Ξεκίνησαν τα τεστ αντισωμάτων στην Ξάνθη- Συνεχίζονται τα τεστ κορωνοϊού

Θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή –Μεγάλο το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών –   Όλα όλα πρέπει να γνωρίζετε

Ανδρ. Παπαδοπούλου: «Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό»

Στον χώρο δειγματοληψιών για τα τεστ αντισωμάτων CoviD, βρέθηκε χθες το πρωί-πρώτη ημέρα η «Θ» προκειμένου να παρακολουθήσει την διαδικασία και να σας μεταφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν.
Διευκρινίσεις την διεξαγωγή του εν λόγω τεστ έδωσε στην «Θ» η Επόπτρια των ΚΟΜΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου. Υπενθυμίζεται, ότι ήταν ένα πάγιο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη κ. Ευφραιμίδη και του ιατρικού κόσμου, ώστε να γίνει γνωστό το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού της Π.Ε Ξάνθης.

«ΜΕ ΛΗΨΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ – ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ»

Ειδικότερα η ίδια ανέφερε ότι «τα τεστ αντισωμάτων ξεκίνησαν σήμερα (σ.σ. χθες) για τον Δήμο Ξάνθης στις 8.00 και για τον Εχίνο στις 11.00. Στην Ξάνθη γίνεται με την συνδρομή του νοσοκομείου (λήπτριες) και την Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Ξάνθης και το κλιμάκιο στον Εχίνο είναι από τα κεντρικά του ΕΟΔΥ. Η εξέταση του τεστ αντισωμάτων γίνεται με την λήψη αίματος από γιατρούς ή παρασκευάστριες (από εκπαιδευμένα άτομα), συμπληρώνουμε τα στοιχεία και τα στέλνουμε στα εργαστήρια για να πάρουμε την απάντηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, για τις απαντήσεις δεν επειγόμαστε τόσο όσο για ένα τεστ για κορωνοϊό. Για εμάς αυτό που είναι σημαντικό στο τεστ αντισωμάτων είναι η αξία που έχει ως μέσο να αναγνωρίσουμε το επίπεδο της ανοσίας στον πληθυσμό, δηλαδή το πόσα άτομα έχουν περάσει τον κορωνοϊό. Αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θέλουμε να το δούμε. Για παράδειγμα, αν εξετάσουμε 10 άτομα και τα 5 έχουν αντισώματα, σημαίνει ότι έχουμε ένα ποσοστό ανοσίας της τάξεως του 50%. Πράγμα που θα ήταν πάρα πολύ καλό. Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις να έχουμε θετικό τεστ αντισωμάτων και θετικό CoviD, παράλληλα, αυτό μπορεί να γίνει αλλά αφορά ιατρικά κομμάτια με τα οποία δεν είναι καλό να εμπλέξουμε τους αναγνώστες σας. Τα τεστ θα συνεχιστούν την Πέμπτη (σήμερα) και την Παρασκευή (αύριο) και το πλάνο των επόμενων ημερών θα αποφασισθεί αργότερα, ίσως αναλόγως με τα αποτελέσματα, με την προσέλευση, με τον αριθμό των τεστ που υπάρχουν και θα διανεμηθούν στις διάφορες περιοχές κλπ. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον, διότι ο νομός είχε παρουσιάσει κρούσματα, κυρίως στην ορεινή περιοχή, αλλά θέλουμε να δούμε τι γίνεται και μέσα στην πόλη».

«ΤΑΧΥΤΑΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ COVID19»

«Ο ενδιαφερόμενος κλείνει ένα τηλεφωνικό ραντεβού, γιατί από την στιγμή που πρόκειται για μια ιατρική πράξη (διότι γίνεται λήψη αίματος), δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μέσα στο χρονικό διάστημα που θα του αναφέρουν, θα πρέπει να προσέλθει στο σημείο της λήψης, θα δώσει το δείγμα του και στην συνέχεια θα περιμένει τηλεφώνημα για το αν είναι θετικός» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «οι κοπέλες που έχουν έρθει από το νοσοκομείο και κάνουν τις δειγματοληψίες, είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες από ο,τι είδα και η διαδικασία είναι ταχύτατη. Μέσα σε 5 λεπτά γίνεται η λήψη. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί να καθυστερήσουν, σε περίπτωση δυσκολίας στην λήψη αίματος. Συμβαίνει και αυτό αλλά είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Παράλληλα συνεχίζουμε και τα τεστ CoviD19, που θα διενεργούνται  σίγουρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Από εκεί και πέρα θα γίνουν κάποιες συσκέψεις και θα αποφασίσουμε τις περεταίρω κινήσεις».

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών είναι ιδιαίτερα έντονο, κάτι που διαφάνηκε από τα τηλεφωνικά ραντεβού που «έκλεισαν» από χθες το πρωί ακόμη, για σήμερα.
Οι δειγματοληψίες στην πόλη της Ξάνθης, διεξάγονται στο κτήριο της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ» στην οδό Χατζησταύρου 1, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ. 2541350113 και ώρες 08.00π.μ. έως 15.00 μ.μ.