Στην τελική ευθεία το κυνοκομείο Ξάνθης

Τα παράπονα των φιλόζωων-Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Παρά το γεγονός ότι το Κυνοκομείο Ξάνθης οδεύει προς το τέλος του, εντούτοις συνεχίζουν να εκφράζονται παράπονα από πλευράς φιλόζωων, τόσο αναφορικά με την εικόνα των αδέσποτων στην Ξάνθη, όσο και με την συμμετοχή φιλοζωικών οργανώσεων σε θέματα που άπτονται της προσπάθειας (αμιγώς εθελοντικής για το καλό των τετράποδων φίλων μας) που γίνεται επί σειρά ετών.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ», με αφορμή το 2ο εντός ημερήσιας διάταξης θέμα, της χθεσινής (δια περιφοράς) Οικονομικής Επιτροπής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης καθώς και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κ. Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου, με τον πρώτο να αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου και την δεύτερη να εστιάζει στην τραγική (εν έτη 2020) κατάσταση με τα αδέσποτα στην πόλη και όχι μόνον.

«ΕΝΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ – Ο ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ»

Ειδικότερα η κ. Ζαφειριάδου ανέφερε στην «Θ» ότι «το κυνοκομείο το ακούω από το 2013. Φτάσαμε στο 2020 και εύχομαι να γίνει. Βέβαια θα ξαναπώ ότι ένα κυνοκομείο δεν είναι μόνον τα «ντουβάρια». Πρέπει να στελεχωθεί σωστά και θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα κάνουν. Η κατάσταση με τα αδέσποτα αυτήν την στιγμή είναι ο,τι χειρότερο. Αυτό δεν το λέω εγώ. Φαίνεται. Αυξάνονται και πληθύνονται διότι δεν τηρούνται οι νόμοι. Αν δεν γίνει υποχρεωτική η στείρωση και αν δεν εφαρμοστούν, επιτέλους, αυτοί οι νόμοι που υπάρχουν – αλλά δεν εφαρμόζονται – στην Ελλάδα, δεν θα αλλάξει τίποτα. Ο Δήμος Αβδήρων, παρόλο που είναι ένας μικρός δήμος, κάνει επιτέλους ένα βήμα. Σε συνεργασία με την αστυνομία, θα περάσουμε, θα ενημερώσουμε και όπου χρειαστεί, θα επιβληθεί πρόστιμο. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να κάνει ο Δήμος Ξάνθης, εδώ και…αιώνες. Ένας μικρός δήμος δίνει το παράδειγμα, διότι εκεί ο Αντιδήμαρχος έχει καταλάβει το πρόβλημα και θέλει τα το «χτυπήσει» στην «ρίζα». Στον πολίτη. Η αστυνομία, ο δήμος και το φιλοζωικό μας, θα περάσει από όλα τα χωριά, θα ενημερώσει τον κόσμο με αφίσες για τις υποχρεώσεις και παράλληλα θα επιβληθεί, όπου χρειάζεται, πρόστιμο. Για το κυνοκομείο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το φιλοζωικό «Αδεσποτούλια Ξάνθης» δεν έχει λόγο. Ζητήσαμε να γίνει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και να πάρουμε μέρος στην επιτροπή και δεν μας δέχθηκαν. Εμείς είμαστε από το 2013. Είμαστε το πιο παλιό φιλοζωικό. Ο λόγος ήταν ότι «είναι ήδη αρκετοί και κάνουν ήδη δουλειά για τον δήμο». Δεν μας χρειάζονται δηλαδή. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι «αρκετοί». Ρωτήστε τον κ. Μπαντάκ. Τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» ζήτησαν να πάρουν μέρος στην επιτροπή αναφορικά με το κυνοκομείο κλπ και δεν το δέχθηκαν, όπως ζητήσαμε να κάνουμε και πρωτόκολλο συνεργασίας (για να μπορούμε να κάνουμε δράσεις σε σχολεία κλπ) αλλά ούτε αυτό το δέχθηκαν, γιατί θεωρούν ότι αυτοί αρκούν. Από εκεί και πέρα, εγώ για τον Δήμο Ξάνθης, δεν έχω να πω τίποτα. Μπορώ να κατεβάσω και την ταμπέλα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» για να τελειώνουμε. Αυτό ήταν το «ευχαριστώ» ενός δήμου, σε μια αφιλοκερδή προσφορά επτά ετών».

