Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν ήδη εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίο πρόκειται γα επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και συμμετείχαν οι τέσσερις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας και ο διευθυντής τη διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Στους δημάρχους έγινε ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.
Ο δήμος Παγγαίου με ανακοίνωσή του ζητάει από τους επαγγελματίες και τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία τους και την προστασία των επισκεπτών της περιοχής.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες διοικητικές και υγειονομικές αρχές. «Η περιοχή μας, ανέφερε, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και ήταν επόμενο να υπάρξουν κάποια κρούσματα, παρά το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες τόσο η Καβάλα όσο και η Θάσος δεν είχαν παρουσιάσει κανένα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα πρέπει να μας επηρεάσει και να μας πανικοβάλει. Νομίσω ότι με ψυχραιμία, με ετοιμότητα κι αν όλοι τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα. Ο καθένα μας αν τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας προστατεύει πρώτα την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία των γύρω του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Επιβάλλεται να μη βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή ηλικιωμένοι και συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα να φορούν μάσκες σε κλειστούς κυρίως χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα
Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, όταν και άνοιξαν τα σύνορα της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τα 27 νέα κρούσματα, τα 17 ήταν εισαγόμενα.
Πιο αναλυτικά:
- δεκατέσσερα (14) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα (προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο)
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Δέκα πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Τέσσερις (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επίσης, καταγράφηκε ένας θάνατος, με το σύνολο να ανέρχεται σε 193. Οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αυτό που παρακολουθούν επίσης με μεγάλη προσοχή οι αρμόδιοι, είναι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, τόσο στις κλινικές όσο και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς αποτυπώνουν τη σοβαρή εικόνα της νόσου και την επιβάρυνση εκείνων που διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα νοσοκομεία αναφοράς δείχνουν μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες σε Μονάδες σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου μήνα.
Γώγος: Πότε θα κλείσουν τα σύνορα
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα στα σύνορά μας όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (08/07), ο καθηγητής εξήγησε ότι σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων υπάρχει πρόβλημα με έξαρση κρουσμάτων και ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη θα έχουμε θέμα.
Επισήμανε, δε, ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Σερβία και ευτυχώς έγινε αντιληπτό εγκαίρως στην Ελλάδα και πήραν μέτρα, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Οι πιο κοντινές χώρες σε εμάς είναι οι πιο επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι και από την Αλβανία έχουν μπει άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί. Ο καθηγητής ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τελείως τα χερσαία σύνορα.
Όσοι εντοπίζονται θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα, κάτι που όμως μπορεί, επίσης, να αποτελέσει πρόβλημα στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ή να νοσηλευτεί στην χώρα μας.
Σχετικά με τα πανηγύρια τόνισε ότι αυτά είτε αυτά θα πρέπει να απαγορευτούν είτε να υπάρχει επιτήρηση. Σε κάθε περίπτωση οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις οδηγίες.
Για τα νεότερα στοιχεία ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι ο ιός μεταδίδεται και από τον αέρα, όπως ανακοίνωσε και ο ΠΟΥ. «Παγκοσμίως βρισκόμαστε ή πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας», προσέθεσε.