Γ. Κεφαλίδης: «Αρκετός ο κόσμος από την περασμένη Παρασκευή – Ίδιες με πέρυσι οι τιμές των ενοικίων – Μικρή η διαθεσιμότητα»
Ευθ. Μίλκογλου: «Καλοδεχούμενα όλα, διότι έρχεται δύσκολος Σεπτέμβρης»
Περίπου χίλιους πρωτοετείς φοιτητές, υποδέχεται η Ξάνθη (4000 συνολικά η Θράκη) που εισήχθησαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, οι οποίο έχουν αρχίσει ήδη να αναζητούν το σπίτι στο οποίο θα διαμείνουν για τα επόμενα χρόνια. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, η Ξάνθη υποδέχεται τις οικογένειες των φοιτητών που αναζητούν το κατάλληλη στέγη (με τις τιμές να παραμένουν στα περσινά επίπεδα για studios και δίχωρες γκαρσονιέρες και με μικρότερη διαθεσιμότητα), γεγονός το οποίο βέβαια «μεταφράζεται» και σε μια μικρή δόση «τόνωσης» της αγοράς, πρωτίστως σε καφέ, εστίαση και ξενοδοχεία και σε δεύτερο βαθμό και στον εμπορικό ιστό της πόλης.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο μεσίτης ακινήτων κ. Γιώργος Κεφαλίδης καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.
«ΑΡΚΕΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ – ΜΙΚΡΗ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ»
Ειδικότερα ο κ. Κεφαλίδης ανέφερε ότι «ήδη από την περασμένη Παρασκευή (σ.σ. κατά την ημέρα της ανακοίνωσης των βάσεων) μετακινήθηκε αρκετός κόσμος – αυτοί που ήταν κοντά στην Ξάνθη – και από την επομένη (το Σάββατο) άρχισαν να φτάνουν και από Αθήνα και από Ρόδο κλπ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την φοιτητική κατοικία. Δεν υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια και αυτά εξαντλούνται όσο περνά ο καιρός. Η κίνηση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και προβλέπεται και για τις επόμενες ημέρες. Κατά κύριο λόγο ζητούν δίχωρα διαμερίσματα, περίπου στα 50 τ.μ. και σε δεύτερη φάση στρέφονται και στα studios. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι. Δηλαδή ένα studio κυμαίνεται από τα 170 έως τα 200 ευρώ, ένα δίχωρο από 250 έως 300 και αν πάμε στα επιπλωμένα είναι 20-30 ευρώ περισσότερο. Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες γενικά στον κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον κορωνοϊό αλλά νομίζω ότι τις ξεπερνούν γρήγορα, γιατί οι σπουδές στην Ξάνθη είναι επτά χρόνια και θέλουν να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους από κατοικία και αν χρειαστεί να κλείσουν και τα πανεπιστήμια για έναν μήνα, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Πάντα (τα τελευταία χρόνια) τα φοιτητικά σπίτια στην Ξάνθη είναι σε στενότητα. Το ίδιο ισχύει και φέτος, διότι δεν κτίζονται νέες οικοδομές, οι φοιτητές έρχονται συνέχεια και δεν υπάρχουν οικόπεδα κεντρικά. Δεν είναι πάρα πολλά τα διαθέσιμα σπίτια. Προς το παρόν βέβαια, υπάρχουν ακόμη κάποια διαθέσιμα, αλλά εξαντλούνται όσο περνά ο χρόνος. Ήρθε «ξένος κόσμος», αλλά αυτό ήταν κάτι δεδομένο. Συμβαίνει σε ετήσια βάση και έχει μια περιοδικότητα, η οποία είναι και ελαφρά μειούμενη και λόγω οικονομικής κρίσης και λόγω κορωνοϊού. Το αναμέναμε βέβαια για να τονωθούμε και εμείς. Δεν ήταν κάτι το φοβερό. Ήταν κάτι το αναμενόμενο και μειούμενο, θα έλεγα».
«ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΑ ΟΛΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου ανέφερε ότι «όλα αυτά που αναφέρετε είναι καλοδεχούμενα. Όσοι και αν έρθουν σε μια πόλη όπως η Ξάνθη μας και ο,τι και αν αφήσουν, είναι μια ανάσα. Διότι θα φάνε, θα πιουν έναν καφέ, θα κάνουν και μια βόλτα, θα μείνουν και μερικές μέρες στην πόλη, οπότε θα δουλέψουν και κάποια ξενοδοχεία. Καλοδεχούμενοι όλοι λοιπόν και μακάρι να συνεχίσει έτσι, διότι ήταν «στραβό» το κλίμα και τώρα έρχεται και ένας πολύ δύσκολος Σεπτέμβρης. Οπότε όλο αυτό είναι κάτι ευχάριστο, διότι αυτό που βιώνουμε είναι ανεπανάληπτο. Οπότε αποτελεί μια «νότα» αισιοδοξίας, ότι ίσως θα αρχίσει να έρχεται ο κόσμος, ίσως γίνει τουριστική η πόλη της Ξάνθης κ.ο.κ. Είναι όλα μια αλυσίδα, οπότε θα γυρίσουν και κάποια χρήματα μέσα στην πόλη μας και μακάρι να συνεχίσουν. Εύχομαι να λήξουν όλα καλά. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, τι μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση, τι θα γίνει με τον κορωνοϊό κλπ. Οπότε κοιτάμε το σήμερα και αυτό που συμβαίνει με τους φοιτητές και τους γονείς τους, είναι κάτι καλοδεχούμενο. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και να μην έχουμε άλλες δυσάρεστες μέρες. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι τον αντίκτυπο αυτόν (σ.σ. από τις οικογένειες των φοιτητών) τον βλέπει πρώτα ο,τι έχει σχέση με καφέ και φαγητό. Όταν πάς σε μια άλλη πόλη, θα φας, θα πιεις καφέ ή ποτό κλπ. Οπότε οι εμπορικές επιχειρήσεις είμαστε λίγο πιο μετά. Κοιτούμε το σήμερα και ευχόμαστε τα καλύτερα για το αύριο».