Π. Χαρέλας: «Αυξημένες ροές– Χρειαζόμαστε εξοπλισμό – Δεν ξεκίνησε ακόμη ο φράκτης»

«Φουλαρισμένη» η φετινή μεταναστευτική… «σεζόν» στις Καστανιές Έβρου

«Να δούμε έγκαιρα τις ελλείψεις για να είμαστε έτοιμοι στις νέες απειλές», επισημαίνει ο ίδιος στην «Θ»

Μπορεί το ζήτημα των κλειστών συνόρων της ΑΜΘ, να μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα, λόγω του πλήγματος στον τουρισμό της περιοχής, ωστόσο υπάρχουν και εκείνα τα σύνορα των Καστανέων Έβρου, που «ταλανίζονται» από τις αυξημένες ροές μεταναστών, που εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος.
Οι συνοριοφύλακες προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, ήτοι θερμικές κάμερες και – κυρίως – οχήματα. Εν τω μεταξύ, σε ο,τι αφορά στον «Φράχτη» στον Έβρο, ναι μεν αναγγέλθηκε, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ κ. Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρεται και στον διαγωνισμό για τους Συνοριοφύλακες.

«ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΡΟΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ»

Ειδικότερα ο κ. Χαρέλας ανέφερε στην «Θ» ότι «έχουμε αυξημένες ροές μεταναστών και προσπαθούμε να τις διαχειριστούμε. Αυτό αποτυπώνεται και μέσω των διακινητών που έρχονται και προσπαθούν να φορτώσουν όσους μετανάστες προσπαθούν και περνούν το ποτάμι και εμείς από την δική μας πλευρά – και στην παραποτάμια περιοχή και στους δρόμους επάνω – προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε και να τους συλλάβουμε. Αυτό γίνεται. Έχουμε όμως αυξημένες– απόπειρες – μεταναστών να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος».

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΗ»

«Εμείς αυτό που θέλουμε από την ηγεσία μας, είναι να μας εξοπλίσει – έχει χρέος να το κάνει – με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Αυτό σημαίνει: Θερμικές κάμερες (που δεν τις είδαμε), οχήματα (που δεν τα είδαμε) και όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις που υπάρχουν εκεί επάνω» συνέχισε ο ίδιος ενώ αναφορικά με τον Φράκτη στον Έβρο, τόνισε ότι «έχει αναγγελθεί αλλά δεν ξεκίνησαν ακόμη οι εργασίες. Περιμένουμε να ξεκινήσουν. Όπως και οι πυλώνες με σταθερές κάμερες στα σημεία για να μπορέσουμε να έχουμε οπτική επαφή μέσω καμερών. Όλα αυτά είναι στον προγραμματισμό να γίνουν. Αυτήν την στιγμή όμως έχουμε αυξημένες ροές που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Και αν αργούν να στηθούν οι κάμερες και αν το προσωπικό αργεί να έρθει, αυτό που θα έπρεπε να είχαμε όπως και αν έχει είναι τα οχήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας».

«ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΔΥΣΚΟΛΑ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ»

«Θα περάσουμε πάλι δύσκολα, αν η Τουρκία – όπως στις αρχές Μαρτίου – θα προσπαθήσει να πιέσει με μαζικές ροές την Ελλάδα σε τόσο έντονο βαθμό. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι αν εμείς είμαστε εντάξει, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανένα πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κύμα που θα μας στείλουν οι Τούρκοι. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι να στρωθούμε και να δούμε τι χρειάζονται τα σύνορα και να δώσουμε την βαρύτητα που χρειάζεται στα σύνορα και όχι να ευελπιστούμε πάντα στο φιλότιμο και στον πατριωτισμό των συναδέλφων που είναι στα σύνορα» επισήμανε επίσης ο κ. Χαρέλας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «από τις υποσχέσεις του Μαρτίου έχουν περάσει τέσσερις. Τα μπουφάν των συναδέλφων που ήταν τότε μέσα στο δάσος των Καστανιών και τρύπησαν παλεύοντας με τους μετανάστες (που τα είχαν αγορασμένα και εκείνα από την τσέπη τους), δεν τους έχουν χορηγηθεί ακόμη. Ευτυχώς ήρθε το Καλοκαίρι και δεν φοράμε μπουφάν. Περάσαμε τόσο δύσκολα, όλη η Ελλάδα κοιτούσε τα σύνορα του Έβρου και περιμέναμε μια διαφορετική αντιμετώπιση και ένα ενδιαφέρον για να έρθουν και οχήματα, να έρθει και εξοπλισμός και ακόμη δεν ήρθε τίποτα. Θα πρέπει η ηγεσία να σκύψει επιτέλους επάνω στο θέμα και να δει τι ανάγκες υπάρχουν. Το μεταναστευτικό δεν σταματά καθόλου».

«ΚΟΠΗΚΑΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΕ…ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΕΧΝΙΚΑ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ»

Τέλος ο κ. Χαρέλας αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό των συνοριοφυλάκων, σημειώνοντας: «Στα αθλήματα και στα ψυχοτεχνικά τεστ, φάνηκε ότι δεν έγινε με τις σύννομες διαδικασίες. Έχουμε πολλές καταγγελίες υποψηφίων (και επίσημα) για τον διαγωνισμό, σχετικά με το ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι που έπρεπε στον διαγωνισμό των ψυχοτεχνικών και των αθλητικών τεστ, τόσο για την ειδική κατηγορία όσο και για τις γυναίκες. Έχουμε πρωταθλητές (μέχρι και σήμερα ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό) που κόπηκαν. Κρίθηκαν ανίκανοι για «Χ» και «Ψ» λόγους για να μπουν στο σώμα. Έχουμε πολλές καταγγελίες που οφείλει να διερευνήσει και η ομοσπονδία και να στείλει άμεσα υπόμνημα προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας».