Δημ. Πέτροβιτς: «Η ενότητα έχει παρονομαστή την κοινή απειλή» – Π. Χαρέλας: «Η Ελλάδα μπορεί και μόνη της να διαφυλάξει τα σύνορά της»

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων αποκλειστικά στη «Θ»

Στον Έβρο, όπου το κλίμα ήταν εκτονωμένο, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, την  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.  Νταβίντ Σασόλι.
Παρόντες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.
Για την παραπάνω επίσκεψη αλλά και την κατάσταση στον Έβρο, που παραμένει έκρυθμη ανάλογα και με τις μεταναστευτικές ροές, μίλησαν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς καθώς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας.

«ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΥΡΩΠΗ – Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΠΕΙΛΗ»

Ειδικότερα ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε στη «Θ»: «πραγματοποιήθηκε μια κοινή συνέντευξη τύπου, αφού πρώτα έκαναν μια πτήση πάνω από όλη την «ζώνη» και έπειτα ήρθαν στις Καστανιές για να ενημερωθούν. Είναι μια απειλή που δεν μπορείς να προσδιορίσεις την εξέλιξή της. Τα πράγματα είναι ρευστά. Είναι αυξομοιούμενη η ένταση. Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα έχουμε ένταση και πότε θα έχουμε εκτόνωση. Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί και ένα ιδιότυπο τμήμα «πολιτοσυνοριοφυλακής» από πολίτες που γνωρίζουν την περιοχή. Είναι αλιείς, κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί, απλοί πολίτες που γνωρίζουν την περιοχή, την «επιτηρούν» και ειδοποιούν την αστυνομία και τον στρατό, όταν διαπιστώσουν ότι κάπου τείνει να γίνει μια παραβίαση. Κατά την επίσκεψη, δηλώθηκε για πρώτη φορά (αφού έχουν μια ιδίοις όμασι αντίληψη της πραγματικότητας) από όλους η κοινή βούληση να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη απειλή, ως απειλή κατά των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για εμάς, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ότι πλέον δεν μιλούμε ως Ελλάδα, αλλά ως Ευρώπη. Αυτό πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το «πιστώνεται» ο ίδιος. Ότι μιλούμε ως Ευρώπη και επιπλέον ότι αυτή η κρίση που συνέβη στα ανατολικά σύνορά μας (στα μοναδικά χερσαία σύνορα που έχουμε με την Τουρκία) ένωσε όλους τους Έλληνες. Μπροστά στην απειλή, δημιουργήθηκαν «συνδετήριοι» σε όλα τα επίπεδα. Υπήρξε μια ιδιαίτερη συνοχή και αυτό δείχνει ότι μπροστά στην απειλή, η Ελλάδα ενώνεται. Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα και ένα έναυσμα για να μπορέσουμε να βάλουμε στην άκρη ο,τι μας χωρίζει και να δούμε τι μας ενώνει. Η ενότητα έχει παρονομαστή την κοινή απειλή».

 

«ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΒΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΥΡΩΠΗ»

Επίσης ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε ότι «το μήνυμα είναι ότι τα σύνορα του Έβρου είναι σύνορα της Ευρώπης και η διαφύλαξή τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συμβιώνουμε ειρηνικά και με τους γείτονες αλλά και να προκόβουμε ως χώρα και ως Ευρώπη. Άρα το πιο σημαντικό σήμερα, είναι ότι απεδείχθη πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν έχουμε κοινές πολιτικές, αν αντιλαμβανόμαστε όλοι κατά τον ίδιο τρόπο ποια είναι η απειλή και ποια τα κίνητρά της. Τα κίνητρα της απειλής ήταν διαφορετικά. Ήταν ασύμμετρη η απειλή και οι μετανάστες χρησιμοποιήθηκαν ως «πιόνια» από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο και νομίζω ότι πλέον προβληματίζει και την ΕΕ. Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινές πολιτικές αλληλεγγύης και συμπαράστασης και επιπλέον, εξαιτίας αυτού που συνέβη στα σύνορά μας, η Ελλάδα έγινε μια «γροθιά».  Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, γιατί όλα αυτά είναι σε συνάρτηση με τις προθέσεις των «γειτόνων». Δεν ξέρουμε αν αναδιπλώνονται τώρα. Σηκωθήκαμε ένα πρωί και είδαμε να μεταφέρουν με μισθωμένα λεωφορεία, μετανάστες στα σύνορά μας, οι οποίοι βέβαια δεν ήταν Σύριοι. Οι περισσότεροι ήταν από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αφρικανικά κράτη κλπ. Ήταν άτομα που χρόνια βρίσκονταν εγκλωβισμένα στην Τουρκία και τα μετέφεραν ως τα σύνορά μας, προφασιζόμενοι την κρίση με την Συρία».

«Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ»

Από την πλευρά του ο κ. Χαρέλας υπογράμμισε: «είμαστε σε μια μέρα (χθες Τρίτη) η οποία, μέχρι τώρα, είναι καλά διαχειρίσιμη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μικρότερες εστίες μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν σε όλο το μήκος των 200 χιλιομέτρων, που αντιμετωπίζουμε όμως οσο το δυνατόν καλύτερα. Χθες και προχθές ήταν χειρότερες οι ημέρες. Η ενίσχυση με αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, κλιμακώνεται και αυξάνεται αναλόγως με την «πίεση» των ροών από την απέναντι πλευρά. Είχαμε κάθε μέρα ενισχύσεις από όλη την χώρα και σήμερα το βράδυ αναμένουμε και άλλες, ώστε να είμαστε σε επαγρύπνηση για ο,τιδήποτε συμβεί, παρόλο που η ημέρα σήμερα ήταν καλή. Δεν μπορούμε να αποκλιμακώσουμε την δυνάμεις, αυτήν την στιγμή, σε καμία περίπτωση. Δεν βγάζω εγώ τις αποφάσεις, βέβαια, αλλά τουλάχιστον αυτό φαίνεται από την φυσική ηγεσία και καλώς γίνεται».

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ»

«Αν θέλετε την δική μου άποψη, θα έλεγα ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί και μόνη της να φυλάξει τα σύνορά της και αυτό το έχει αποδείξει τις τελευταίες πέντε ημέρες με τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές, που δεν έχουν προηγούμενο (ούτε το 2012 ούτε το 2015 στα νησιά συνέβη κάτι τέτοιο). Η πίεση ήταν ασφυκτική. Ακόμη και οι ροές στα νησιά δεν έχουν καμία σχέση με αυτές στον Έβρο. Νομίζω ότι εντός δύο ωρών, ξεκίνησε αυτό που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, πολύ καλύτερο από ότι συνέβη το 2015, κατά την ταπεινή μου άποψη» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της. Άρα αυτό που χρειαζόμαστε – αν χρειαζόμαστε την βοήθεια για τα ευρωπαϊκά σύνορα πλέον, γιατί τα ελληνικά μπορούμε να τα φυλάμε και μόνοι μας – είναι να έρθει η βοήθεια από την ΕΕ. Αυτό όμως που χρειάζεται θα πρέπει να το κάνουν και θα πρέπει – τουλάχιστον – να είναι ταυτόσημες οι έννοιες της φύλαξης των ευρωπαϊκών και των εθνικών συνόρων. Να μην γίνεται διαφορετικά. Όπως η Ελλάδα μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, με τον ίδιο τρόπο η Ευρώπη θα πρέπει να φυλάξει τα δικά της σύνορα. Πρέπει να είναι ταυτόσημες οι έννοιες αυτές και να μην έχουν διαφορετικό χαρακτήρα».

«ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ – ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Κλείνοντας ο κ. Χαρέλας σημείωσε ότι «εμείς παραμένουμε εδώ και οι δυνάμεις μας κλιμακώνονται ανάλογα με τις μεταναστευτικές πιέσεις. Αν αυτές αυξάνονται, τότε θα κλιμακώνονται κατ΄ αντίστοιχο τρόπο και οι αστυνομικές – τουλάχιστον – δυνάμεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες για την φύλαξη των συνόρων. Δόξα Τω Θεώ, η «δεξαμενή» του προσωπικού που θέλει (πέρα από τις διαταγές) να έρθει στον Έβρο και να υπηρετήσει αυτήν την στιγμή είναι «αστείρευτη», από συναδέλφους που θέλουν να έρθουν από την Κρήτη και από όλη την ηπειρωτική χώρα.  Τα μηνύματα είναι συγκινητικά για αυτό που συμβαίνει. Τουλάχιστον αυτό το γεγονός μας έχει ενώσει όλους σαν Έλληνες και είναι πάρα πολύ συγκινητικό και αυτό.  Ας τελειώσει αυτό και την επόμενη ημέρα νομίζω ότι η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει επάνω στα προβλήματα για να δημιουργήσει αυτές τις δομές που χρειάζεται, να είναι μόνιμες, για να φυλάμε τα σύνορά μας όπως χρειάζεται».