Με αφορμή το τραγικό εργατικό ατύχημα στη Γερμανία
Με αφορμή το τραγικό, εργατικό ατύχημα στην Γερμανία, που κόστισε την ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, ηλικίας 32 και 32 ετών αντίστοιχα (βλ. σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Θ») και βύθισε στο πένθος τόσο την Ξάνθη όσο και τον Ίασμο από όπου και κατάγονταν οι άτυχοι εργαζόμενοι, η «Θ» θέλησε σήμερα να διερευνήσει βαθύτερα, τις συνθήκες των μεταφερόμενων εργαζομένων, αφού εκτός από τα περιστατικά (όπως το εν λόγω) με τραγική κατάληξη, υπήρχαν (και ενδεχομένως συνεχίζουν να υπάρχουν) και περιστατικά οικονομικής εκμετάλλευσης με εργαζόμενους που πήγαν για… λεφτά και δεν είχαν ούτε τα ναύλα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Γεγονός που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο οποίος μιλά και για τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας, σημειώνοντας με έμφαση ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει κατά κύριο λόγο όλους τους εργαζόμενους» και ότι «ουσιαστικά την ευθύνη, όταν φεύγουν κάποιοι εργαζόμενοι και πηγαίνουν να δουλέψουν στο εξωτερικό, την έχει το Υπουργείο Εργασίας που θα πρέπει να γνωρίζει τι ρόλο παίζει κάθε εταιρεία».
«ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»
Αναλυτικότερα ο κ. Μπεμπεκίδης επισήμανε ότι «το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και ο Νομός Ξάνθης, δυστυχώς είχαν πολλά τέτοια συμβάντα, όχι μόνο θανατηφόρα ατυχήματα, αλλά και συναδέλφους οι οποίοι ήταν απλήρωτοι και έφευγαν είτε από την Γερμανία, είτε από το Βέλγιο και γυρνούσαν πίσω. Ουσιαστικά την ευθύνη έχει το Υπουργείο Εργασίας όταν φεύγουν κάποιοι εργαζόμενοι και πηγαίνουν να δουλέψουν στο εξωτερικό και θα πρέπει να γνωρίζουν τι ρόλο παίζει κάθε εταιρεία. Έρχονταν πολλοί δικοί μας, απλήρωτοι. Από τον Νομό Ξάνθης έχουν φύγει πάρα πολλοί εργαζόμενοι και στο Κατάρ, οι οποίο δουλεύουν και τώρα φυσικά επιστρέφουν. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει κατά κύριο λόγο (αν γίνεται αυτό δεν το γνωρίζω) όλους τους εργαζόμενους. Εδώ μιλάμε για ένα τραγικό συμβάν».
«ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
«Παλαιότερα είχαμε 30 εργαζόμενους που δούλευαν σε γερμανική εταιρεία στο Βέλγιο και έμειναν απλήρωτοι οι άνθρωποι και τρέχαμε εμείς στην Αθήνα, σε δικηγόρους και δικαστές, για να βγάλουμε άκρη. Είναι υποχρεωμένος από τις νομοθεσίες το ελληνικό κράτος, να παρεμβαίνει. Δεν είναι μόνο αυτοί οι συνάδελφοι στην Γερμανία, που τους συνέβη αυτό το τραγικό γεγονός, αλλά και συναδέλφους στον «ΑΚΤΩΡ», στην ΕΛΒΙΖ κλπ. Είναι πρόσφατα αυτά τα 2-3 εργατικά ατυχήματα. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα, ανάλογα με τον πληθυσμό της σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό και έχουμε ζητήσει να μιλήσουμε με τον περιφερειάρχη και ζητούμε να δημιουργηθεί και Τμήμα Τεχνικών Επιθεωρητών στην Ξάνθη για να γίνονται έλεγχοι» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η ελληνική νομοθεσία, πρέπει γενικά να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι διασφαλισμένοι και επειδή είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολα. Δεν είναι μόνο οι Ξανθιώτες αλλά και πολλοί ακόμη άνθρωποι που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή. Το 99% των οικοδόμων, είναι άνεργοι και για αυτό ξενιτεύονται και δυστυχώς έχουμε αυτά τα τραγικά γεγονότα. Προέχει η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων, δυστυχώς όμως και εμείς εδώ, τα τελυεταία χρόνια, είχαμε και εργαζόμενους που γυρνούσαν τελείως απλήρωτοι».
«ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, σημείωσε ότι «πρόσφατα μας τηλεφώνησε κάποιος εργολάβος από Αθήνα και ζητούσε να στείλει άτομα στην Ρουμανία και εννοείται ότι εμείς δεν ανταποκριθήκαμε, διότι εδώ θα πρέπει να μεσολαβεί το ελληνικό κράτος, με αυτούς τους εργολάβους, οι οποίοι κατά το πλείστον κινούνται τυχοδιωκτικά (είχαμε συμβάντα στον νομό μας). Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν και σοβαροί επιχειρηματίες που δεν θα τους βάλουμε στο ίδιο «τσουβάλι» με τους υπόλοιπους. Από την στιγμή πάντως, που θα φύγει ένας εργαζόμενος από την Ελλάδα και θα πάει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ΕΕ, πρέπει να διασφαλίζονται τα πάντα. Δεν είναι διακρατικές συμφωνίες (π.χ. έκανε η Ελλάδα συμφωνία με το Κατάρ για να στείλουν 200 άτομα από τον Κένταυρο). Εδώ είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και υποτίθεται ότι οι νομοθεσίες είναι ίδιες σε όλα τα κράτη. Το ελληνικό κράτος και το υπουργείο εργασίες, πρέπει με κάποιο τρόπο να κάνει την παρέμβασή του και να ελέγχει τις καταστάσεις».