Γ. Γκίλης: Φρακαρισμένη η μπούκα του «Λαγού» – Πρέπει να μπει…χθες ο βυθοκόρος

Αυξημένη η θνησιμότητα των ψαριών-Κραυγή αγωνίας από τους ψαράδες της Βιστωνίδας

«Αν το Λαγός είναι κλειστός, δεν χρειαζόμαστε και εμείς εδώ» σημειώνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας στην «Θ»

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αλιείς του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ισμαρίδας – Βιστωνίδας, το οποίο έχει αντίκτυπο στην παραγωγή τους.
Ο λόγος για την «μπούκα» του «Λαγού» η οποία μετά τις εργασίες για τον λιμενοβραχίονα στο Πόρτο – Λάγος συσσωρεύει άμμο (και άλλα υλικά) με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιεί τόσο την οξυγόνωση των ψαριών όσο και την εισόδευσή τους, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού και πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ε.Λ κ. Γιώργος Γκίλης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στην ανάγκη αποκατάστασης του εκχυλιστήρα της Λίμνης Βιστωνίδας, που αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» σε ενδεχόμενο πλημμύρας.

 

«ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΤΟ 99% Η ΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ»

Ειδικότερα ο κ. Γκίλης αναφέρει στην «Θ» ότι «ο θάνατος των ψαριών, προέρχεται από πολλούς λόγους. Ένας από τους λόγους είναι ότι όταν οι «μπούκες» είναι βουλωμένες, δεν μπαίνει οξυγόνο (δεν μπαίνουν τα νερά της θάλασσας στην λίμνη και το αντίστροφο) στο νερό, οπότε υπάρχει πρόβλημα οξυγόνωσης της λίμνης και επέρχεται θάνατος των ψαριών. Επίσης ο θάνατος προέρχεται και από άλλα πράγματα που πέφτουν στις λιμνοθάλασσες. Γενικά είναι διάφοροι οι λόγοι. Το στόμιο του «Λαγού» είναι αυτό που συνορεύει με το Θρακικό Πέλαγος. «Λαγός» είναι η τοποθεσία που βλέπετε καθ΄οδον για το Φανάρι. Δεν έχει σχέση με την Λίμνη. Εμείς μισθώνουμε την Λιμνοθάλασσα Βιστωνίδας αλλά και τον «Λαγό». Είναι ένα κομμάτι άλλο, που δεν συνδέεται άμεσα με την Λίμνη. Αυτό βγάζει την τσιπούρα, το μιξινάρι, το λαβράκι, το καβούρι κλπ. Διαφορετική δηλαδή παραγωγή από την Λίμνη που βγάζει χέλια, κεφαλοειδή κλπ. Με τον φραγμό που έγινε για τον λιμενοβραχίονα (μπαίνοντας στο Λιμάνι Πόρτο – Λάγους) κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα κλείσει η «μπούκα» από τα φερτά υλικά. Κλείνει σιγά σιγά με τον καιρό με άμμο. Όταν όμως τα νερά της λίμνης δεν «παίζουν» πολύ, δεν μπορούν να φύγουν αυτά τα υλικά, με αποτέλεσμα να κατακάθονται και να δημιουργούνται «νησάκια». Αυτήν την στιγμή η «μπούκα» είναι στο 99% κλειστή. Όταν είναι κλειστή όμως αυτή η «μπούκα» δεν γίνεται εισόδευση στον «Λαγό». Οι λιμνοθάλασσες, ανοίγουν τις πόρτες, παίρνουν ψάρια σε μικρά μεγέθη από την θάλασσα, κλείνουν για να μεγαλώσουν τα ψάρια μέσα στις λιμνοθάλασσες και κάποια στιγμή βγάζουμε παραγωγή. Όταν είναι λοιπόν κλειστή η «μπούκα», δεν κάνουμε εισόδευση, άρα δεν έχουμε και παραγωγή στον «Λαγό».

«ΣΤΙΣ 600.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ- ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ…ΧΘΕΣ»

