Κ. Μπαντίκος: «Καθαρά προληπτικός και τυπικός ο λόγος που έκλεισε το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης»

Εξαντλείται το πρωτόκολλο του 14ημέρου – Κανένα κρούσμα κορονοϊού στην Ξάνθη

«Είναι καλό να μην χάνονται διδακτικές ώρες…σίγουρα όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι», λέει στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ξάνθης

 

Προληπτικός και καθαρά «τυπικός» ήταν ο λόγος του «λουκέτου» για τέσσερις ημέρες στο 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, όπως επισημαίνει στην «Θ» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο οποίος αναφέρεται παράλληλα και στις αποφάσεις του υπουργείου ύστερα από τις εισηγήσεις του ΕΟΔΥ, σχετικά με τον κορονοϊό και την «διαχείρισή» του για όσα μέλη σχολικών μονάδων βρέθηκαν την επίμαχη περίοδο στην Β. Ιταλία.
Εν τω μεταξύ διατυπώνονται και κάποιες ανησυχίες από πλευράς των γονέων, αφού όπως και αν έχει, ένα σχολείο αποτελεί χώρο συνάθροισης παιδιών και μεγαλύτερων εκπαιδευτικών. Ωστόσο, συνυπολογίζονται από πλευράς συναρμόδιων υπουργείων και οι «πολύτιμες» διδακτικές ώρες, ειδικά για τις λυκειακές τάξεις και κυρίως για όσους μαθητές φοιτούν στην Γ΄Λυκείου, όπως αναφέρει στη «Θ» από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ξάνθης κ. Αθανάσιος Γανίδης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «σίγουρα είναι ένα σημαντικό θέμα και «επίκαιρο» επειδή όμως δεν είχαμε επιβεβαιωμένο κρούσμα – μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε – ούτε κάποιο πρόβλημα σχετικά με αυτήν την ασθένεια, θεωρούμε ότι για την ώρα αυτό που πρέπει να γίνει, έγινε. Αν χρειαστεί κάτι παραπάνω, πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν και τα αντανακλαστικά της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας, του υπουργείου κ.ο.κ.».

 

«ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Μπαντίκος αναφέρει στην «Θ» ότι «στις 2/3, την Κυριακή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έβγαλε μια οδηγία, που για την δική μας χώρα λέει ότι το επίπεδο κινδύνου είναι μέτριο έως υψηλό, ενδεχομένως, άρα θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για αυτούς που προέρχονται από την Β. Ιταλία, η οποία είχε αύξηση κρουσμάτων και έχει γίνει «εξαγωγή» σε άλλες χώρες. Με βάση αυτό το δεδομένο αλλά και την εμφάνιση τοπικών συμπτωμάτων (σε τοπικό επίπεδο) τριών – τεσσάρων περιπτώσεων, δίνει μια οδηγία να τηρηθεί το πρωτόκολλο που αναφέρεται σε 14 μέρες κατά τις οποίες θα πρέπει να ληφθεί πρόληψη προκειμένου να συνεχίσουμε. Εμείς είχαμε δώσει τα στοιχεία στο Υπουργείο Παιδείας και είχαμε αναφέρει από το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης επέστρεψαν στις 22/2 η μια καθηγήτρια και οι τέσσερις μαθητές, οι οποίοι δεν πήγαν στο σχολείο αυτές τις ημέρες, από δική τους βούληση προκειμένου να δουν αν συμβαίνει κάτι. Είχαμε ένα σύνολο δέκα ημερών που δεν είχαν πάει στο σχολείο και απομένουν τέσσερις για να ολοκληρωθεί το πρωτόκολλο. Η καθηγήτρια δε, έκανε και τεστ και είναι αρνητικό. Άρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, απλώς στην απόφαση με βάση την οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ο ΕΟΔΥ έβγαλε μια εισήγηση κλεισίματος σχολικών μονάδων (28 στον αριθμό) για καθαρά προληπτικούς λόγους».

