Ο Αγγ. Συρίγος στη «Θ» για τον Έβρο και την τουρκική προκλητικότητα: «Φοβάμαι για προβοκάτσια – Οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν νεκρό»

«Δεν υπάρχει στρατός από την άλλη μεριά γι’ αυτό τα μέτρα είναι αστυνομικού χαρακτήρα» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα του Έβρου με αποκορύφωμα το περιστατικό όπου το βράδυ της Παρασκευής, ένα τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης προσπάθησε να γκρεμίσει τον Ελληνικό φράκτη, ενώ την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές έδιναν στη δημοσιότητα ένα video-ντοκουμέντο, με ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής να απειλεί με εμβολισμό ελληνικό σκάφος!
Εν τω μεταξύ η ένταση και τα επεισόδια στις Καστανιές κλιμακώνονται, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα «καταλαγιάσει» η κατάσταση, όπως άγνωστο παραμένει αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει, ενδεχομένως και άλλο «πλάνο». Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι αναζητούν έναν τουλάχιστον…νεκρό, όπως εξηγεί στην «Θ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Α΄Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει οτι η Τουρκία βρίσκεται στην φάση της «καταπονήσεως» της Ελλάδος.

«ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΚΡΟ»

Ειδικότερα ο κ. Συρίγος ανέφερε στην «Θ» ότι «φοβάμαι για προβοκάτσια. Μου έχει κάνει εντύπωση ότι οι Τούρκοι αναζητούν νεκρό. Μιλούν διαρκώς για νεκρό. Αυτό σημαίνει ότι ψάχνουν να βρουν νεκρό. Αν μετρήσουμε πόσους έχουμε…«σκοτώσει» ως τώρα, είναι πέντε. Υποτίθεται ότι την πρώτη μέρα είχαμε δύο νεκρούς και τώρα έχουμε «κολλήσει» γενικώς σε δύο νεκρούς».

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΜΕΡΑ»

«Δεν υπάρχει από την άλλη μεριά, στρατός. Από την άλλη μεριά – και αυτό είναι που κάνει ιδιάζουσα την περίπτωση- υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να πετούν πέτρες, ξύλα ή δακρυγόνα που τους δίνουν οι Τούρκοι, αλλά δεν είναι στρατός. Οπότε δεν μπορείς να πυροβολήσεις αυτούς τους ανθρώπους. Θα τους αντιμετωπίσεις με αστυνομικά μέσα. Και αυτό ήταν και το κρίσιμο από την πρώτη μέρα. Δηλαδή το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να τους αντιμετωπίσει με αστυνομικά μέσα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νεκροί. Γιατί αυτό ήθελαν, την ύπαρξη νεκρών» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Αυτοί τώρα, περνούν στην φάση της καταπονήσεως».

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΟ»

Αναφορικά με το αν υπάρχει και άλλο «πλάνο» από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Συρίγος επισημαίνει ότι «αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Είναι ακόμη νωρίς. Σίγουρα κάτι ετοιμάζει, αλλά δεν ξέρουμε τι ετοιμάζει. Πιθανότατα κάτι στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε».

 

«ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ – ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ…ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την κατάσταση στον Έβρο, ο ίδιος απαντά: «Βέβαια. Ο Ερντογάν απειλούσε διαρκώς επί χρόνια ότι θα ανοίξει τις πύλες. Τις άνοιξε και δεν έγινε τίποτα. Αυτό οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά στάθηκε στο ύψος της. Αυτό εκ των πραγμάτων αυξάνει την θέση μας. Αλλά τώρα, ο Ερντογάν περνά σε μια φάση που λέει «θα σε ταλαιπωρήσω, θα σε καταπονήσω, θα σε κουράσω. Πόσες δυνάμεις έχεις;». Το θέμα βέβαια ακόμη δεν έχει γίνει ευρωπαϊκό. Θέλει πολλή δουλειά. Δεν αλλάζει εύκολα.

«ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΑΜΑΧΟΥΣ»

Κλείνοντας ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «δυστυχώς (όπως προανέφερα) είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό και αυτό είναι το «όπλο» του Ερντογάν. Ότι θα μας ταλαιπωρήσει, όχι με στρατό αλλά με αμάχους. Δεν αντιμετωπίζεις ποτέ άμαχο πληθυσμό με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. εννοεί πολεμικά). Τα πήγαμε καλά τις τελευταίες δέκα ημέρες πάντως. Πέρασε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν είμαστε σκορποχώρι».