Φωτογραφίες και βίντεο παλαιότερων ετών, φέρνουν… θύμισες στους Ξανθιώτες
Δ. Μπαχαρίδης: «Οικονομικό κυρίως αλλά και ψυχολογικό το ‘πλήγμα’ – Θα σβήσουν πολλοί σύλλογοι αν συνεχιστεί η κατάσταση»
Μ. Ζαμπάρας: «Χρυσή ευκαιρία να… εκτιμήσουμε ως πόλη τον θεσμό»
Εβδομάδα αντικανονικότητας αυτή που διανύουμε, αφού επί τρεις δεκαετίες περίπου τα τέλη του Αυγούστου και οι αρχές του Σεπτέμβρη «στιγμάτιζαν» πολιτιστικά την Ξάνθη, με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Φέτος, οι δρόμοι για την Πλατεία Μητροπόλεως (όπου κάθε χρόνο στήνονταν η κεντρική σκηνή που φιλοξενούσε μεγάλα και μικρότερα ονόματα, μουσικά σχήματα και διαφορετικά ακούσματα ) που άλλοτε έσφιζαν από μικρούς και μεγάλους, Ξανθιώτες και χιλιάδες επισκέπτες, είναι άδειοι και φυσικά ο παραδοδιακός οικισμός έχει «σιγήσει» λόγω…covid – 19 και μαζί του σίγησαν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ξάνθης, που βασίζονταν μάλιστα (από οικονομικής άποψης) στον θεσμό των Γιορτών, καθώς από εκεί εξυπηρετούσαν ακόμη και τα πάγια έξοδά τους ενώ προγραμμάτιζαν αρκετές και από τις δράσεις τους, καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων «Κατασκηνωτές» και «Θάμυρις» κ. Δημήτρης Μπαχαρίδης και Μιχάλης Ζαμπάρας, αντίστοιχα.
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΑ 90% ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ – ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»
Ειδικότερα ο κ. Μπαχαρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «για μένα προσωπικά το 90% είναι το οικονομικό μέρος και το 10% το ψυχολογικό. Στο ψυχολογικό κομμάτι μπορεί να ήμασταν στο ναδίρ αλλά με την εβδομάδα αυτή, η ψυχολογία μας θα ήταν στο ζενίθ. Το οικονομικό κομμάτι είναι δύσκολο, διότι από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, κάναμε τα πάντα. Πληρώναμε νερό, ρεύμα, ενοίκια, στολές κ.ο.κ. Εμείς ως σύλλογος, το παλεύουμε δεν το παλεύουμε. Αν γίνει το ίδιο και του χρόνου, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Μετά θα πρέπει να βάλουμε όλα τα μέλη το χέρι στην τσέπη. Δεν γίνεται διαφορετικά. Όλα τα έξοδά μας «τρέχουν». Έχουμε και το σπιτάκι στην παλιά πόλη αλλά και τα γραφεία μας στο Γήπεδο του ΑΟΞ, όπου όπου πληρώνουμε νερό, ΔΕΗ, δημοτικά τέλη κλπ και μόνο από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης μπορούσαμε να ισοσταθμίσουμε και να βρούμε μια άκρη οικονομικά. Διαφορετικά η μοναδική εισροή χρημάτων υπάρχει από την συνδρομή των μελών. Δεν έχουμε κανένα χορηγό».
«ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ…ΘΥΜΙΣΕΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ»
«Αν πάμε έτσι και του χρόνου θα «σβήσουν» (αν δεν «σβήσουν» τώρα) πολλοί σύλλογοι. Αν τραβήξει και άλλο αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους μας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «απο το καρναβάλι για παράδειγμα, τις στολές τις δίναμε όσο τις αγοράζαμε. Συνεπώς μπαίνουμε μέσα. Δεδομένου επίσης ότι τα παιδιά που δουλεύουν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, παίρνουν δωρεάν τις στολές και εμείς έχουμε μια πολύ μικρή έκπτωση, αν δεν είμαστε «εκτός προϋπολογισμού», είμαστε σίγουρα ίσα βάρκα ίσα πανιά, οικονομικά. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, μπορεί να καταφέρουν να «σταθούν» σύλλογοι της πλάκας, γιατί δεν έχουν έξοδα, αλλά όχι ένας σύλλογος που έχει δράσεις καθόλη την διάρκεια του έτους (αν και φέτος λόγω του κορωνοϊού, σταμάτησαν τα πάντα). Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μπορέσει να αποκατασταθεί εύκολα όλο αυτό. Μακάρι να γίνουν οι απόκριες που έρχονται αλλά – προσωπικά – δεν το βλέπω. Μακάρι να βγω εγώ ψεύτης. Για την ώρα θα μείνουμε με τις θύμισες και με τις φωτογραφίες και τα βίντεο παλαιότερων Γιορτών Παλιά Πόλης με την ευχή να γίνουν του χρόνου. Ας είμαστε μέχρι τότε όλοι γεροί και ας προσέχουμε».
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ – ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΛΗΓΩΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ – ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Ζαμπάρας επισήμανε ότι «εξαιτίας της ακύρωσης των Γιορτών Παλιάς Πόλης, θεωρώ ότι ο ίδιος ως θεσμός ή το καρναβάλι, δεν θα σβήσουν διότι και οι δύο αυτοί θεσμοί βασίζονται στον εθελοντισμό, στο μεράκι και στο κέφι των ανθρώπων που απαρτίζουν τους συλλόγους. Σίγουρα είναι ένα οικονομικό πλήγμα για την πόλη μας, διότι η επισκεψιμότητα τον Σεπτέμβρη κορυφώνονταν (απόδειξη ότι όλα τα μαγαζιά δούλευαν) συν το ότι ακούγονταν το όνομα της Ξάνθης σε πανελλήνιο επίπεδο. Ήταν σημαντικό κομμάτι για την πόλη μας, πόσω μάλλον τώρα που ένα κομμάτι της Ξάνθης για το οποίο ακουγόμασταν ήταν η ποδοσφαρική ομάδα, που έπεσε κατηγορία. Ζούμε σε μια δύσκολη και περίεργη εποχή και φέτος πρέπει να κάνουμε όλοι μας μια θυσία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία. Δυστυχώς όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις θα «πληγωθούν» αλλά προχωράμε. Ελπίζουμε στην στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας».
«ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ… ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ»
«Παρόλα αυτά – προσωπικά – το θεωρώ μια ευκαιρία γα να καταλάβει ο μέσος Ξανθιώτης τι σημαίνουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης για την πόλη μας, διότι τα τελευταία χρόνια είχε «ξεφτίσει» ο θεσμός – εξαιτίας του οποίου έχουν ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας – με βάση ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης που δεν το ονόμαζε γιορτές παλιάς πόλης αλλά «σουβλακιάδα». Οπότε είναι μια χρυσή ευκαιρία να εκτιμήσει η πόλη μας αυτά που πραγματικά έχει, όπως εκτιμήσαμε πέρυσι το καρναβάλι που χάσαμε. Ήρθε η ώρα να εκτιμήσουμε και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, τώρα που θα έρθει ο Σεπτέμβρης και η πόλη μας θα είναι άδεια» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «οι σύλλογοι προφανώς και ο δικός μας, θα περάσουν μια δύσκολη περίοδο αλλά θεωρώ ότι σιγά σιγά και με την βοήθεια των τοπικών αρχών, είναι στο χέρι μας να ανακάμψουμε. Σίγουρα οι ΓΠΠ στήριζαν τους συλλόγους αλλά τώρα θα φανεί και κατά πόσο επικρατεί ο εθελοντισμός ή η… κερδοσκοπία».