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή και την πραγματικότητα, θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, παρόλες τις αγαθές και καλές προθέσεις της κυβέρνησης».