Τυροκομική Μονάδα και Ξενοδοχείο – Συνεδριακό Κέντρο σε πρώτη φάση…
Κανονικά λειτουργούν τα «Καλώδια Ξάνθης»- Δηλώσεις Γ. Ζερενίδη- Μ. Τσέπελη στη «Θ»
«Πέρασε» κατά πλειοψηφία στην δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στις 19/6 το θέμα της «έγκριση διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης εντός ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Ευμοίρου». Πρόκειται για μια έκταση 34 περίπου στρεμμάτων (σ.σ. συγκεκριμένα πρόκειται για δύο τμήματα του αρ.161 αγροτεμαχίου, 17.198,78τ.μ. έκαστο) για επαγγελματική χρήση, για τα οποία μάλιστα ήδη δύο εταιρίες (που θα συνεργαστούν ) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αναφορικά με την μίσθωση. Ωστόσο, αυτή την στιγμή καταρτίζονται οι όροι της δημοπρασίας, που θα περάσουν και από την Οικονομική Επιτροπή και άρα δεν αποκλείεται να βρεθούν (δυνητικά) και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος παράλληλα ερωτηθείς από την «Θ» για την πορεία του εργοστασίου «Καλώδια Ξάνθης» επισημαίνει ότι «λειτουργεί κανονικά» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο «ο δήμος δεν εμπλέκεται, καθώς πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση».
Το γεγονός ότι το εν λόγω εργοστάσιο στα Κιμμέρια Ξάνθης, λειτουργεί κανονικά, επιβεβαιώνει και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, εξηγώντας ότι η μεγαλύτερη παραγωγή, καθυστέρησε λόγω CoviD -19.
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ»
Αναλυτικότερα ο κ. Ζερενίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από δύο εταιρείες οι οποίες θέλουν να κάνουν μια πρότυπη τυροκομική μονάδα και ένα ξενοδοχείο – συνεδριακό κέντρο. Οι δύο εταιρείες θα συνεργάζονται. Το πρότυπο τυροκομείο θα είναι και κέντρο εκπαίδευσης τυροκομίας και θα λειτουργεί δίπλα και το συνεδριακό για να καλύπτει κάποιες ανάγκες, όπως τις ανάγκες ενημέρωσης και προβολής αυτής της δράσης».
«ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ Η ΕΚΤΑΣΗ – ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»
«Αυτά τα στρέμματα θα βγουν σε δημοπρασία, οπότε δυνητικά αυτή η δημοπρασία μπορεί να προσελκύσει και άλλους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον από αυτές τις δύο εταιρείες έχει εκδηλωθεί» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «το θέμα έχει πάρει δια περιφοράς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και τώρα καταρτίζονται οι όροι δημοπράτησης και θα περάσει από Οικονομική Επιτροπή. Η μίσθωση της έκτασης θα αφορά σε 99 χρόνια».
«ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ»
Σε ερώτημα της «Θ» αναφορικά με τα «Καλώδια Ξάνθης», την εταιρεία που τίμησε μάλιστα και ο Δήμος Ξάνθης προ καιρού, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση. Εμείς σαν δήμος δεν εμπλεκόμαστε και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσουμε για μια ιδιωτική επιχείρηση. Πάντως λειτουργεί κανονικά από ο,τι γνωρίζω. Είναι ένα εργοστάσιο, μια επιχείρηση, που ναι μεν θα έχει την ίδια παραγωγική δομή με την επιχείρηση που έκλεισε (με το προηγούμενο καθεστώς) αλλα ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα επιχείρηση και αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπήρχε ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο έπρεπε να παράγει τα προϊόντα, να πάρει κάποιες πιστοποιήσεις (τα CE, τα ISO κλπ) και μετά να μπει στην κανονική παραγωγική διαδικασία. Από ο,τι γνωρίζω, πρέπει να είναι σε αυτό το στάδιο. Ο δήμος δεν εμπλέκεται. Είναι ιδιωτική επιχείρηση. Τους επενδυτές τους βοηθούμε, δεν τους βάζουμε εμπόδια. Όσο λιγότεροι εμπλέκονται, τόσο το καλύτερο. Είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής και η επιχείρηση έχει μια μέθοδο για την λειτουργία της. Ακολουθούν αυτήν την μέθοδο και από όσο γνωρίζω λειτουργεί κανονικά».
«ΕΥΤΥΧΗΜΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»
Κλείνοντας ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι «είναι ευτύχημα που αυτήν την στιγμή έχουμε κάποιους επενδυτές που ενδιαφέρονται για την περιοχή και του Δήμου μας και για την ευρύτερη περιοχή. Εμείς ως δήμος είμαστε κοντά τους στο να τους παρέχουμε όποια βοήθεια ή διευκολυνσεις, ώστε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».
«ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΛΟΓΩ COVID Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ»
Για το εργοστάσιο των «Καλωδίων Ξάνθης» ο κ. Τσέπελης, επισήμανε λιτά ότι «ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εξαγωγές. Τώρα ξεκίνησε η παραγωγή. Πως θα δούλευε ο άνθρωπος με τον CoviD; Έχει περίπου 30 εργαζόμενους και θα πάει στους 65. Προφανώς και καθυστερεί λόγω CoviD η μεγαλύτερη παραγωγή».