Σπ. Ραψομανίκης: «Δεν μεταφέρει κορωνοϊούς η σκόνη… Επιβαρυνόμαστε περισσότερο από τις εποχικές αλλεργίες»

Με αφορμή την θερμή «εισβολή» και την αφρικανική σκόνη…

«Προστατεύουν οι μάσκες, αλλά δεν είναι όλες αποτελεσματικές» σημειώνει ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ

Με τον κορονοϊό σε διάρκεια ακόμη (αν και η πορεία του ιού τουλάχιστον για την Ελλάδα είναι καθοδική) συνεχίζει η καθημερινότητα για τους Ξανθιώτες. Μια καθημερινότητα κατά την οποία συνεχίζουν να αποτελούν «αξεσουάρ» το αντισηπτικό και η μάσκα (κυρίως σε χώρους όπου εντοπίζεται συγχρωτισμός). Εκτός από τον κορονοϊό όμως, η χώρα μας υποδέχεται μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη που θα διαρκέσει – ευτυχώς – λίγες ημέρες, ενώ συν τοις άλλοις ήδη τα πανέμορφα κατά τα άλλα άνθη, συντελούν και στις εποχικές αλλεργίες που «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπύρος Ραψομανίκης.

«ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «περισσότερο επιβαρυνόμαστε όχι από την σκόνη, η οποία είναι περιστασιακή και μέσα σε δυο ημέρες μπορεί να περάσει, αλλά από τις αλλεργίες της εποχής, οι οποίες κάνουν ζημιά. Υποφέρω και εγώ από το ίδιο πράγμα. Πολλά άτομα υποφέρουν από αλλεργίες αυτήν την εποχή για τουλάχιστον για 3-4-5 εβδομάδες λόγω της γύρης από την άνθιση των φυτών και καταβάλλουν βέβαια το ανοσοποιητικό».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ»

Αναφορικά με τις μάσκες και το αν προστατεύουν τόσο από την σκόνη όσο και από τις αλλεργίες, ο ίδιος επισήμανε ότι «προφυλάσσει από την σκόνη, προφυλάσσει και από τις αλλεργίες. Προσωπικά την φορώ για την αλλεργία και όχι για τον κορωνοϊό, διότι μόλις ολοκληρώσαμε μια αρκετά εκτεταμένη – πειραματική – εργασία στο εργαστήριο. Δοκιμάσαμε τουλάχιστον 10 μάσκες για το πόσο αποτελεσματικές είναι σε περίπτωση που ο κορωνοϊός μεταφέρεται από την ατμόσφαιρα. Προχθές βγήκαν δημοσιεύσεις από την Αμερική (από το  National Institutes of Health) από το Υπουργείο Αμύνης τους. Όλοι αυτοί μαζί μαζεύτηκαν και είπαν ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα. Δεν θα σας πω παρακάτω για να μην πω τίποτε άλλο. Όλοι συγκλίνουν στο ότι μεταφέρεται μέσω της ατμόσφαιρας. Βεβαίως και είμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί. Πρέπει να φοράμε τις κατάλληλες μάσκες. Οι μάσκες δεν είναι όλες αποτελεσματικές και δη εκείνες που φτιάχνουμε στο σπίτι. Αν βρισκόμαστε σε χώρο στον οποίο συγχρωτίζονται πάρα πολλά άτομα, δεν μας προφυλάσσουν πάρα πολύ καλά οι «σπιτικές» μάσκες. Ίσως, όχι τόσο αν βρισκόμαστε σε ένα πάρκο (που είναι ανοικτός ο χώρος) αλλά στα ΜΜΜ, σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, σε κλειστούς χώρους (σουπερ μάρκετ, άλλα μαγαζιά κλπ) πρέπει να κρατούμε τις αποστάσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατούνται οι αποστάσεις και θα έλεγα ότι ξέροντας ότι μεταφέρεται με την ατμόσφαιρα, ίσως για την προστασία την δική μας (δεν με ενδιαφέρει και πάρα πολύ τι λέει η πολιτεία εδώ) να έχουμε μάσκες επάνω μας. Διότι τα δύο μέτρα δεν είναι αρκετά».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ – ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ»

«Κατά τις τελευταίες δημοσιεύσεις των συναδέλφων και από την Κίνα και από την Κορέα και από την Αμερική και από την Ολλανδία βγαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για την μεταφορά του ιού στην ατμόσφαιρα και φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι η έκθεση σε αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια. Δηλαδή αν περάσει κάποιος από δίπλα μας για δύο δευτερόλεπτα, δεν έχει σημασία. Η έκθεση είναι συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων επί χρόνω (για πόσο χρόνο εκτιθέμεθα). Η έρευνα επάνω σε αυτά τα θέματα συνεχίζεται. Δεν έχουμε αποφασίσει, δεν έχουμε κατασταλάξει, δεν ξέρουμε ακόμη όλη την ιστορία και όλη η Υφήλιος εργάζεται πυρετωδώς επάνω στον κορωνοϊό» συνέχισε ο ίδιος. Εγώ εκφέρω την γνώμη μου» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «η αφρικανική σκόνη δεν φέρνει κορωνοϊούς και ιούς. Η σκόνη επιβαρύνει το αναπνευστικό αλλά για μια – δυο μέρες. Αυτό που επιβαρύνει και θα επιμένω σε αυτό είναι οι εποχιακές αλλεργίες. Η γύρη που βγαίνει από τα φυτά και η ανθοφορία κρατά 3-4-5 εβδομάδες. Αυτές τις εβδομάδες – εξαρτάται από τον χρόνο και το αν είμαστε στο 2020 ή στο 2018 έχει διαφορά πόσο κρατά η ανθοφορία – αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία και όχι η σκόνη. Αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και του μειώνει το ανοσοποιητικό αν το άτομο είναι αλλεργικό. Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι τα τελευταία «μαντάτα» που έχουμε από πολύ μεγάλα εργαστήρια είναι ότι ο ιός μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι τρεις ώρες η διάρκεια ζωής του στην ατμόσφαιρα. Πρέπει να προσέχουμε γιατί μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα και σημασία έχει η έκθεση.  Επαναλαμβάνω επίσης ότι αν περάσει κάποιος από δίπλα σας, θετικός στον κορωνοϊό, αλλά για δύο δευτερόλεπτα, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Αν συγχρωτίζεστε με ένα τέτοιο άτομο για μισή ώρα μέσα στο μετρό για παράδειγμα και δεν φοράτε ούτε εσείς ούτε εκείνο το άτομο μάσκα, τότε αυτό είναι επικίνδυνο. Έχει σημασία και ο χρόνος».