«Σαν συνεταιρισμός μισθώνουμε την Βιστωνίδα μαζί με τον «Λαγό». Όπως τους έχω πει λοιπόν, είναι σαν να νοικιάζω ένα διαμέρισμα με πέντε δωμάτια και τα δύο μου τα έχουν κλειδωμένα, ενώ πληρώνω ενοίκιο για πέντε δωμάτια» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «είναι θέμα και αρμοδιότητα της περιφέρειας, γιατί πρόκειται για το αρχικό εισοδευτικό στόμιο. Η δική μας «δουλειά» είναι να βρίσκονται σε καλή κατάσταση οι εισοδευτικές εγκαταστάσεις που έχουμε μέσα στις εγκαταστάσεις μας. Τα εισοδευτικά στόμια είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας (είναι το γύρω όριο της λίμνης που πρέπει να είναι καθαρό). Πρόκειται για ένα έργο που δεν μπορεί να υλοποιήσει μόνος του ο συνεταιρισμός. Το άνοιγμα του «Λαγού» μπορεί να κοστίζει γύρω στις 600.000 ευρώ. Όταν ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού και το συζητήσαμε, είχαμε βρει μια άκρη να κάνουμε την προμελέτη εμείς ως συνεταιρισμός και να δώσουμε στην περιφέρεια την δυνατότητα να μπορεί να εντάξει το έργο σε κάποιο πρόγραμμα για να το ολοκληρώσει, διότι αυτά είναι πράγματα που έπρεπε να γίνουν…χθες. Η αλιευτική δραστηριότητα μειώνεται. Έχουμε στοιχεία ότι ο «Λαγός» έχει φτάσει μέχρι 200.000 ευρώ (έσοδα), πρόπερσι πούλησε 330 ευρώ και πέρυσι πούλησε 1200 ευρώ. Αυτά είναι τα έσοδα του συνεταιρισμού από τον «Λαγό». Ναι μεν χάνει το κράτος χάνει από το 5% του μισθώματος γιατί πέφτουν οι «τζίροι» μας, αλλά το θέμα είναι και οι οικογένειες. Οι 200.000 ευρώ στους 40 συναδέλφους μας αυτήν την στιγμή είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί από αλλού».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΒΥΘΟΚΟΡΟΣ – ΑΝ Ο ‘’ΛΑΓΟΣ’’ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ»

Επίσης αναφορικά με το έργο που θα πρέπει να γίνει στο σημείο του «Λαγού» ο κ. Γκίλης επισημαίνει ότι «πρέπει να μπει βυθοκόρος. Είναι ένα εργαλείο που μπαίνει από το Θρακικό Πέλαγος, ανοίγει όλη την «μπούκα» (έχουμε περιβαλλοντολογικούς όρους και μελέτες για αυτά τα θέματα), σκάβει το μέρος και παίρνει οξυγόνο και το χυμαδιό μας και γίνονται και κάποιες αποκαταστάσεις εκεί, γιατί όλα αυτά είναι από το 1960. Είναι ένα έργο που κοστίζει γύρω στις 600.000 ευρώ, γιατί έχουμε βγάλει μια προμελέτη και η αλήθεια είναι ότι ψάξαμε παντού για να την εντάξουμε, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταθέσουμε το ποσό αυτό. Τα νεότερα είναι ότι έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Ευφραιμίδη που ψάχνει τρόπο για να εντάξει το έργο και να τελειώσει. Είναι «πνοή» για εμάς. Αν ο «Λαγός» είναι κλειστός, δεν χρειαζόμαστε και εμείς εδώ».

«ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΧΥΛΙΣΤΗΡΑ – Ο κ. ΜΕΤΙΟΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ»

Κλείνοντας ο κ. Γκίλης σημείωσε ότι «στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο που αναφέρθηκα και στο αντιπλημμυρικό έργο του εκχυλιστήρα στην Βιστωνίδα που έχει σημαντικό ρόλο γιατί -φέτος, ευτυχώς, δεν είχαμε βροχές – αν είχαμε βροχές θα είχα πάλι μηνύσεις. Κάθε χρόνο δεν δουλεύει ο εκχυλιστήρας της Λίμνης Βιστωνίδας (που είναι πεπαλαιωμένος). Όλα αυτά πρέπει να γίνουν για να «αναπνεύσει» και η λίμνη. Φανταστείτε ότι σφραγίζαμε το σημείο που κατέβαζε φερτά υλικά (ξύλα κλπ). Σφραγίζουμε το ένα και το άλλο, παράνομα μεν, το παραδεχόμαστε, αλλά έτσι κρατάμε και το νερό μέσα στην λίμνη και δεν χάνουμε παραγωγή. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει και ποιος θα μας πει πόσα χέλια ή πόσα ψάρια έφυγαν όταν σπάει μια πόρτα; Το θέμα είναι ότι το κράτος είναι πολύ δυσκίνητο. Το ξέρουμε και το βλέπουμε αυτό. Είναι ένα πράγμα που ενώ θα μπορούσε με μια υπογραφή – δεν ξέρω πως αλλιώς – συνεχίζεται για χρόνια. Είμαι τέσσερα χρόνια στα πράγματα και προσπαθώ να το λύσω με όποιον τρόπο μπορώ. Είπε ο κ. Μέτιος ότι θα καλέσει σε σύσκεψη όλους τους φορείς, αφού είναι και το ΙΝΑΛΕ από την Καβάλα που έχει τις μετρήσεις στην λίμνη και λέει ότι όντως χρειάζεται οξυγόνωση, είναι και ο Φορέας Διαχείρισης. Πρέπει να γίνει το έργο, σύμφωνα και με τα στοιχεία των επιστημόνων πάντα, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο συνεταιρισμός. Σε περίπτωση που δεν ανοίξει και φέτος ο «Λαγός», το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν «βγαίνουμε». Ήδη είμαστε στα 40 άτομα, ενώ όταν μπήκα το 1994 ήμασταν 75».