 

«ΕΞΑΝΤΛΟΥΜΕ ΤΟ 14ΗΜΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ»

«Σε εμάς στην Ξάνθη, υπάρχει και η ιδιαιτερότητα ότι δεν είχαν επαφή με τον χώρο του σχολείου τα άτομα που είχαν επιστρέψει, για να προβούμε και σε άλλες ενέργειες ή απολυμάνσεις κλπ. Επίσης, δεν έχουμε κάποιο γεγονός που να μας λέει ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι, με την έννοια ότι ακόμη ακόμη και η οδηγία από τον ΕΟΔΥ (όπου μπορεί να απευθύνεται ο καθείς διευθυντής κλπ για να πάρει πληροφορίες) αναφέρει ότι όταν δεν υπάρχει συμπτωματολογία, δεν γίνεται καμία ενέργεια. Η ενέργεια γίνεται από την στιγμή που υπάρχει κάποια συμπτωματολογία και εάν προήλθε από την Β. Ιταλία. Άρα, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ξάνθη να θεωρήσουμε ότι συμβαίνει ο,τιδήποτε άλλο» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ήταν καθαρά τυπικό, για την εξάντληση του 14ημέρου. Επειδή πέρασαν δέκα μέρες από την επιστροφή τους, έβαλαν και τις 4 ημέρες του πρωτοκόλλου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Είχαμε συνάντηση και με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Ξάνθη, έχω μιλήσει και με τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, αλλά και με τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Φανουράκη. Συνενοηθήκαμε και απλώς τηρούμε αυτήν την πρόβλεψη. Είναι καθαρά προληπτικός ο λόγος και μόνον. Δεν έχουμε στοιχεία για ο,τιδήποτε άλλο.  Μάλιστα, συνεννοηθήκαμε με τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, να σταλεί αυτοματοποιημένο μήνυμα μέσω του MySchool που ενημερώνει ότι όλο αυτό γίνεται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για την τήρηση του πρωτοκόλλου του δεκατετραημέρου».

«Ο ΕΟΔΥ Ο ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ»

Κλείνοντας ο κ. Μπαντίκος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα από κάποιον (όχι μόνον από αυτούς που γύρισαν από την Β. Ιταλία, που απείχαν και από την ευρύτερη περιοχή ου σημειώθηκαν τα κρούσματα). Αναφορικά με τις απολυμάνσεις κλπ, αυτές θα πρέπει να γίνονται όταν έχουμε κάποιο γεγονός. Η οδηγία από τον ΕΟΔΥ είναι ότι δεν μπορούμε να προβούμε άκριτα, οπουδήποτε, στα πλαίσια μιας υπέρμετρης αντίληψης κινδύνου που μπορεί να έχει ο καθένας. Για παράδειγμα στις σχολικές μονάδες, που πήγαν στο σχολείο τα παιδιά και παρακολουθούσαν μαθήματα και αποφασίζεται η αναστολή για κάποιες μέρες, μπορείς να κάνεις και απολύμανση. Στην Ξάνθη, τα παιδιά δεν πήγαν καθόλου στο σχολείο, για να χρειάζεται κάτι τέτοιο. Βεβαίως, εάν χρειαστεί και έχουμε μια νεότερη οδηγία, θα προχωρήσουμε σε όσα προβλέπονται. Σκεφτείτε ότι υπάρχει μια – δικαιολογημένη θα έλεγα όταν υπάρχει άγνοια στην πληροφόρηση  – υπερευασθητοποίηση του πληθυσμού (κυρίως των γονέων), αλλά ο κατ εξοχήν αρμόδιος φορέας, ο ΕΟΔΥ έχει αναρτήσει συγκεκριμένες οδηγίες και ερωταπαντήσεις στο site, που αφορούν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο εσωτερικό δηλαδή, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε προγράμματα. Για παράδειγμα έχουμε σχολικές μονάδες που πηγαίνουν στην Βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια προγραμμάτων. Δεν έχουμε απαγορευτικό για εσωτερική μετακίνηση. Βέβαια, τα μέτρα υγιεινής που γνωρίζουμε και έχουν κοινωνηθεί και σε όλα τα σχολεία, ως οφείλαμε (πλύσιμο χεριών κλπ) πρέπει να τηρούνται ούτως ή άλλως από τον καθένα μας».

 

«ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ…ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ»

 Από την πλευρά του ο κ. Γανίδης επισημαίνει στη «Θ» ότι «οι πληροφορίες που έχω σχετικά με το κλείσιμο του σχολείου είναι ότι κάποιοι είχαν πάει στην Ιταλία. Δεν έχει παρουσιάσει κανείς συμπτώματα σχετικά με τον κορονοϊό, αλλά αυτό ήταν ένα μέτρο που πάρθηκε για όλα τα σχολεία που έκαναν ανάλογες εκδρομές. Προφανώς, ίσως δόθηκαν οδηγίες στα παιδιά για να μείνουν κάποιες μέρες στο σπίτι τους, για να περάσει το διάστημα της επώασης της ασθένειας, όπου θα φανεί αν κάποια νοσήσουν από τον συγκεκριμένο ιό και νομίζω ότι σαν μέτρο ήταν καλό. Όσον αφορά στα υπόλοιπα σχολεία, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να γίνει απολύμανση, την δεδομένη χρονική στιγμή τουλάχιστον (χωρίς βέβαια να θέλω να υποκαταστήσω την δουλειά των αρμόδιων υγειονομικών αρχών). Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος – για την ώρα – για να γίνει κάτι ανάλογο, γιατί θα χαθούν και οι διδακτικές ώρες. Είναι καλό, ιδίως για τα Λύκεια που πλησιάζουν προς το τέλος, να μην χάνονται άσκοπα διδακτικές ώρες. Είναι ένα «πλήγμα» για τους τελειόφοιτους, αλλά από την άλλη για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τις πανελλήνιες, ίσως τους δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος για να διαβάσουν αυτό το διάστημα και να κάνουν τις απαραίτητες επαναλήψεις. Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι και το κράτος προσπαθεί να μην χαθούν άσκοπα διδακτικές ώρες, για αυτό και η «γραμμή» του υπουργείου ήταν για συγκεκριμένα σχολεία και όχι για όλα. Σίγουρα, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία, αλλά επειδή και αυτές οι ιώσεις ευνοούνται από τον καιρό, είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε. Αν μπορούσαμε να τα αποφύγουμε, κανείς δεν θα κολλούσε γρίπη ή τις ανάλογες ιώσεις μέσα στον χειμώνα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, είναι να τηρήσουμε τους κανόνες υγεινής, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες χωρίς πανικό ώστε να μειώσουμε και τα πιθανά κρούσματα αλλά και την «ζημιά» που θα επιφέρουν αυτά και από εκεί και έπειτα, νομίζω ότι είναι και λίγο θέμα «τύχης». Δεν μπορούμε να μείνουμε όμως ο καθένας στο σπίτι του. Σίγουρα είναι ένα σημαντικό θέμα και «επίκαιρο» (αφού αυτήν την περίοδο ξεκινά το πρόβλημα για την Ελλάδα) επειδή όμως δεν είχαμε επιβεβαιωμένο κρούσμα – μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε – ούτε κάποιο πρόβλημα σχετικά με αυτήν την ασθένεια, θεωρούμε ότι για την ώρα αυτό που πρέπει να γίνει, έγινε. Αν χρειαστεί κάτι παραπάνω, πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν και τα αντανακλαστικά της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας, του υπουργείου κ.ο.κ.»

 

ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί για άλλη μια φορά ότι – μέχρι αυτήν την ώρα τουλάχιστον – δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού στην Ξάνθη, συνεπώς δεν θα πρέπει να υπάρχει και κανένας λόγος πανικού. Κάτι που επισημαίνει και ο Δήμος Ξάνθης, ο οποίος σε χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:
«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και παιδείας, μετά από  εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 που εκδόθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020, είκοσι οκτώ σχολεία σε όλη την Ελληνική Επικράτεια αναστέλλουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τη λειτουργία τους για καθαρά προληπτικούς λόγους και μόνο.
Ανάμεσα στα σχολεία αυτά είναι και το 3ο Γ.Ε.Λ. του Δήμου μας.
Δεν υπάρχει   κανένας λόγος πανικού.
Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα  στο Δήμο Ξάνθης.
Είναι απολύτως σαφές ότι,  όταν και εάν επιβεβαιωθεί κρούσμα, τότε αυτό θα ανακοινωθεί  άμεσα και επίσημα.
Τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει για την ασφάλεια του συνόλου και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην πιθανότητα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοιού COVID-19 εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας σχολείων που περιέχουν ομάδες μαθητών που έχουν επιστρέψει από οργανωμένες σχολικές εκδρομές σε περιοχές με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία ή που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
Ο Δήμος Ξάνθης παρακολουθεί την εξέλιξη στενά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πράττει τα προβλεπόμενα από τη διεθνή πρακτική».