Καρναβαλικό τριήμερο: Εμφανής αλλά και διακριτική -όπου απαιτείται- η αστυνόμευση – Εντατικοί οι έλεγχοι σε εστίαση και αδειοδοτημένους πλανόδιους

Χωρίς υγειονομικούς ελέγχους οι παράνομοι πάγκοι με αλκοόλ, σουβλάκια κ.α.

Π. Γιώρης, Λ. Τσούργιαννης και Δ. Τέγος μιλούν στην «Θ»

Χιλιάδες επισκεπτών αναμένεται να «φιλοξενήσει» για άλλη μια χρονιά η Ξάνθη, κατά το τριήμερο που θα κορυφωθεί ο θεσμός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού για το 2020.
Βέβαια «φιλοξενία» σημαίνει και ασφάλεια σωματική και «διατροφική».
Έτσι, για το πρώτο σκέλος, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης, που θα ενισχυθεί και από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, ειδικότερα κατά την Κυριακή της Αποκριάς (κατά την οποία συν τοις άλλοις θα διεξαχθεί και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ξάνθη – ΠΑΟΚ),  θα είναι οργανωμένη και παρούσα με διακριτική αλλά και εμφανή αστυνόμευση, όπου απαιτείται, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, ήδη τα μεικτά, από συναρμόδιες υπηρεσίες, κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους στα τρόφιμα των καταστημάτων εστίασης, ενώ παράλληλα ελέγχονται και οι πλανόδιοι, αδειοδοτημένοι από τον Δήμο Ξάνθης, πωλητές, όπως επισημαίνουν αμφότεροι στην «Θ» οι προϊστάμενοι «Δημόσιας Υγείας» και «Κτηνιατρικής» της Π.Ε Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιαννης και Δήμος  Τέγος, αντίστοιχα.

«ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΞΑΝΘΗ, ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΟΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ – ΔΥΟ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ»

Ειδικότερα ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης αναφέρει στην «Θ» ότι «σαφώς και θα υπάρχει ενίσχυση και από άλλες υπηρεσίες. Υπάρχει σχεδιασμός και βρισκόμαστε στο στάδιο της τοποθέτησης των δυνάμεων τώρα, αναφορικά με τα σημεία στα οποία θα βρίσκονται. Το πώς θα είναι όμως η αστυνόμευση, ήδη έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει εμφανής αστυνόμευση αλλά και αστυνομία με πολιτικά όπου υπάρχει συνωστισμός. Έχουμε και άλλα σημεία εκτός της κεντρικής πλατείας, όπως αυτό του γηπέδου όπου μαζεύεται ο κόσμος και έχουμε την καύση του Τζάρου κλπ. Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία παρατηρείται συνωστισμός. Θα βγάλουμε δύο διαταγές (σ.σ. για το καρναβάλι και για το παιχνίδι Ξάνθη – ΠΑΟΚ) και θα σχεδιαστούν ανάλογα τα μέτρα. Θεωρώ ότι θα κυμανθούμε στον κόσμο που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει όσον αφορά στην διάθεση αλκοολούχων ποτών κλπ, ενώ θα συντονιστούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες – όσο πλησιάζει η ημέρα της παρέλασης – και με άλλους φορείς. Επίσης θα διενεργούνται και τροχονομικοί έλεγχοι. Θεωρώ ότι είμαστε αυτήν την στιγμή σε καλό στάδιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από σήμερα με το αν όντως θα είναι «ανταποδοτικές» οι δυνάμεις που θα έρθουν για να ανταπεξέλθουμε στα μέτρα που πρέπει να λάβουμε. Εννοώ να λάβουμε ο,τι έχουμε ζητήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι περιοχές έχουν τα δικά τους προβλήματα αλλά και όλες οι περιοχές έχουν τις δικές τους εκδηλώσεις. Δεν είμαστε μόνον εμείς. Όπου απαιτείται η εμφανή αστυνόμευση, θα υπάρχει. Όπου απαιτείται να είναι με πολιτική περιβολή και εκεί θα υπάρχει».

«ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ– ΘΕΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΟΙ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΙ»

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιαννης, επισημαίνει ότι «εμείς εμπλεκόμαστε στον έλεγχο κυρίως των πλανόδιων αδειοδοτημένων που μας γνωστοποιεί ο δήμος καθώς και στον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτά ελέγχονται ούτως ή άλλως και θα είναι ελεγμένα και αδειοδοτημένα. Οι μη αδειοδοτημένοι πλανόδιοι, δεν πρέπει να υπάρχουν καν, οπότε είναι θέμα αστυνομίας. Ο δήμος μας έχει αποστείλει την λίστα, οπότε τους ελέγχουμε. Οι έλεγχοι ήδη διενεργούνται».

«ΘΕΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΨΗΣΙΜΑΤΑ»

Τέλος από την δική του πλευρά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Δήμος Τέγος υπογραμμίζει ότι «εμείς ελέγχουμε τις εγκαταστάσεις, γιατί θα έχει μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών στην πόλη. Οι έλεγχοι μας δεν αφορούν στο παράνομο εμπόριο και στα παράνομα ψησίματα. Αυτά είναι θέματα της αστυνομίας και του τμήματος εμπορίου. Αυτό που θα ελέγξουμε θα έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Θα περάσουμε από ταβέρνες, εστιατόρια, καταστήματα γρήγορου φαγητού κλπ. Αυτό εξάλλου, γίνεται όλο τον χρόνο, απλώς αυτές τις ημέρες οι έλεγχοι είναι λίγο πιο εντατικοί. Η Ξάνθη είναι μια «ζωντανή» πόλη με πάρα πολλές εκδηλώσεις, οπότε δεν μπορούμε να αμελούμε τους ελέγχους που διενεργούνται καθόλη την διάρκεια του έτους. Απλώς είναι λίγο πιο ενισχυμένες σε περιόδους των ΘΛΕ, των Γιορτών Παλιάς Πόλης, του Πάσχα, τα Χριστούγεννα κλπ. Είναι λίγο δύσκολο να διενεργηθούν έλεγχοι μέσα στο Σαββατοκύριακο, διότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και ένας έλεγχος υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, δεν μπορεί να οργανωθεί όταν μια ταβέρνα ή το κατάστημα γρήγορου φαγητού, έχει ουρά. Δεν έχει κανένα νόημα εκείνη την στιγμή. Είμαστε πάντως σε επιφυλακή σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο «κρούσμα» ή έχουμε κάποια ενημέρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά το αν ένα κατάστημα πληροί τους όρους και τις απατήσεις για τα τρόφιμά του, συμπεραίνεται τις καθημερινές όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος και πίεση χρόνου, προκειμένου να γίνεται ένας πραγματικός έλεγχος και όχι μια απλή…βόλτα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, αυτό γίνεται. Δεν είχαμε κατά τα παρελθόντα έτη, ιδιαίτερα προβλήματα. Τα ιδιαίτερα προβλήματα είναι οι λεγόμενοι «πλανόδιοι» που χωρίς καμία αδειοδότηση, στήνουν πάγκους όπου να ναι και πωλούν τα πάντα. Συνήθως εκεί επεμβαίνει η αστυνομία με αυτόφωρο, μαζί με το τμήμα εμπορίου, με κατασχέσεις προϊόντων κλπ».