Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέες «καραντίνες» το φθινόπωρο, αλλά…
Σε… μαθηματικά μοντέλα βασίζονται οι προβλέψεις- «Προσέχουμε για να έχουμε» λέει ο γιατρός Απ. Σουλιώτης
Κατά πόσο σίγουρη είναι η «επάνοδος» του κορωνοϊού τον Σεπτέμβρη; Να περιμένουμε ή όχι ένα δεύτερο «κύμα»; Να περιμένουμε και νέα lockdown; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ιδιώτες, που σκέπτονται αν θα πρέπει να «ποντάρουν» στην επόμενη ημέρα και να σχεδιάσουν τα επόμενα επαγγελματικά ή επενδυτικά τους βήματα. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια… ακατάπαυστη «φλυαρία» κάποιων λοιμοξιολόγων που θέλουν «σίγουρη» την επανεμφάνιση του CoviD 19 στην Ελλάδα, με σωρεία θετικών κρουσμάτων από την φθινοπωρινή σεζόν και με τοπικές ή και ολικές «καραντίνες».
Η «Θ» απευθύνθηκε σε έναν συμπολίτη μας Ειδικό Παθολόγο και πρώην Επιμελητή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ναπολέων Ντίνο καθώς και στο μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Απόστολο Σουλιώτη.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ…
Ειδικότερα ο κ. Ντίνος εξήγησε: «σιγουριά δεν μπορεί να έχει κανείς για τίποτα. Όποιος εκφράζει σιγουριά, δεν γνωρίζω που την στηρίζει. Υποθέσεις και εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση μαθηματικά «μοντέλα». Ευτυχώς η δυτική επιστήμη έχει καταφέρει να «μαθηματικοποιήσει» σχεδόν τα πάντα και μεταξύ αυτών και την συμπεριφορά των ιών. Βάσει των μαθηματικών μοντέλων μπορούν να γίνουν προβλέψεις χωρίς απόλυτη σιγουριά. Ο ιός είναι υπαρκτός. Δεν έχει σβήσει από το προσκήνιο της ανθρωπότητας. Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη στις οποίες γνωρίζει τεράστια αύξηση αυτό το διάστημα (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ευρώπη, Ισραήλ), υπάρχουν περιοχές με εξάρσεις και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Και στην χώρα μας έχουμε δει να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα. Ο ιός δεν έφυγε. Υπάρχει ένας φυσικός «σύμμαχος» και ένας φυσικός «εχθρός». Ο φυσικός μας σύμμαχος στην μάχη κατά του κορωνοϊού είναι οι υψηλές θερμοκρασίες (το καλοκαίρι). Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κλεινόμαστε σε κλειστούς χώρους. Να βγαίνουμε έξω. Μπορούμε να μην συγχρωτιζόμαστε μέσα σε κλειστούς χώρους. Επίσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ο ιός ζει λιγότερο στον αέρα, αλλά δεν πεθαίνει. Άρα σε έναν κλειστό χώρο, σε μια στενή επαφή που κρατά λίγες ώρες, ο ιός μεταδίδεται. Έπειτα ο φυσικός μας «εχθρός» (ο σύμμαχος του ιού) – μετά τα lockdown που τον περιόρισαν εντελώς – είναι το ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες πρέπει να ξαναδουλέψουν. Και όσο οι άνθρωποι αποκτούν κοινωνικό συγχρωτισμό και όσο η οικονομία αποκτά αριθμό, ο ιός ξαναμεταδίδεται. Αυτό είναι αναμενόμενο. Για παράδειγμα, τα μισά από τα κρούσματα που σημειώνονται στην πατρίδα μας τις τελευταίες 2 εβδομάδες, είναι εισαγόμενα. Αυτό σημαίνει πως επειδή πρέπει να λειτουργήσουμε την οικονομία μας, ταυτόχρονα θα το κάνουμε με τον κίνδυνο να αυξηθεί η διασπορά του ιού, διότι τα μισά και πλέον κρούσματα έρχονται από το εξωτερικό. Αυτά δημιουργούν νέες εστίες. Θα πρέπει να κόψουμε το εξωτερικό; Δεν μπορεί να γίνει. Άρα θα πρέπει να ζήσουμε για ένα διάστημα παρουσία του ιού και ο καλύτερος τρόπους που μπορούμε επί της παρούσης να αποφύγουμε την μετάδοση του ιού, είναι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τηρούμε τα μέτρα γιατί ο ιός δεν έφυγε. Και ειδικά όσοι έχουν επαφή με ομάδες υψηλού κινδύνου (παππούδες, γιαγιάδες, σακχαροδιαβητικούς, καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα) πρέπει να είναι σε εγρήγορση μη τυχόν και τους μεταδώσουν τον ιό».
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ;
«Αν εφαρμόσουμε τα ήπια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα αποφύγουμε τα σκληρότερα μέτρα της καραντίνας» συνέχισε λέγοντας ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι το καλύτερο μέτρο που μπορούμε να λάβουμε απέναντι στον κορωνοϊό, μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Αργά ή γρήγορα θα έρθει. Ενδεχομένως και μέσα στο έτος. Εκεί θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε κάπως από τον βραχνά της μετάδοσης στις ευπαθείς ομάδες, γιατί θα τις έχουμε εμβολιασμένες. Μέχρι όμως να εμφανισθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, πρέπει να κρατάμε τεταμένη την προσοχή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει πανικός. Προστατευόμαστε, κρατάμε τα μέτρα, φοράμε την μάσκα σε κλειστούς χώρους (αυτονόητο για εμένα) και αποφεύγουμε τις πολύ στενές επαφές με συνανθρώπους μας. Δείτε πως όλα δουλεύουν, σε χαμηλότερους ρυθμούς και με λιγότερους τζίρους. Όλα όμως μπορούμε να τα κάνουμε κανονικά και σαν καταναλωτές και σαν πολίτες και σαν έχοντες ανάγκες διασκέδασης. Θα δουλέψουμε σε χαμηλότερους τζίρους. Ας το πάρουμε απόφαση γιατί αν κυνηγήσουμε τους υψηλούς τζίρους, μπορεί να δουλέψουμε σε ακόμη πιο… χαμηλούς».
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ… ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!
Από την πλευρά του ο κ. Σουλιώτης επισήμανε ότι «πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επιστήμονες αυτοί είναι παγκοσμίου φήμης επιστήμονες. Είναι σοβαροί, προσγειωμένοι και στηρίζονται σε δεδομένα. Φαίνεται ότι ήδη με την είσοδο των τουριστών έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τα νούμερα και μάλιστα έχουν διαρκή ανοδική πορεία. Χθες άκουσα στην τηλεόραση – και δεν έχω κανέναν λόγο να τον αμφισβητήσω – από την πολύ σοβαρή συνάδελφο κ. Παγώνη, ότι διπλασιάσθηκαν οι νοσηλευόμενοι. Κάτι που επίσης είναι ανησυχητικό. Παράλληλα Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία έχουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Αν σκεφτείτε ότι η Βουλγαρία έχει πολύ λιγότερο πληθυσμό από εμάς και παρουσιάζει 200- 300 κρούσματα ημερησίως – δεν μιλώ για την Β. Μακεδονία που έχει επίσης σημαντικό πρόβλημα – καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά. Συνεπώς, χωρίς να πανικοβάλλεται ο κόσμος, θα ήταν καλό να κρατά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Είναι το πιο σημαντικό. Και μάλιστα όσο νεότεροι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο πολύ πρέπει να προσέχουν. Διότι ήδη οι μεγάλες ηλικίες έχουν αρχίσει να «μαζεύονται» και να μην κυκλοφορούν πολύ, αλλά οι νέοι άνθρωποι που κυκλοφορούν, μπορεί να το μεταφέρουν στους μεγαλύτερους. Τα πράγματα είναι σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπεται το «ωχ αδερφέ», όχι το να μην κάνουμε την δραστηριότητά μας. Ο νέος άνθρωπος – είναι το μόνο βέβαιο – δεν θα πάθει κάτι, αλλά μπορεί να λειτουργήσει σαν «ενδιάμεσος» στην μετάδοση. Καταλαβαίνουμε και τους επαγγελματίες, γιατί είμαστε και εμείς επαγγελματίες. Όταν πέφτει η δραστηριότητα σε όλο τον νομό, θα πέσει και η δική μας οικονομική δραστηριότητα. Είναι αυτονόητο. Όπως το σκέφτεται ένας επιχειρηματίας, ένας έμπορος της πόλης ή διάφοροι άλλοι, το σκέφτομαι και εγώ. Όμως αυτό που σκέφτομαι επίσης, είναι πως αν τυχόν (να μην πω την χειρότερη εκδοχή του θανάτου) υπάρξει μια νόσηση (που δεν φαίνεται μια απλή ιστορία) αφήνει προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί πρέπει να παρακολουθείται ο ασθενής τακτικά και μάλιστα τώρα προτείνουν την δημιουργία ειδικών ιατρείων που θα παρακολουθούν τους ασθενείς που έχουν προσληφθεί από covid».