Θ. Μίχογλου: «Ευτυχώς δεν είμαστε… Βουλγαρο-εξαρτώμενοι»

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά ικανοποιητική για τα φετινά δεδομένα η επισκεψιμότητα στις παραλίες του Δήμου Τοπείρου

«Ελαφρύ το κρούσμα του Ιού του Δυτ. Νείλου – Καλύτερη η χρονιά με τα κουνούπια φέτος» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά ικανοποιητική με βάση τα φετινά δεδομένα χαρακτηρίζεται η κίνηση στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Τοπείρου, καθώς την περιοχή επισκέπτονται ως επί το πλείστον ντόπιοι και Ξανθιώτες  και λιγότερο Βούλγαροι τουρίστες, σε αντίθεση με τον Δήμο Αβδήρων. Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος μιλά για την θερινή σεζόν της περιοχής, τους επαγγελματίες, τις παραλίες, τον CoviD 19 αλλά και τον ιό του Δυτικού Νείλου, κρούσμα του οποίου εντοπίσθηκε ήδη σε περιοχή του Δήμου.

«ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «έχουμε κόσμο στις παραλίες και μάλιστα όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, η επισκεψιμότητα αυξάνεται.  Ο CoviD επηρέασε σε έναν βαθμό, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει επισκεψιμότητα στις παραλίες, ενώ λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από πλευράς επαγγελματιών. Εμείς στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου βασιζόμασταν πάντα στον Νομό Ξάνθης. Το 90-95% των επισκεπτών και λουομένων είναι Ξανθιώτες. Έχουμε ένα ποσοστό 2% Βουλγάρους, όχι παραπάνω. Υπάρχει – για να είμαστε ειλικρινείς – μια πτώση της επισκεψιμότητας κατά 20-30%. Δεν είναι οι παραλίες που είχαμε πέρυσι και πρόπερσι, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου πάει να κάνει το μπάνιο της. Παρόλο που έχουμε τα περισσότερα κρούσματα στον Ν. Ξάνθης – και αυτό δεν οφείλεται στον Δήμο Ξάνθης αλλά στο βουνό – νομίζω ότι τώρα τελευταία πηγαίνουμε καλά και με τον CoviD. Οι ναυαγοσώστες είναι κανονικά στις θέσεις τους για αυτό έχουμε πάρει και τις 2 Γαλάζιες Σημαίες. Παραδόξως τα μεγάλα νησιά με εξελιγμένες παραλίες δεν έχουν Γαλάζιες Σημαίες. Ίσως δεν τις επιζητούν, γιατί έχουν περεταίρω έξοδα (75.000 ευρώ για να έχουμε ναυαγοσώστες). Πρέπει να τονίσω ότι όλα τα beach bars αλλά και ο δήμος από την συγκεκριμένη κατάσταση μπαίνουν «μέσα». Αυτό όμως γίνεται για το καλό των πολιτών και για το καλό του νομού μας. Μιλώ και για τα μέτρα αλλά και για την οικονομική δυνατότητα που δίνουμε εμείς στους επαγγελματίες. Είναι μικρή. Και εμείς ξοδεύουμε πολλά περισσότερα για να κρατήσουμε τις παραλίες και με Γαλάζιες Σημαίες και με Ναυαγοσωστική Κάλυψη».

«ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ – ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΦΕΤΟΣ»

Αναφορικά ιό του Δυτικού Νείλου, ο ίδιος επισήμανε ότι «για το κρούσμα γνωρίζω από την Παρασκευή, διότι με ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ πριν βγει η ανακοίνωση. Πρόκειται για ένα ελαφρύ κρούσμα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Νομίζω ότι πηγαίνει καλά. Εξάλλου ο ιός δεν είναι μεταδοτικός (σ.σ. από ανθρώπους) οπότε δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Σαφώς και υπάρχει ζήτημα φόβου, διότι έχουμε πολλά έλη στην περιοχή μας (ποτάμι, λίμνη, καλλιέργειες), συνεπώς αναπτύσσονται πολύ γρήγορα τα κουνούπια.  Προσωπικά βλέπω ότι αναφορικά με τα κουνούπια, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, είμαστε πολύ καλύτερα. Τα κουνούπια έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Τα αυγά είναι αυτά που αναπτύσσονται γρήγορα και επειδή υπήρχαν και πολλές βροχές, δεν ήταν εύκολη η καταπολέμηση. Τώρα που σταμάτησαν οι βροχές, έχει γίνει μια καλή προσπάθεια και έχει περιοριστεί το φαινόμενο. Υπάρχουν βέβαια κουνούπια, αλλά όχι εκείνα τα σμήνη που υπήρχαν άλλες χρονιές. Ραντίζουν, γιατί βλέπουμε τα μηχανήματα και τα ελικόπτερα που περνούν και η προσπάθεια συνεχίζεται.

«ΣΤΗΝ ΕΤΕΑ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝ – ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ»

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο Δήμαρχος Τοπείρου απάντησε και σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με την εκμετάλλευση της περιοχής του «μεγάλου δάσους» (Κοτζά Ορμάν) και της πρώην «Φωνής της Αμερικής». Ιδού τι ανέφερε: «ο δήμος δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Το Κοτζά Ορμάν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και τώρα στην ΕΤΑΕ. Ο δήμος δεν έχει μερίδιο για αυτό και δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε τίποτα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μας έχει δοθεί από το Δασαρχείο Καβάλας μια σύμβαση 10 ετών περίπου. Υπάρχουν κάποιες ξύλινες εγκαταστάσεις (για αναψυκτήριο και παρατηρητήριο), προσπαθήσαμε να τα δημοπρατήσουμε στο τέλος της προηγούμενης διοίκησης, αλλά η Αποκεντρωμένη δεν μας το ενέκρινε. Θα κάνουμε ακόμη μια προσπάθεια. Θέλαμε να βάλουμε έστω ένα μίσθωμα, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν και εμπόδια. Η Αποκεντρωμένη δεν μας το πέρασε. Βέβαια χρειάζεται και δρόμος. Μας είπε προφορικά το Δασαρχείο καβάλας ότι μπορεί να γίνει παρέμβαση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση ήπιας μορφής ασφάλτου, ώστε να πηγαίνει όποιος θέλει (και μαθητές και επισκέπτες) και θα έχει και εύκολη πρόσβαση στο Δέλτα. Δεν υπάρχει όμως κάποια εξέλιξη. Μια ακόμη επιθυμία μας είναι η δημιουργία λιμενικού καταφυγίου στο Εράσμιο (εκεί που καταλήγει το αρδευτικό κανάλι από τον Νέστο). Οι υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να μας βοηθήσουν να γίνει ένα καταφύγιο αλλά δυστυχώς, έμειναν στα λόγια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πρέπει να το παραχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο και είναι δύσκολο. Υπάρχει θέληση αλλά τα εμπόδια είναι πολλά. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξουμε και τον τουρισμό (παραλίες, δάσος, στενά Νέστου). Είμαστε ένας δήμος με αρκετές ομορφιές αλλά πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και επίσης πρέπει να υπάρχει θέληση από τα ανώτερα κλιμάκια, από την κυβέρνηση».