Κανένα κρούσμα κορονοϊού στην Ξάνθη

Παραπληροφόρηση, «fake» ειδήσεις και…«πανικός» από το πρωί

Τις τελευταίες ώρες, «διακινείται» μια παραπληροφόρηση περί ύπαρξης θυμάτων του κορονοϊού στην Ξάνθη (επιβεβαιωμένα κρούσματα). Σύμφωνα με πληροφορίες της Thraki.com.gr πρόκειται για μια «fake» πληροφορία, η οποία όμως είχε σαν αποτέλεσμα να ενσπείρει πανικό στους ευκολόπιστους…
Η Thraki.com.gr ως έχει υποχρέωση, επικοινώνησε θεσμικά με τους συναρμόδιους φορείς και σας μεταφέρει επακριβώς τις δηλώσεις τους.

 

Ν. ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗΣ: «ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ– ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης μας δήλωσε τα εξής: «Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο Παρασκευή, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση του περιφερειάρχη. Είναι ήδη αργά για να πεις ότι ξανανοίγουμε τα σχολεία. Όλοι έχουν προγραμματίσει τις δουλειές τους και δεν θα δημιουργηθεί καλό κλίμα.  Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού στην Ξάνθη, ούτε ύποπτο, ούτε «ανύποπτο». Αυτό γνωρίζω. Επικοινωνώ και με την Διεύθυνση Υγείας. Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, δεν έχει οργανωτική σχέση με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά όμως τις υποστηρίζει. Θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές ώστε να «ξεδώσει» ο κόσμος που θα έρχονταν στο καρναβάλι. Δεν μπορεί να ακυρωθούν όλα. Με αυτήν την σκέψη θα πρέπει να κλείσουν και τα σχολεία, δεν θα πρέπει να γίνονται εκδρομές κλπ. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα είναι γενικότερες και θα αφορούν σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορείς, κατά την γνώμη μου, να ακυρώνεις μια εκδήλωση και να πηγαίνει ο κόσμος εκδρομές. Αυτή είναι η άποψή μου. Αν ακυρώνονται οι εκδηλώσεις των καρναβαλιών, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, κακώς και ακυρώνονται. Εμείς στον τόπο μας πάντως δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα».

 

ΣΠ. ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: «ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΒΗΜΑ- ΒΗΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ»

Ο βουλευτής Ξάνθης Σπ. Τσιλιγγίρης δήλωσε τα εξής: «Με απόφαση της κυβέρνησης συστάθηκε ειδική επιτροπή επιστημόνων που σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας υλοποιεί βήμα προς βήμα όλα όσα προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Προέχει σαφώς η δημόσια υγεία και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές και έχει γίνει κατανοητό ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες λοιπόν κάνουν την δουλειά τους δουλεύοντας νυχθημερόν και οι πολίτες θα πρέπει να φροντίζουν για την προσωπική και οικογενειακή τους υγιεινή ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών».

 

Λ. ΤΣΟΥΡΓΙΑΝΝΗΣ: «ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιαννης, υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην Ξάνθη. Αν υπήρχε θα ενημερωνόμασταν και από το νοσοκομείο».

 

Κ. ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ: «ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΟΔΥ ΚΑΙ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ»

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Βενετίδης, δήλωσε στην thraki.com.gr: «είχαμε κάποια άτομα στην Ιταλία. Γύρισαν το Σάββατο. Μιλώ καθημερινά εδώ και πολύ καιρό με τις υπηρεσίες. Μάλιστα είχαμε κάνει πριν 20 μέρες και μια σύσκεψη για να δούμε τι υλικά έχουμε για να είμαστε έτοιμοι, στο μέτρο που μας αναλογεί. Μέχρι και πριν δυο ώρες, δεν υπήρχε τέτοια ενημέρωση. Πριν δύο ώρες μάλιστα, έμαθα ότι η μια καθηγήτρια (με τους τέσσερις μαθητές που ήταν στην Ιταλία και γύρισαν το Σάββατο) εξετάσθηκε για τον κορονοϊό και είναι αρνητική. Το ζήτησε μόνη της. Επίσημα όμως δεν υπάρχει κάτι. Μίλησα και με τον διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Περιμένουμε παιδιά από την Σικελία (στην Καβάλα). Μάλιστα, στην Σικελία υπήρχαν και παιδιά από άλλες χώρες, που δεν γύρισαν. Εμείς όμως τους γυρίσαμε πιο νωρίς για ασφάλεια. Τα άλλα κράτη παρέμειναν εκεί. Στην Σικελία, από ο,τι ενημερώθηκα η ζωή κυλά κανονικά χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα κορονοϊού. Τώρα, αναφορικά με ύποπτα κρούσματα στην Ξάνθη, αυτήν την στιγμή, δεν το γνωρίζω. Πριν δυο ώρες, δεν είχαμε κάποιο κρούσμα. Δεν μπορώ να μιλώ με «φήμες» και κακώς σπέρνουμε και αυτόν τον πανικό που υπάρχει. Εμάς μας ενδιαφέρει τι κάναμε από την πλευρά μας, ως ΠΑΜΘ και μάλιστα πριν ακόμη από το Υπουργείο Υγείας, δηλαδή πριν 15 μέρες που ήταν μόνο στην Κίνα τα φαινόμενα αυτά. Ο,τι χρειαστεί και ότι μας πει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, θα το τηρήσουμε. Είμαστε σε επαφή με τα νοσοκομεία μας και προς το παρόν (πριν δυο ώρες) δεν είχαμε τέτοια δείγματα. Έχουμε πει και στα παιδιά ότι αν παρουσιάσουν κάτι (καταρροή ή πυρετό) να εξεταστούν, αλλά δεν υπήρξε ζήτημα μέχρι τώρα. Είναι βέβαια, ένα ζήτημα δύσκολο. Βλέπετε ότι με το θέμα ασχολείται ο ΠΟΥ. Αυτοί θεωρούν ότι θα έχει όλος ο πλανήτης τον κορονοϊό. Τώρα, αναφορικά με τον βαθμό κλπ, θεωρώ ότι όσο μπαίνουμε προς την Άνοιξη, ο καιρός θα είναι σύμμαχος για αυτήν την επιδημία. Από εκεί και πέρα, εμείς αύριο έχουμε σύσκεψη με τους ιατρικούς και τους φαρμακευτικούς συλλόγους για να δούμε που βρισκόμαστε. Έχουμε καταγράψει τι υλικά έχουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε κάποια νοσοκομεία, κάποιες ευπαθείς ομάδες με υλικά (μάσκες κλπ) και σε ο,τι μας ζητηθεί, είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε».