Σε σπίτια και σε πάρκα συνεχίζονται οι Αυγουστιάτικες βραδιές στην Ξάνθη

Χαρ. Δαργανάκης: «Ο κόσμος φεύγει συνειδητά – Η αστυνομία περνά… τυπικά»
Μ. Τσιακίρογλου: «Μειωμένη η κατανάλωση – Πεσμένος ο τζίρος – Πρέπει να δοθούν… αντίμετρα»

 

Βράδυ… Σαββάτου στην Ξάνθη, ώρα 00.10 και οι Ξανθιώτες που απολάμβαναν το ποτό τους στα καφέ – μπαρ της πόλης, επιστρέφουν πεζοί ή με τα ΙΧ τους στα σπίτια τους, προκειμένου να συνεχίσουν την βραδιά τους σε… κλειστό οικογενειακό «κύκλο» (βλ. φωτογραφίες)
Λίγα λεπτά αργότερα, οι δρόμοι σε παλιά αλλά και νέα πόλη αδειάζουν και την εμφάνισή τους κάνουν τα περιπολικά τις Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, οι άνθρωποι της οποίας ελέγχουν (τυπικά) την κίνηση, ενώ προβαίνουν και σε συστάσεις, εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Μια εικόνα που συναντούμε κάθε βράδυ (και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τουλάχιστον ως τις 31 Αυγούστου) αφού ο κορωνοϊός εκτός από κρούσματα, μάσκες και αντισηπτικά έφερε και ως επιπλέον «θερινό» υποχρεωτικό μέτρο, το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 00.00.
Κάπου εδώ βέβαια αξίζει να σημειώσουμε, ότι για πολλούς – νεότερους ηλικιακά Ξανθιώτες – οι Αυγουστιάτικες βραδιές συνεχίζονται σε πάρκα και πλατείες. Μέρη που το τελευταίο διάστημα έχουν την «τιμητική» τους.
Για το παραπάνω μέτρο, αλλά και για τους «πεσμένους» τζίρους τόσο στα καφέ – μπαρ όσο και στην εστίαση, μίλησαν στην «Θ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφε – μπαρ και Κέντρων Διασκέδασης Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δαργανάκης καθώς και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ – Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΕΡΝΑ…ΤΥΠΙΚΑ»

Ειδικότερα ο κ. Δαργανάκης ανέφερε στην «Θ» ότι «η νέα οδηγία που ήρθε αφορά στο κλείσιμο των καταστημάτων στις 00.00 ως τις 31 Αυγούστου. Ο κόσμος όμως, δεν βλέπει την αστυνομία για να φύγει. Η αστυνομία περνά «τυπικά» και οι άνθρωποι είναι ευγενείς. Ο κόσμος φεύγει συνειδητά στις 00.00. Οι αστυνομικοί είναι τυπικοί με την δουλειά τους. Βλέπουμε βέβαια ότι έχουν διάθεση να μείνουν και άλλο, αλλά όταν προέχει η υγεία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Εξάλλου το καλοκαίρι στην δική μας «παραλία» ο κόσμος φεύγει περίπου στις 02.00. Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε τζίρο. Ο τζίρος μας είναι ίσα ίσα τα έξοδά μας. Κατά την γνώμη μου, αν το μέτρο πήγαινε ως τη 01.00 θα ήταν ιδανικά. Προσπαθούμε να μην διώξουμε προσωπικό. Δεν το θέλουμε, διότι γενικά στα μαγαζιά και στην εστίαση, οι άνθρωποι που δουλεύουν είναι σαν οικογένεια. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους. Όλοι χρειάζονται ένα μεροκάματο. Μακάρι να περάσουν γρήγορα όλα αυτά, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε όλοι οι κλάδοι, παγκοσμίως, δυναμικά».

«ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΠΕΣΜΕΝΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ»

Από την πλευρά της η κ. Τσιακίρογλου επισημαίνει ότι «ο κόσμος αποχωρεί από τα καταστήματα, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, συνειδητά πριν από τις 00.00. το μεγαλύτερο «πλήγμα» από το μέτρο αυτό, το έχουν δεχθεί τα καφέ – μπαρ (διασκέδαση) αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνάμα δημιουργεί προβλήματα και στην εστίαση γιατί το καλοκαίρι και τα καταστήματα εστίασης παρατείνουν κατά κάποιο τρόπο, το ωράριό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη κατανάλωση και φυσικά ο τζίρος των επιχειρήσεων που πάντα το καλοκαίρι ήταν αυξημένος σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο, στην παρούσα φάση είναι μειωμένος. Ευελπιστούμε ότι θα δοθούν «αντίμετρα» στις πληγείσες επιχειρήσεις που αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό είναι ότι ναι μεν τα καταστήματα κλείνουν μετά τις 00.00, ο συνωστισμός όμως μεταφέρεται στα υπαίθρια πάρκα και σε ιδιωτικές συναθροίσεις. Η πτώση αυτήν την στιγμή είναι 40-50%. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε «ξεμπερδέψει» από την πανδημία και ότι θα επανέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας».