Πρωταγωνιστές σε ένα θρίλερ για την “επόμενη μέρα” οι επαγγελματίες της Ξάνθης

Μ. Τσιακίρογλου: “Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια για όλους”
Ευθ. Μίλκογλου: “Ο θάνατος του εμποράκου – Φοβάμαι οτι θα κλείσουμε πολλοί”

Σαν πρωταγωνιστές σε ένα «θρίλερ» που κανείς δεν ξέρει το τέλος, μοιάζουν οι επαγγελματίες της πόλης μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναγκάστηκε να βάλει «λουκέτο» στα καταστήματα, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του φονικού ιού που πλήττει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Μη γνωρίζοντας την επόμενη ημέρα (όποτε και αν είναι αυτή) σκέφτονται ήδη τα έξοδά τους και τις υποχρεώσεις τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να τους ανακουφίσει με «αναστολές» και άλλα μέτρα, τα οποία ζητούν να είναι «οριζόντια» μιας και δεν είναι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή αλλά και αυτές που παραμένουν ανοικτές, εν μέσω…αβεβαιότητας.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.


«ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ»


Ειδικότερα η κ. Τσιακίρογλου υπογράμμισε οτι «κατά αρχήν αυτή η επόμενη ημέρα δεν ξέρουμε πότε θα είναι. Σίγουρα δεν θα είναι άμεσα και σίγουρα δεν θα είναι όπως ήταν πριν, όχι μόνον για την οικονομία και την αγορα αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Βιώνουμε έναν άτυπο πόλεμο. Η επόμενη μέρα όπως διαβάζουμε – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών – θα είναι όπως το 2008. Προσωπικά για μένα αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Αυτός ο εγκλεισμός δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Τα μέτρα είναι καλά αλλά…ναι μέν αλλά. Θεωρούμε οτι πρέπει να είναι οριζόντια προς τους επαγγελματίες γιατί ουσιαστικά όταν ανοίξουν (το τονίζω το όταν) θα ξεκινήσουν απο το μείον. Θα γίνει ένα ολικό restart για αυτό και θέλουμε οριζόντια μέτρα προς όλους. Δεν υπάρχει επαγγελματίας που δεν έχει πληγεί απο αυτό ανεξάρτητα αν έχει κλείσει την επιχείρησή του ή όχι. Δεν υπάρχει επαγγελματική ομάδα που να μην έχει δεχθεί πλήγμα (απο επιστημονικές ομάδες μέχρι μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους). Δεν βλέπουμε εύκολα «φως στο τούνελ. Εγώ φοβάμαι οτι η κατάσταση που θα βιώσει η αγορά, θα είναι πολύ χειρότερη απο αυτή που βίωσε απο την οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία προς το παρόν. Παρακαλούμε θερμά να μείνουμε όλοι στο σπίτι. Είναι επιτακτική η ανάγκη να περιορίσουμε ακόμη και την μετακίνησή μας στο σούπερ μάρκετ. Ας τελειώσει η «λαίλαπα» και οι όποιες παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε, θα γίνουν μετά. Ας κρατήσουμε χαμηλά την μπάλα. Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι και να βγούμε μαζί απο όλο αυτό. Μέχρι στιγμής, βλέπω οτι ο Πρωθυπουργός μας μαζί με τους κυβερνώντες, έχει κάνει όλα όσα πρέπει και ο,τι περνά απο το χέρι του για να προφυλάξει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Απο εκεί και πέρα υπάρχει και η ατομική ευθύνη, που είναι το παν. Τέλος, μπορεί να μην είναι του αντικειμένου μου, αλλά θεωρώ οτι και ο τουρισμός είναι άγνωστο το πως εξελιχθεί».


«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ – ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΙ»


Απο την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου ανέφερε οτι «αυτόν τον μήνα έχουμε παύση σε ρυθμίσεις, εφορία, ΤΕΒΕ κλπ (όσοι δεν είχαμε χρεωστούμενα). Όλο αυτό ήταν «το κερασάκι στην τούρτα». Έχεις μια παράταση για 2-3 μήνες, αλλά μετά, τι; Όλα αυτά θα συσσωρευτούν και είναι άλλο το «αναστέλλω» άλλο το «απαλλάσσω». Τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους, έπρεπε να υπάρχει ένας «νεκρός» χρόνος. Να μην υπάρχουν καν 1,2 ή 3 μήνες. Βέβαια και εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος, είχαμε ζητήσει έξι μήνες παράταση αλλά είχαμε ζητήσει και ένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, που δεν μπορώ να κρίνω εγώ ποιο είναι. Θα είναι ρύθμιση στην ρύθμιση; Θα είναι έξτρα δόσεις στις ρυθμίσεις; Ή θα είναι «νεκρός» χρόνος; Πολύ φοβάμαι οτι μετά απο όλο αυτό, θα κλείσουμε πολλές επιχειρήσεις. Πως θα ανταπεξέλθω σαν ΜμΕ να «κοντράρουμε» τις μεγάλες εταιρείες; Πως θα μπούμε στην νέα σεζόν; Η μικρομεσαία επιχείρηση στηρίζει τόσα χρόνια την οικονομία. Αν κλείσουν αυτές, όλος ο κόσμος θα μετατοπιστεί σε μεγάλες εταιρείες. Πως θα ζήσει με 300-400 ευρώ; Πως δεν θα φύγει η νεολαία μας (που τώρα το θυμηθήκαμε ξανά) στο εξωτερικό; Δεν υπάρχει κάποια βοήθεια και δεν μιλώ – για να μην παρεξηγηθώ – μόνον για την σημερινή κυβέρνηση. Άρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν σοβαρό θέμα μετά. Και τώρα έχουμε, γιατί δεν μας ρωτά κανείς πως ζούμε. Κάποιοι παλιοί (απο τον πατέρα τους) έχουν τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους. Οι νέοι, που έχουμε ξεκινήσει πριν 20 χρόνια, είμαστε στα ενοίκια που «τρέχουν» και για το σπίτι και για το μαγαζί. Είναι δυσβάσταχτα τα έξοδα. Όταν ήσουν ανοικτός, είχες και κάποια (λίγα) έσοδα. Άρα είναι πολύ βασικό να κοιτάξουμε τους μικρούς επαγγελματίες την επόμενη ημέρα. Εκτιμώ οτι θα πρέπει να υφίσταται ως «νεκρός» ο χρόνος αυτός. Να μην υπάρχουν 12 αλλά 9 ή 8 μήνες το 2020. Βέβαια αυτό σημαίνει πλήγμα για την οικονομία της χώρας, αλλά το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο αν κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί δεν θα έχουν μετά να λαμβάνουν απο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που όλο και κάτι πληρώνει κάθε μήνα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είμαστε ατομικές και οικογενειακές. Ζούνε οικογένειες απο αυτά τα μαγαζάκια (μπορεί και δύο και τρεις μαζί). Έφτασε ο θάνατος του εμποράκου. Όλος ο κόσμος βέβαια είναι έτσι αλλά οι έμποροι βιώνουν μεγαλύτερο πλήγμα γιατί δεν έχουν έσοδα απο πουθενά. Έχουν μόνο έξοδα».