«ΣΤΙΣ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ».

Από την πλευρά του ο κ. Ζερενίδης, αναφορικά με το τεχνικό σκέλος του κυνοκομείου, υπογράμμισε ότι «χθες το θέμα αφορούσε στην έγκριση του 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα που ουσιαστικά είναι και ο τελικός. Για να ολοκληρωθεί ένα έργο πρέπει να οριστικοποιηθούν οι ποσότητες κατασκευής και γίνεται ένας ανακεφαλαιωτικός πίνακας. Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Ουσιαστικά το έργο κλείνει. Η παράδοση είναι στις 2 Αυγούστου. Έχουν απομείνει κάποιες μικρές εργασίες για την ολοκλήρωσή του. Περί τα τέλη Ιουλίου, λογικά, θα το έχουμε παραλάβει. Από εκεί και πέρα, το έργο περιλάμβανε τα «σπιτάκια» (τα κελιά) των αδέσποτων σκυλιών, τους χώρους φιλοξενίας και ένα κτίριο διοικητικής χρήσης (όπου μέσα είναι το ιατρείο, το προσωπικό και η διοίκηση) αλλά και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός κλπ). Ολοκληρώνεται λοιπόν αυτό ενώ ήδη εδώ και 6 μήνες έχουμε εντάξει τον εξοπλισμό του ιατρείου και όλα τα όργανα γενικά στο «Φιλόδημος» σαν πρόταση. Βέβαια, όπως γνωρίζετε, αυτό δεν προχώρησε. Υπήρχε μια καθυστέρηση, γιατί πολλά έργα θα «γεφυρωθούν» με το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που θα «τρέξει» η κυβέρνηση και εμείς πιέζουμε προς αυτήν την γραμμή, προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε τον εξοπλισμό μέσα στον Αύγουστο – Σεπτέμβριο.  Δηλαδή μέσα στην χρονιά, ίσως και μέσα στο Φθινόπωρο να έχουμε και τον εξοπλισμό, οπότε θα μείνει μόνον η στελέχωση, θα γίνουν και οι σχετικές προκηρύξεις για να λειτουργήσει».

«ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΧΡΗΖΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

«Είμαστε, τουλάχιστον από άποψη της μονάδας, στην τελική ευθεία. Μέσα στην χρονιά θα ολοκληρωθούν και τα κτιριακά και ο εξοπλισμός και – πιστεύουμε- η στελέχωση. Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι ένα πρόβλημα που θέλει μια οριστική επίλυση. Εκεί πρέπει και ο δήμος, με τις αρμοδιότητες που έχει και οι φιλοζωικές, να κατεβάσουμε μια πρόταση, να βρούμε ένα σχέδιο επίλυσης, διότι και τα σκυλιά είναι στο περιβάλλον όπου ζούμε και δεν μπορούμε να τα εξαιρέσουμε από αυτό. Απλώς πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, διότι και πολλά από τα αδέσποτα, είναι επιθετικά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «οι ενημερώσεις είναι και μια αρμοδιότητα του δήμου, που πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ως πολίτης στο θέμα αυτό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που να την σεβαστούν όλοι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η κοινωνία. Είμαι υπέρ του εθελοντισμού, αλλά το πώς θα οργανωθεί διοικητικά αυτό το κομμάτι, είναι αρμοδιότητα του αντιδημάρχου κ. Μπαντάκ και θα το δει. Εγώ πάντως είμαι υπερ του εθελοντισμού και πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αρκετά ζητήματα και όλοι να βοηθούμε (κοινωνία και δήμος) στην επίλυση τέτοιων σοβαρών θεμάτων, όπως αυτό των αδέσποτων».