«Πανικός» για τον κορονοϊό, αλλά χωρίς λόγο ακόμη- Σε εγρήγορση τα λιμάνια και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης
Δ. Κάλφα: «Έχει τρελαθεί ο κόσμος να ψάχνει μάσκες – Θα χρειαστούν για χειρουργεία και δεν θα υπάρχουν στο τέλος»
Κ. Αντωνιάδης: «Υπάρχει προβληματισμός – Να προσέχουμε αλλά ας μην φτάσουμε σε…παροξυσμό»
Ούτε τα… δείγματα μάσκας έχουν απομείνει στα φαρμακεία της Ξάνθης, με την ανησυχία των πολιτών λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιταλία και γενικά στην Ευρώπη, να είναι έκδηλη, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι η χρήση μάσκας προστατεύει τον υγιή από τον ασθενή και συμβουλεύει τους αναγνώστες της «Θ» να επικεντρωθούν στην ατομική υγιεινή τους πρωτίστως και να μην τους πιάνει «πανικός».
Βέβαια ο «συναγερμός» για τον κοροναϊό στην γειτονική Ιταλία, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα φορείς, λιμάνια και αεροδρόμια και στην περιοχή μας που βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, όπως εξηγεί από την πλευρά του στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης, σε ότι αφορά το λιμάνι, αλλά και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης που αποτελεί μία σημαντική πύλη εισόδου στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
«ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΝΑ…ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ – ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ – ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ…ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΟΥΝ»
Ειδικότερα η κ. Κάλφα αναφέρει ότι «έχει ανησυχήσει ο κόσμος και ειδικά μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα στην Ιταλία, έχουν «τρελαθεί» να ψάχνουν μάσκες, οι οποίες όντως δεν υπάρχουν. Τα φαρμακεία έχουν ελάχιστα αποθέματα. Βασικά, κατά 99% ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι η μάσκα προφυλάσσει τον «απέναντί» σου. Ο γιατρός φορά μάσκα για παράδειγμα, για να μην μολύνει εσένα πιο πολύ, παρά για να μην μολυνθεί ο ίδιος. Με αυτόν τον πανικό όμως, θα χρειαστούν κάποτε τα χειρουργεία μάσκες και δεν θα έχουν για να χειρουργήσουν. Επικοινώνησα με έναν εισαγωγέα για τις μάσκες. Όλες αυτές έρχονταν από την Κίνα. Το φορτίο φορτώνονταν και έκανε έξι μήνες για να έρθει, αλλά αυτήν την φορά δεν φόρτωσαν (λόγω του κορονοϊού). Βέβαια, είναι ειδικές οι μάσκες που προφυλάσσουν από τον κορονοϊό και όχι οι απλές, οι χειρουργικές, που την παίρνει ο καθένας, την φοράει και φεύγει. Κατά την γνώμη μου, κινδυνεύουμε πιο πού από την γρίπη, παρά από τον κορονοϊό. Οι φορείς συνιστούν ψυχραιμία και ο κόσμος τρελαίνεται. Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει κανένας προμηθευτής για να μας δώσει μάσκες. Έχουν τελειώσει και αυτές. Εν τω μεταξύ, αυτές που θα έρθουν – να το θυμηθείτε – ότι δεν θα αγοραστούν, διότι δεν θα είναι κινέζικες, αλλά ευρωπαϊκές και επειδή θα είναι ακριβές, δεν θα τις αγοράζουν. Τώρα κοστίζει 0.20 ευρώ η μία. Όταν θα έρθουν οι ακριβές μάσκες, δεν θα έχουν ανάγκη από μάσκα, γιατί θα είναι από άλλες χώρες και δεν θα είναι φθηνές. Ειδικά χθες, έγινε χαμός, μετά τα όσα ακούστηκαν από τις τηλεοράσεις. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι πρωτίστως προφυλασσόμαστε με την ατομική υγιεινή (με καλό πλύσιμο χεριών, αντισηπτικό, αερισμός σπιτιών κλπ). Επίσης είναι καλό να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Οι κλειστοί χώροι είναι ο,τι χειρότερο. Ας προσέξουμε την ατομική μας υγιεινή, ας τρεφόμαστε σωστά, ας λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής που αυξάνουν το ανοσοποιητικό και ας μην είμαστε υπερβολικοί. Ο,τι κάνουμε το κάνουμε στην υπερβολή. Η Αθήνα εδώ και πολύ καιρό δεν είχε μάσκες. Οι μάσκες αυτές ήρθαν από την Κίνα και τις εξήγαγαν και πάλι στην Κίνα. Ας κάνουμε υπομονή, ας κάνουμε όσα πρέπει και δεν χρειάζεται πανικός».
«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΣΗ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε στην «Θ» για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην γειτονική πόλη για τον ιό: «εμείς έχοντας τα ακούσματα του κορονοϊού εδώ και πάρα πολύ καιρό, πραγματοποιήσαμε μια σχετική σύσκεψη, εδώ και τρεις εβδομάδες- γιατί θέλαμε σε πρώτη φάση να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση εντοπιστεί κάποιο ενδεχόμενο κρούσματος στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Όπως γνωρίζετε, η Καβάλα έχει και το Διεθνές Αεροδρόμιο (στη Χρυσούπολη) αλλά και Λιμάνι, που και εκείνο δέχεται πάρα πολλά πλοία και από Μέση Ανατολή αλλά και από Ασία (κυρίως ο,τιδήποτε έχει σχέση με μάρμαρα). Για αυτό και προβληματιστήκαμε και έγινε η συγκεκριμένη σύσκεψη με την Διεύθυνση Υγείας. Καλέσαμε όλους τους αρμόδιους φορείς, τους ναυτικούς πράκτορες, τον αερολιμενάρχη, τον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, τους ανθρώπους που εμπλέκονται, το ΕΚΑΒ, τον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να υπάρξει μια ενημέρωση όλων των θεμάτων που αφορούν στον κορονοϊό. Εγώ αυτό που θέλω να πω σε όλους τους αναγνώστες σας, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Χρειάζεται σύνεση. Ήδη το Νοσοκομείο Καβάλας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα. Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη, υπάρχει άψογη συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και των πληρωμάτων (σε περίπτωση που εμφανισθεί κάποια ίωση σε πλήρωμα που καταφθάνει στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’». Επίσης έχουμε άμεση επαφή και επικοινωνία και με το αεροδρόμιο, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια περίπτωση με υψηλό πυρετό στο πλήρωμα κάποιου αεροσκάφους, κυρίως και όχι μόνον».
«ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ –ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΥ»
«Από εκεί και πέρα είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό και επειδή όλοι μας ταξιδεύουμε, πρέπει να σας πω ότι τις τελευταίες 2-3 μέρες υπάρχει έντονη ανησυχία για τα κρούσματα στην Ιταλία. Βλέπετε ότι στην περιοχή της Β. Ιταλίας, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν είμαστε φυσικά στην εποχή του μεσαίωνα και όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που έχουμε κάποιο κρούσμα και αυτό που θέλω να πω είναι πως οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν αλλά από την άλλη είναι καλό να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας για τον εαυτό τους μπορούν, κυρίως όταν ταξιδεύουν. Ήδη μέσα στα αεροδρόμια υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας – επισκέπτες – τουρίστες που κυκλοφορούν με μάσκες. Επομένως πρέπει να λαμβάνουμε και εμείς τα μέτρα προστασίας. Προχθές, ταξίδεψα από Αθήνα προς Καβάλα (αλλά και κατά το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη) κάποιοι επιβάτες μέσα στο αεροσκάφος, φορούσαν μάσκες. Σαφώς και αυτό δεν σημαίνει κάτι, απλά το έκαναν για προληπτικούς λόγους. Γενικά πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στα όρια του πανικού», κατέληξε…