Π. Διούδη: «Ο εγκλεισμός προκαλεί έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας»

«Δίκοπο μαχαίρι» για ζευγάρια και οικογένειες το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος φορέας στον Ν. Ξάνθης που υποστηρίζει κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά» σημειώνει η ίδια στην «Θ»

Έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, φαίνεται να προκαλεί το #Μένουμε_Σπίτι σε αρκετές ελληνικές οικογένειες, με θύματα γυναίκες αλλά και παιδιά. Κάτι που ανακύπτει φυσικά και απο τις τηλεφωνικές γραμμές SOS 15900 (για γυναίκες) και 1056 (για παιδιά), που παραμένουν ανοικτές προκειμένου να καταγγέλλονται και να καταγράφονται, αντίστοιχα φαινόμενα, ψυχοπιεστικών καταστάσεων που πολλές φορές καταλήγουν σε κακοποίηση.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα απο το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλά η Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Έκφραση» Ν. Ξάνθης κ. Παγώνα Διούδη, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει οτι «η απομόνωση και ο περιορισμός στο σπίτι με τον σύντροφο ή την σύντροφο είναι δίκοπο μαχαίρι».

«Ο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Ή ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΞΑΡΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ»


Αναλυτικότερα η ίδια ανέφερε οτι «είναι γεγονός οτι ο εγκλεισμός θα προκαλέσει ή ήδη έχει προκαλέσει έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας για αυτό και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προνοήσει για τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Το οτι οι σύζυγοι παραμένουν περισσότερο απο κάθε άλλη φορά – χωρίς περιθώριο πολλών μετακινήσεων – στο σπίτι, αυξάνει τα κρούσματα βίας για αυτό και απο την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 15900, όπου τηρώντας το απόρρητο, ειδικοί παρέχουν συμβουλές και άλλες υπηρεσίες σε όσες γυναίκες το έχουν ανάγκη. Επίσης και για τα παιδιά, παρέχεται η εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056, όπου μπορεί να καλέσει κάποιος για πληροφορίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ»


«Αναφορικά με τον νομό μας, δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, θεωρώντας όμως οτι η πόλη μας όπως και όλες οι πόλεις της χώρας μας, επηρεάζονται απο τις συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες τους και απο την στιγμή που είναι ψυχοπιεστικές οι καταστάσεις, πιθανολογούμε και περιμένουμε έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στην περιοχή μας» συνέχισε η ίδια, τονίζοντας οτι «στον Νομό Ξάνθης, δεν υπάρχει συγκεκριμένος φορέας που υποστηρίζει εξειδικευμένα τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά. Εμείς είμαστε φορέας πρώτης υποδοχής και κάνουμε παραπομπές. Δεν αναλαμβάνουμε συνολικά την διαχείριση αλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε προς τις κατάλληλες δομές στήριξης».

«ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»


Κλείνοντας η κ. Διούδη σημείωσε οτι «η απομόνωση και ο περιορισμός στο σπίτι με τον σύντροφο ή την σύντροφο είναι δίκοπο μαχαίρι. Η θα ισχυροποιηθεί ή θα φέρει δυσλειτουργίες και προβλήματα που υπήρχαν και πριν, αλλά παραμερίζονταν λόγω των υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Μια τέτοια συνθήκη θα προκαλέσει κραδασμούς σε πολλές οικογένειες. Θα βοηθούσε πολύ να αποφασίσουμε τι θέλουμε να βγάλλουμε απο αυτό, αν θα την αφήσουμε να γίνει πρόβλημα ή ευκαιρία. Τα ζευγάρια θα μπορούσαν να μιλούσαν ειλικρινά ο ένας σοτν άλλον, να μοιράζονται ειλικρινείς συζητήσεις, να γίνεται καταμερισμός των υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι. Να δίνει ο ένας προσωπικό χώρο και χρόνο στον άλλον, να κάνουν κοινές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Γενικώς πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας, είτε ως μέρος ενός συστήματος ζευγαριού είτε ως μέρος συστήματος οικογένειας, να αξιοποιήσουμε αυτήν την κρίση και να δούμε με διαφορετική «ματιά» όσα θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένα».

Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900


Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ SOS 1056


Η αναγνωρισμένη ως Εθνική, Γραμμή SOS 1056 λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.
Η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία).
Η Γραμμή 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.