Οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις του τριημέρου για τις ΘΛΕ 2020 στην «καρδιά» της πόλης

Χορός, παράδοση και υπέροχες «φορεσιές» Σάββατο – Κέφι, χαμόγελα και “Άνω- Κάτω” στην παιδική καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή

Παραδοσιακοί χοροί από λαογραφικούς συλλόγους,  το πρωί του Σαββάτου και παιδική καρναβαλική παρέλαση το πρωί της Κυριακής, «πρωταγωνίστησαν» στις βασικές εκδηλώσεις των ΘΛΕ 2020 κατά το περασμένο σαββατοκύριακο.

Πιο συγκεκριμένα, παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, ο Πολιτιστικός σύλλογος Ευμοίρου, ο σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου, το χορευτικό τμήμα του μουσικογυμναστικού συλλόγου Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης, το τμήμα παραδοσιακών χορών Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Ευόσμου, ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Ν. Μηχανιώνας, το χορευτικό τμήμα του συλλόγου οικογενείας ΚΕΘΕΑ Κιβωτός Καβάλας και η  Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης.
Λίγες ώρες μετά, το «σαββατόβραδο» έκλεισε με τον Γιώργο Γιαννιά στην κεντρική σκηνή.

Μια ημέρα αργότερα, η «καρδιά» της Ξάνθης, γέμισε με κέφι, χαμόγελα, χαρά και διασκέδαση κατά την παιδική καρναβαλική παρέλαση, που λίγο αργότερα πλαισίωσαν και οι “Άνω- Κάτω”.

Πρόκειται για μια παρέλαση, στην οποία, κατά γενική ομολογία, συμμετείχε μεγαλύτερος αριθμός μικρών και μεγάλων, για την οποία μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης, καθώς και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ξάνθης κ. Κική Σαρόγλου.

ΗΛ. ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: «ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Ειδικότερα ο κ. Ασκαρίδης ανέφερε ότι «πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ένωση Συλλόγων Γονέων και όλους τους καρναβαλιστές, τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, καθώς και όλα τα ΜΜΕ που πρόβαλαν τον μεγάλο θεσμό της παιδικής καρναβαλικής παρέλασης. Το περσινό ζήτημα, διορθώθηκε φέτος. Πιστεύω ότι γενικά είχε επιτυχία η παρέλαση διότι, Δόξα τω Θεώ, αφενός βοήθησε ο καιρός και αφετέρου, φροντίσαμε να ξεκινήσει η συναυλία μετά το τέλος της παιδικής παρέλασης. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και πολύ σημαντική. Θα προσπαθούμε κάθε χρόνο να κοιτούμε το καλύτερο για τον συγκεκριμένο θεσμό της παιδικής καρναβαλικής παρέλασης. Οι εκδηλώσεις όμως, για μικρούς και μεγάλους, δεν έχουν τελειώσει. Συνεχίζουμε μέχρι την κορύφωση των ΘΛΕ και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό θα συναντηθεί την Τετάρτη στις 18.00 η Οργανωτική Επιτροπή, προκειμένου να «οργανωθούμε» για την μεγάλη παρέλαση αλλά και την κλήρωση για την σειρά των πληρωμάτων, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή».

Κ. ΣΑΡΟΓΛΟΥ: «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΤΙΚΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ»

Από την πλευρά της η κ. Σαρόγλου υπογράμμισε ότι «ήταν πραγματικά μεγάλη η συμμετοχή, νομίζω μεγαλύτερη από πέρυσι.  Ήταν πολύ καλός και ο καιρός και το χάρηκαν και οι γονείς και τα παιδιά. Υπήρχε πολύ κέφι. Όπως επισημάνατε, η «Ένωση» είχε τονίσει ότι η μουσική δεν πρέπει να σταματήσει πριν μπει και το τελευταίο γκρουπ στην πλατεία, όπως και έγινε φέτος. Ο Dj ήταν πάρα πολύ καλός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συμμετέχω αρκετές χρονιές και στην μεγάλη παρέλαση και νομίζω ότι η μουσική ήταν υπέροχη και πιο «ξεσηκωτική». Το χάρηκαν και οι γονείς και τα παιδιά (που αυτά κυρίως πέρασαν καλά και φάνηκε) και αυτό μας χαροποιεί και εμάς ιδιαίτερα.   Πέρυσι, το ζήτημα με την μουσική, είχε απογοητεύσει. Φέτος προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε και όντως το κέντρο πολιτισμού, τα κατάφερε σε αυτό. Να είμαστε καλά και του χρόνου να είναι ακόμη μεγαλύτερη η συμμετοχή. Προσωπικά χαίρομαι πολύ γιατί χαίρονται και τα παιδιά. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της «ένωσης». Να είναι καλά οι γονείς και τα παιδιά σε όλα τα θέματα και σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Φέτος, νομίζω ότι συμμετείχαν μεγαλύτερα γκρουπ. Τα σχολεία ήταν ίδια, αλλά ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των συμμετεχόντων. Επίσης οι θεατές, γιαγιάδες και παππούδες, διασκέδασαν και αυτοί μαζί μας».