Ηρ. Ζωγράφος: «Δηλώστε όλες τις σχολές του 2ου πεδίου που σας ενδιαφέρουν, με την σειρά που σας ενδιαφέρουν»

Βάσεις 2020:
Κατάρρευση στο 2ο επιστημονικό πεδίο και πτωτική τάση γενικώς, δίνουν οι… «προβλέψεις»

Ως την ερχόμενη Δευτέρα, καλούνται να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου Φροντιστών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία κ. Ηρακλής Ζωγράφος, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στις προβλέψεις των βάσεων των σχολών, που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο, οι οποίες έχουν πτωτική τάση σε γενικές γραμμές, ενώ δεν αποκλείεται να κρύβουν…εκπλήξεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο. Μάλιστα ο κ. Ζωγράφος προτρέπει τους μαθητές του εν λόγω πεδίου να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους όλες τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και με την σειρά που τους ενδιαφέρουν, καθώς οι βάσεις θα… καταρρεύσουν.

«ΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ»

Ειδικότερα ο κ. Ζωγράφος ανέφερε στην «Θ» ότι «τα μηχανογραφικά θα τελειώσουν την Δευτέρα. Η προθεσμία ήταν να κλείσει την Παρασκευή αλλά πήρε παράταση ως την Δευτέρα και για τον λόγο αυτό άλλωστε και τα σχολεία θα είναι ανοικτά την Δευτέρα εκτάκτως (διότι τον Ιούλιο είναι πάντα κάθε Πέμπτη) για να βοηθήσουν όποια παιδιά έχουν προβλήματα με τα μηχανογραφικά τους. Η πρακτική έχει δείξει ότι όταν δίνεται μια φορά παράταση, δεν δίνεται άλλη. Με αυτήν την πρακτική, υποθέτω ότι είναι οριστική η προθεσμία της Δευτέρας. Αν σήμερα, αύριο ή μεθαύριο πέσει το σύστημα του μηχανογραφικού, προφανώς θα δώσουν κάποια παράταση, αλλά υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια άλλη παράταση. Άλλωστε ας μην ξεχνούμε ότι χρειαζόμαστε και ένα διάστημα για να ανακοινωθούν οι βάσεις, οπότε όσο πιο νωρίς ολοκληρωθεί η διαδικασία των μηχανογραφικών, τόσο πιο νωρίς θα ανακοινωθεί και το τελικό αποτέλεσμα».

«ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ»

Αναφορικά με τις προβλέψεις για τις βάσεις, ο κ. Ζωγράφος επισημαίνει ότι «η γενική τάση δείχνει να είναι πτωτική. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών) οι υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική ή η Ψυχολογία, δείχνουν μια σταθερή πορεία (δηλαδή όχι άνοδο πάνω από 50 μόρια και όχι κάθοδο κάτω από 50 μόρια). Οι υπόλοιπες και κυρίως οι σχολές που βρίσκονται σε περιφερειακές πόλεις, θα έχουν αρκετά σημαντική πτώση».

«ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ 2Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ – ΔΗΛΩΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ»

«Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (Πολυτεχνικών Σχολών, Μαθηματικών, Φυσικών κλπ). Εκεί όσα παιδιά έδωσαν εξετάσεις, όσα παιδιά κάνουν μηχανογραφικό, θα περάσουν όλα. Ο αριθμός των υποψηφίων και ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων, μας δείχνει ότι όλα τα παιδιά του 2ου επιστημονικού πεδίου, κάπου θα περάσουν. Επίσης αυτό το επιστημονικό πεδίο, θα έχει όχι απλά πτώση στις βάσεις, αλλά κατάρρευση, εξαιτίας του ότι το διαγώνισμα της Χημείας και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, το διαγώνισμα της Βιολογίας και το διαγώνισμα της Φυσικής έδωσαν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία από ότι πέρυσι. Όλα αυτά μας δίνουν να καταλάβουμε ότι στο 2ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις τα «τσακιστούν» συνέχισε ο ίδιος, συμβουλεύοντας όλους τους υποψηφίους του 2ου πεδίου «να δηλώσουν όλες τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, να μην αποκλείσουν καμία και να τις δηλώσουν με την σειρά που τους ενδιαφέρουν. Το σύνηθες λάθος που κάνουν τα παιδιά είναι να κοιτούν τις περσινές βάσεις και ανάλογα με εκείνες να κάνουν τον σχεδιασμό τους. Ειδικά φέτος, τα παιδιά του 2ου πεδίου θα δουν πολύ μεγάλες ανακατατάξεις στις βάσεις των σχολών και μπορεί να έχουμε και πολύ ευχάριστες εκπλήξεις τον Αύγουστο για τα παιδιά που σήμερα δεν το περιμένουν. Το Τμήμα ΗΜΜΥ στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο για παράδειγμα, που παραδοσιακά είχε 18.000 μονάδες και επάνω, ενδέχεται να το δούμε πολύ κοντά στις 17.000 μονάδες, εξαιτίας ακριβώς των θεμάτων των εξετάσεων και των παιδιών που δεν έγραψαν καλά. Έτσι όσα παιδιά στην Ξάνθη κάνουν μηχανογραφικό στο 2ο επιστημονικό πεδίο, να το κάνουν σαν να έχουν 20.000 μόρια στα χέρια τους και να δηλώσουν όλες τις σχολές όπως επιθυμούν. Να μην σταθούν στις περσινές βάσεις. Θα έχουμε τρομερές εκπλήξεις στο 2ο επιστημονικό πεδίο».

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ»

Αναφορικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «περιμένουμε επίσης πτώση, εξαιτίας της Βιολογίας, ενώ πτώση θα έχουν και οι Ιατρικές Σχολές (όχι πολύ μεγάλη στις κεντρικές πόλεις, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά λίγο μεγαλύτερη στην περιφέρεια) και αυτή η πτώση θα συμπαρασύρει συνακόλουθα και τις υπόλοιπες σχολές του επιστημονικού αυτού πεδίου με την μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στις περιφερειακές σχολές».

«ΣΤΟ 4Ο ΠΕΔΙΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ 3500 – 4500 ΜΟΡΙΑ»

Τέλος αναφορικά με το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας – Πληροφορικής) ο κ. Ζωγράφος σημείωσε ότι «επίσης οι περιφερειακές σχολές θα έχουν αρκετά μεγάλη πτώση. Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο ( αλλά και στο 2ο που αναφέραμε προηγουμένως) υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν παιδιά σε σχολές με 3500 – 4000-4500 μόρια. Θα το δούμε πάλι αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Καβάλα, που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα Οικονομολόγου – Λογιστή, μπορεί να έχει βάση 4500 μόρια ή και κάτω από 4500. Πιο σταθερή πορεία στο 4ο επιστημονικό πεδίο θα έχουν οι υψηλόβαθμες σχολές (Οικονομικές Σχολές Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ΑΠΘ)».